Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy butelkować trójniak?
#1
Dzień dobry Wszystkim
W zeszłym roku nastawiłem trójniak. mód jest już klarowny. Czasami coś tam bulgnie,  zastanawiam się aby rozlać go do butelek. Takie mam pytanie czy po rozlaniu nie "wysadzi" korka?
Odpowiedz
#2
Jak bulka to znaczy, że trwa fermentacja. Nie butelkuj bo będą kłopoty.
Trójniak potrzebuje trzy lata na dojrzenie przed butelkowaniem. Nie idzie o zakończenie fermentacji ale o harmonizację smaku. Ja butelkuję trójniaki po pięciu i więcej latach.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
To odstawiam, galon w kąt.
Dzięki za odpowiedź.
Odpowiedz
#4
Przepraszam, że wtargnę do tego wątku ale bardzo on mnie zaniepokoił.

Myślałem, że po roku miody zlewa się do butelek i tam one dojrzewają.
Odpowiednio Czwórniak 4 miesiące, trójniak 1-3 lata, dwójniak 5 -10 lat i półtorak 15 lat.

Tymczasem ktoś tu mówi o trzymaniu w balonie trójniaka 3 lata przynajmniej.
Czy mógłbym usłyszeć jakąś radę ile jaki miód powinien siedzieć w balonie ?
Posiadam nastawy czwórniaka i trójniaka. Ten drugi zajmuje większy balon i w tym momencie rozważam, przelanie 7,5 litra z 15 l balona do 10l balona, z osadem etc - aby uwolnić balon.
Odpowiedz
#5
Nie jestem "ktoś". Jest kilka tematów na temat dojrzewania miodów.
Możesz się zapoznać albo uwierzyć na słowo. Miody w butelkach dojrzewają wolniej (o wiele wolniej niż w balonach) i będzie problem z osadem w butelkach przy butelkowaniu bardzo młodych miodów.

PS.
Może to zły przykład (inne procesy, brak beczki) ale whisky zabutelkowana nie "dojrzewa". Np piętnastko letnia whisky w butelce mimo, że kupiona trzydzieści lat temu nadal traktowana jest jako piętnastoletnia.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#6
Dopisze, że nawet czteroletnie trójniaki, nie siarkowane, jak dostaną dużo powietrza potrafią ruszyć.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#7
A ja dodam, że ta sama partia w różnych butelkach (jeśli żywa) dojrzewa różnie.



Skocz do: