Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy usunąć owoce
#1
Witam 
Mam takie pytanie. Wino robię pierwszy raz. Skłoniła mnie do tego duża ilość owoców w ogrodzie. Zrobiłem dużo soku i jeszcze zostało Nastawiłem wino z jasnych winogron 12 wrześnie początkowo stało a po kilku dniach a szczególnie po wymianie korka na gumowy pracuje dość dobrze. problem w tym kiedy oddzielić owoce różne są wersje. Czym się sugerować 
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Odpowiedz
#2
(04-10-2019, 17:26)Markusz napisał(a): Witam 
Mam takie pytanie. Wino robię pierwszy raz. Skłoniła mnie do tego duża ilość owoców w ogrodzie. Zrobiłem dużo soku i jeszcze zostało Nastawiłem wino z jasnych winogron 12 wrześnie początkowo stało a po kilku dniach a szczególnie po wymianie korka na gumowy pracuje dość dobrze. problem w tym kiedy oddzielić owoce różne są wersje. Czym się sugerować 
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Zrobiłeś dużo soku i fermentujesz owoce?
Proszę napisz krok-po-kroku jak robisz to winko bo jakoś trudno z tego chaosu* coś pewnego wywnioskować.
Wino z białych winogron robi się raczej z soku niż z owoców całych (nie chce mi się pisać jak uzyskać sok bo to na forum już jest napisane 78654 razy - /rozdrabnianie, siarkowanie itd./).
*)-po wymianie korka zaczęło fermentować - po prostu zatkałeś szczelnie nastaw i zaczęło "bulkać" a to nie to samo co fermentacja jak widać.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#3
(04-10-2019, 17:26)Markusz napisał(a): Witam 
Mam takie pytanie. Wino robię pierwszy raz. Skłoniła mnie do tego duża ilość owoców w ogrodzie. Zrobiłem dużo soku i jeszcze zostało Nastawiłem wino z jasnych winogron 12 wrześnie początkowo stało a po kilku dniach a szczególnie po wymianie korka na gumowy pracuje dość dobrze. problem w tym kiedy oddzielić owoce różne są wersje. Czym się sugerować 
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

(04-10-2019, 17:55)tata1959 napisał(a):
(04-10-2019, 17:26)Markusz napisał(a): Witam 
Mam takie pytanie. Wino robię pierwszy raz. Skłoniła mnie do tego duża ilość owoców w ogrodzie. Zrobiłem dużo soku i jeszcze zostało Nastawiłem wino z jasnych winogron 12 wrześnie początkowo stało a po kilku dniach a szczególnie po wymianie korka na gumowy pracuje dość dobrze. problem w tym kiedy oddzielić owoce różne są wersje. Czym się sugerować 
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Zrobiłeś dużo soku i fermentujesz owoce?
Proszę napisz krok-po-kroku jak robisz to winko bo jakoś trudno z tego chaosu* coś pewnego wywnioskować.
Wino z  białych winogron robi się raczej  z soku niż z owoców całych (nie chce mi się pisać jak uzyskać sok bo to na forum już jest napisane 78654 razy - /rozdrabnianie, siarkowanie itd./).
*)-po wymianie korka zaczęło fermentować - po prostu zatkałeś szczelnie nastaw i zaczęło "bulkać" a to nie to samo co fermentacja jak widać.
Witam ten sok to nie związany z nastawem wina
Niepotrzebnie o tym wspominałem. Chodziło mi oto kiedy oddzielić owoce od wina czy czekać do zakończenia fermentacji czy wcześniej.
Odpowiedz
#4
Z jasnych winogron fermentuje się sam sok bez owoców, więc owoce powinieneś oddzielić jak najszybciej.
Czerwone winogrona fermentuje się w miazdze około tygodnia.
Lech
Odpowiedz
#5
Dziękuję 
A wiec błąd.

Jutro spróbuje oddzielić 
Mam jeszcze 5 l balon z winogronem " jasno granatowym"  Zlałem  po 15 dniach  na drugi dzień pojawił się na wierzchu kożuch z bąbelkami pewnie dwutlenku  wina w butli około 3/4 czy to tak ma być .
Pzdr.



Skocz do: