Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kawa mielona jest zła?
#1
W przepisach jest tylko kawa rozpuszczalna. Czy zatem prawidłowym jest moje podejrzenie, że mielona zaparzona kawa to zły dodatek do wina?

Pytam, bo doszło już moje dziwactwo herbaciano-kawowe i nie wiem czy się obawiać czy nie? Jest klarowne, wszystko dobrze wygląda, przy ostatnim zlaniu miało dobry smak.
Odpowiedz
#2
No to skoro jest dobre i klarowne to chyba nie był to taki zły dodatek;)
Odpowiedz
#3
Już się dowiedziałem i nie jestem zadowolony. Otóż smak i smród kawy przebija się tak niemiłosiernie, że nie da się tego pić. Gdybym tylko tej kawy nie dodał to byłoby całkiem niezłe wino. Kawa jest jednak dobra tylko na gorąco.
Odpowiedz
#4
Cytat:Kawa jest jednak dobra tylko na gorąco.
Niekoniecznie.

Bardzo wiele zależy od:

- jakości ziaren
- świeżości
- składu mieszanki
- stopnia palenia
- sposobu zaparzania

Nie stosować kawy fabrycznie mielonej, mimo szczelnego zamknięcia aromaty z mielonek szybko się uwalniają.
Z powyższej przyczyny ziarna należy zawsze mielić bezpośrednio przed zaparzeniem.

Myślę, że dodanie do nastawu ziaren dobrej jakości mogłoby dać lepsze efekty, niż dolanie kawy parzonej.

Odpowiedz
#5
Witajcie, mam pytania do tych którzy robili kawę i uważają ze jakość, palenie, mielenie itd ma znaczenie. Mam dostęp do ziaren wielu kaw, więc której użyć? Brazylia, Kolumbia, Kostaryka, Peru itd? Ciemno czy jasno palone?

Pozdrawiam!
Odpowiedz
#6
Wino kawowe robiłam raz w życiu i obawiam się, że reszta winiarskiego społeczeństwa nawet tyle nie. Moje wino było likierowe i dość mocne, taka ciekawostka raczej. Na którymś zlocie miało nawet amatorów. Nie pamiętam z jakiej kawy, ale na pewno nie była rozpuszczalna.

przemekwu - ile miesięcy ma to wino i jaki ma blg końcowy?
Odpowiedz
#7
(19-11-2013, 20:46)Adam-Opole napisał(a): Mam dostęp do ziaren wielu kaw, więc której użyć? Brazylia, Kolumbia, Kostaryka, Peru itd? Ciemno czy jasno palone?
Twoje pytanie jest typu:
Mam dostęp do wielu butelek win. Wiec którą kupić? Wino francuskie, włoskie, brazylijskie, afrykańskie, azjatyckie, itd?
Czerwone czy białe?

Na tak postawione pytanie jest tylko jedna odpowiedź. Wszystkie.
Odpowiedz
#8
Na pewno nie brałbym takiej kawy, która po zaparzeniu jest niedobra, kwaśna (to można inaczej regulować) i cuchnąca. Poza tym woda ma znaczenie w tym przypadku, rano robili w domu kawę - smród jak cholera. Różnica to woda z kranu i źródlana z butelki (na niekorzyść kranu). Nie pijam w ogóle kawy ale z tego co widzę w domu, to jednak niemieckie (z Niemiec przywiezione, kupione na targu) kawy są jakieś łagodniejsze niż "nasze", bardziej aromatyczne.

Przy kawie to potrzeba na pewno mierzyć kwasy, aby potem regulować smak. Nie moczyłbym ziaren tylko napar zrobił.

Znalazłem w necie: filmik oraz link po angielsku. W razie problemu służę pomocą w tłumaczeniu.

Poza tym ludzie poruszają problem kofeiny i alkoholu, może tak należałoby przygotować kawę, aby kofeiny było jak najmniej? Niestety nie wiem jak.

PS. Baatrig - prawie wszystkie owoce się nadają, aż tak zdesperowana chyba nie jesteś aby robić wino z pomidorów (bez obrazy dla tych co robili) albo landrynek. Ogranicza Cię wyobraźnia, a każdemu co innego smakuje. Jeśli jednak wpadłaś na pomysł, którego nie ma na tym forum, to na pewno funkcjonuje on w internecie:D Poza tym często w dziale dla początkujących pojawia się pytanie: co na początek? Przejrzyj kilka takich tematów i zobaczysz co się najczęściej powtarza. Sorry za offtopa.

PS 2. W linku po angielsku należy zmienić albo zestaw znaków na uniwersalny albo na zachodni (windows-1252). Wtedy nie będzie krzaczków w proporcjach.
Odpowiedz
#9
smakosz wytrawnych napisał(a):W coraz większej liczbie domowych kuchni stoją wypasione ekspresy , a w młynku jedne z najtańszych kawowych ziaren. Nic dziwnego, że wówczas kawa ma nieprzyjemny aromat i jest kwaśna.
Ja się z tym twierdzeniem nie zgadzam.
Są tanie i dobre kawy.
Nie można przesadzać.
Zresztą aromat i kwaśność kawy nie wynika ze złej wody a odmiany kawy.
Spróbuj osobno Robustę i Arabikę. Posmakuj obu a dalsza cześć mojej wypowiedzi przyniesie ci odpowiedź.
Dużo tańszych kaw składa się z większej ilości Robusty która jest kwaśniejsza w smaku i znacznie tańsza od Arabiki.
Aromat kawy natomiast to rzecz gustu i ja robustę lubię bardziej właśnie za jej kwaskowy posmak.
Ale jest pewna prawidłowość. Pijąc wino i kawę ze szklanki nie można mówić o ich aromacie bo tylko odpowiednie naczynie pozwoli na wydobycie aromatów z obu aromatycznych napojów.



Skocz do: