18-10-2005, 14:00
Czy zna ktos przepis na potrawe z kasztanowca jadalnego?
Kasztany jadalne
|
18-10-2005, 14:00
Czy zna ktos przepis na potrawe z kasztanowca jadalnego?
18-10-2005, 14:08
Nacinasz skorupki i pieczesz w piekarniku
![]() link link
18-10-2005, 17:44
Bażant z grzybami i kasztanami
Sładniki: 2 mrożone bażanty 100 ml koniaku, 3 dag masła, sól, pieprz. Dodatki: 60 dag leśnych grzybów mrożonych, 1/2 kg mrożonych całych jadalnych kasztanów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 posiekane szalotki, 5 dag masła, 1 posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz Rozmrozić bażanty, osolić i opieprzyć zewnątrz i wewnątrz, obłożyć plasterkami słoniny, a przed tym dobrze posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 240 C. Podczas pieczenia trzykrotnie odwracać. Grzyby dobrze umyć bieżącą zimną wodą i osączyć. Szalotki z czosnkiem przesmazyć na maśle 2 minuty w głębokiej patelni, dodać grzyby i dusić 10 minut. Dodać natkę, szczypiorek, sól, zamieszać i dusić jeszcze 4 minuty. Kasztany zanurzyć na kilka minut we wrzącej wodzie, osaczyć i odstawić w cieple. Sos z pieczenia rozprowadzić 100 ml wody, gotować 2 minuty, dodać koniak i gotować jeszcze 2 minuty. Ściągnąć tłuszcz, dodać masło, ubić trzepaczką i przelać do sosjerki. Z bażantów zdjąć słoninę, wyporcjować ptaki i podawać. Kaczka confit z kasztanami, talarkami z ziemniaków i glazurowaną marchewką Składniki: (dla 10 osób) Pierś z kaczki - 8 szt. Sól morska - 50 g Liść laurowy - 4 szt. Ziemniaki - 12 szt. Tłuszcz z kaczki - 2000 g Kasztany jadalne - 1500 g Cukier - 50 g Gold waser - 100 g Miód - 80 g Marchew –600 g Masło - 100 g Szalotka - 150 g Fond z kaczki - 800 g Talarki z ziemniaków: Ziemniaki - 600 g Masło - 80 g Żółtko - 2 szt. Gałka muszkatołowa Mąka ziemniaczana - 1 łyżka Szalotka - 50 g Zielona pietruszka - 1/2 pęczka Prawdziwki - 150 g Mąka do podsypywania Sposób przyrządzenia: Kaczka: Sól morską wymieszać z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Piersi obłożyć solą i pozostawić na 6 godzin - oczyścić piersi z soli. Do tłuszczu kaczego dołożyć liść laurowy i gotować piersi w temperaturze 70°C przez około 1 godzinę. Kaczkę posmarować miodem i krótko podsmażyć do koloru, podlać winem czerwonym. Piersi odłożyć, patelnie deglasować octem balsamicznym, dodać fondu kaczego i redukować, przyprawić. Talarki z ziemniaków: Ziemniaki ze skórką ugotować na parze. Przepuścić przez praskę, dodać żółtko, gałkę muszkatołową, roztopione masło, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Szalotkę drobno pokroić i podsmażyć w 10 g masła na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę oczyszczone prawdziwki, dodać do masy ziemniaczanej razem z posiekaną zieloną pietruszką. Masę formować w krążkach o średnicy 5 cm na grubość 1 cm. Smażyć na patelni na złoty kolor. Przygotowanie kasztanów: Kasztany ponacinać, obgotować na pół miękko, obrać ze skórki i gotować dalej w mleku do miękkości. Następnie podsmażyć je krótko na maśle, polać wódką - flambirować. Marchewkę odpowiednio pokroić, ugotować, na końcu podsmażyć krótko na maśle. Smacznego ![]()
18-10-2005, 18:33
o kurcze
![]() ![]() ![]()
18-10-2005, 19:57
Przypomniałam sobie częściowo, że indyk nadziewany kasztanami jast daniem narodowo-świątecznym .... i tu przypomnienie się kończy. Nie pamiętam w jakim kraju, ale mogę zdobyć przepis (znajoma piekła)
![]()
18-10-2005, 20:18
Pewnie w USA. Na święto Dziękczynienia pieką sobie indyki. Szczerze powiedziawszy to mięso jest takie sobie a już najbardziej mnie denerwują ścięgna w udkach
![]() ![]()
18-10-2005, 21:03
Stawiałabym na Kanadę. Amerykanie raczej go nie nadziewają (przykład indyka krojonego przez Chevy Chase'a w "Christmas Vacation"
![]()
18-10-2005, 22:13
Gdzie kupujesz mrożone kasztany?
Bo te w hipermarketach - niemrożone - są najczęściej zepsute, spleśniałe i ogólnie do bani.
19-10-2005, 00:46
Kasztany w kuchni amerykanskiej sa niepopularne. natomiast stosuje sie wiele roznorodnych nadzien. Niektore to nawet pyszne. A yams (slodkie ziemniaki) nigdy nie miesza sie( "rozbeltuje") z zurawinami. Te podaje sie osobno jako pyszny dodatek. Wszystko to razem doskonale komponuje sie z dobrym winem, jak Pinot Noir lub Merlot. Sklepy alkoholowe przed Dniem Dziekczynienia przy wszystkich stosownych do indyka winach przyklejaja taka mala nalepke z indykiem, co ulatwia wybor mniej zorientowanym. Pozdr.
19-10-2005, 00:55
Cytat:Wysłane przez PigwaA jednak, dwukrotnie zdażyło mi się spotkać słodkie ziemniaki podane w Dniu Dziękczynienia, jako jednolita masa żurawinowa - koszmarna. Choć wiem i tak mnie uczono, że amerykanska klasyka gatunku wymaga oddzielnego podawania tych specjałów, to wielu amerykanów preferuje radosną twórczość w kuchni z miernym rezultatem.
19-10-2005, 10:24
Jak kiedyś byłem we Francji, jadłem kasztany oblane lukrem
![]()
19-10-2005, 10:28
No a kanadyjczycy mają korzenie francuskie więc pewnie miksują amerykańskiego indyka z francuskimi kasztanami
![]()
19-10-2005, 19:12
Cytat:Wysłane przez JoannaMc Tych nazywamy tu REDNECKS. Mimo, iz amerykanska kuchnia nie pretenduje go miana raju smakoszy, to jednak kulturalniejsza czesc przestrzega pewnych standartow w kuchni. Generalnie jednak amerykanie uwielbiaja kuchnie etniczne ( orientalne, meksykanskie, kreolskie, wloskie , francuskie itp... Polska kuchnia (poza kielbasa) jest malo popularna.
19-10-2005, 21:29
Deprecjonowanie potrawy - jak najbardziej. Deprecjonowanie moich znajomych jest nie w porządku.
19-10-2005, 22:21
Cytat:REDNECKSAle redneki to wsiowe burki, coś jak nasze dresy. Bez ambicji, bez wykształcenia, bez jakości, skrajnie konserwatywni. Z flagą konfederacji na tylnej szybie pickup'a. Wyznacznikiem nie jest tylko umiejętność gotowania.
19-10-2005, 22:30
oloroso ! Nie musisz gotować. Wpadaj kiedy zechcesz
![]()
19-10-2005, 22:38
![]() ![]() ![]() ![]()
19-10-2005, 22:56
Nieokrzesany Jerry sugeruje, że możesz do mnie mówić ciociu
![]()
19-10-2005, 22:58
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Może być ciociu ![]() ![]() PS. To chyba przez różnicę wieku.
20-10-2005, 00:35
Cytat:Wysłane przez JoannaMc Oops! Nie chcialem obrazic twoich znajomych, a raczej bronic Bogu ducha winnych Amerykanow w ogolnosci. Niektorzy naprawde niezle gotuja. Pozdr.
20-10-2005, 07:00
Cytat:PS. To chyba przez różnicę wieku. Tak, między mną i Jerrym ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|