Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy ten jabol zacznie się klarować?
#1
Przyznam się trochę niecierpliwy jestem, ale to wino z jabłek powinno się już klarować.
Minęły 3 miesiące od nastawienia. Dokładnie nastawione było 29.08.
Przypomnę, że w moim nie było ani kropli wody. Dałem 1 kg cukru na około 13l.
Zrobiłem na odkwaszających Lavinach 71B.
Konsystencja jak dla miodu pitnego, a to wino i niezbyt mocne.
Na razie dodałem trochę miodu i balonik powędrował na balkon.
Jest tam ponad tydzień.

Doświadczeni, napiszcie,
po jakim czasie klaruje się wino z jabłek (ale tych bez dod. wody)?
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#2
Niestety muszę Cię zmartwić, może się nie wyklarować wcale bez dodawania jakichś specyfików, a ponieważ ja nie dodaję to czasami zdążę je wypić :D.
A te minusowe temperatury nie zrobi balonowi krzywdy :niewiem:.
Lech
Odpowiedz
#3
Piotr, w jakiej temperaturze trzymałeś do tej pory? Jakie to jabłka (odmiana). Moje 3 tegoroczne nastawy z jabłek już się wyklarowały ale trzymałem w piwnicy - teraz jest tam 14C. A może Ci fermentacja stanęła i jest słodkie? Wtedy jest większa gęstość i się wolniej klaruje.
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#4
Znajomy miał ten sam problem. 1 g piro na 10 l pomogło. Wyklarowało się w dwa dni.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Witam
Ja, wino robię z jabłek z dwóch gatunków. Z samego soku jabłka były soczyste i, słodkie . Od 24. Października 14 litrów się robi, cukru mało dawałem, ale wrzuciłem dwie laski cynamonu na aromat. Trzy razy z ciągałem z nad osadu. Na klar dałem herbatę liściastą( była zaparzana). Teraz czekam- cicha fermentacja jest. Jeszcze z 1,5 m-ca . Po tym czasie mam zamiar spróbować.

Pozdr/Gliwice
Eug..
Odpowiedz
#6
Odmiany nie znam, ale bardzo aromatyczna coś koło papierówki:
http://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=28236
Nic nie dawałem prócz 1 kg cukru. Nie robiłem tego dużo, bo praktyka zerowa, 10l.
Temp domowa około 24stC. Delikatnie fermentuje jeszcze.
Jest półsłodkie, delikatne i bardzo aromatyczne.
Bardzo ekstraktywne, fajne.
Tylko nie klarowne :kwasny:
Z tym piro jeszcze bym chwilę zaczekał, może ta herbata by pomogła?
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#7
Piotrek,
Przejrzałem notatki, ostatni raz z Papierówki robiłem w 2012 i mam w notatkach, że nie chce się klarować. Pomogło wystawienie na dwór a potem jeszcze długie trzymanie zimą w piwnicy - kilka miesięcy.
W kolejnych latach robiłem z Idareda, Fantazji, Renety - wszystkie klarowały się idealnie, tylko z tą Papierówką coś było nie tak. Z tego powodu więcej z niej nie robiłem wina, chociaż mam na placu całkiem dużą Papierówkę.
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#8
A czy przypadkiem dodatek miodu nie jest sprawcą braku klarowania?

Pozdrawiam Maciej
Odpowiedz
#9
Na ten miód właśnie liczę, że przyspieszy klarowanie. Dodany niedawno.
No to kiszka z tą papierówką.
W sumie rok mogę poczekać , ale dłużej nie.
Najwyżej nieklarowne pójdzie do butelek.
Na razie zimno klaruje, zobaczymy co będzie...
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#10
Kiedyś robiłem cydr i miód poprawił klarowanie, podobnie jak pektoenzym. @Castleman - poczytaj tutaj. Może zrobisz test z pektoenzymem?
Odpowiedz
#11
Miód trochę przyspieszył, ale nadal nie klarowne, już nie mam cierpliwości.
Piro walnąłem. Czekam 2-3 tygodnie i bez względu na efekty w flaszkach ląduje.
Balonu potrzebuję.
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#12
Moja taka delikatna wypowiedź:

wino jabłkowe z tamtego roku w 10 l balonie same zmielone jabłka nastawiłem + cukier.  2018.08
Potem dolałem po pół roku 0,5l wody i 0,5 cukru coś takiego.


Obecnie już dość mocno wyklarowane w balonie. jasne jasne wiem, że tu się tyle nie trzyma ale ja tak zrobiłem.
Pewnie niedługo zbuteljkuję. W smaku słabe ale robiłem z niego ekstra napoje z dodatkiem soku pomarańczowego wody gazowanej i cytryny. Orzeźwiające.
Nie wyszło mi to wino tak po prawdzie. ;-)))



Skocz do: