Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
Ile BLG powinno miec wino w kazdej z tych klas?
Chodzi mi o okreslenie klasy za pomoca winomierza, nie znajac skladnikow dodanych w toku przygotowywania i fermentacji.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
chodzi Ci o wina owocowe czy gronowe?
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
Cytat:Wysłane przez moonjava
chodzi Ci o wina owocowe czy gronowe?
W sumie o owocowe, ale rowniez mieszane z gronowymi.
A to jest jakas roznica?
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
jest, ale nie mam dla "mieszanych"
w winach owocowych - zawartości cukru (cukry redukujące po inwersji g/l):
Wytrawne - do 15
Półwytrawne - powyżej 15 - 30
Półsłodkie - powyżej 30 - 60
Deserowe słodkie - powyżej 60 - 100
Bardzo słodkie - powyżej 100
(z materiałów Akademii Rolniczej w Krakowie)
/ps. daj proszę spacje w temacie miedzy "polslodkie" a "polwytrawne" bo ten ciąg wyrazów burzy porządek w mojej przeglądarce.
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
Cytat:jest, ale nie mam dla "mieszanych"
w winach owocowych - zawartości cukru (cukry redukujące po inwersji g/l):
Wytrawne - do 15
Półwytrawne - powyżej 15 - 30
Półsłodkie - powyżej 30 - 60
Deserowe słodkie - powyżej 60 - 100
Bardzo słodkie - powyżej 100
(z materiałów Akademii Rolniczej w Krakowie)
Dzieki. "Cukry redukujace po inwersji g/l"?
Cytat: /ps. daj proszę spacje w temacie miedzy "polslodkie" a "polwytrawne" bo ten ciąg wyrazów burzy porządek w mojej przeglądarce.
Done.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
<<
super strona >>

--> "Cukry redukujące są to wszystkie cukry zawierające wolne grupy karbonylowe, które mogą redukować sole miedziowe w roztworach alkalicznych."
można podac sposób oznaczania, ale chyba prosciej w domowych obliczeniach przyjąć ze chodzi o wszystkie cukry, no nie?
Liczba postów: 3.650
Liczba wątków: 51
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
Cytat:Wysłane przez marcinp
Ile BLG powinno miec wino w kazdej z tych klas?
Chodzi mi o okreslenie klasy za pomoca winomierza, nie znajac skladnikow dodanych w toku przygotowywania i fermentacji.
Przykro mi, ale przy uzyciu cukromierza wyskalowanego w Blg nie da sie okreslic faktycznej zawartosci cukru nie znając pierwotnych składników i mocy wina. Jedynie pomiar poczatkowy i końcowy, z ewentualnymi notatkami dodatkow w czasie fermentacji pozwalają okreslić koncową moc oraz ilość cukru resztkowego w winie.
Jakąś metodą mogłoby byc oddestylowanie etanolu, pomiar alkoholu w destylacie oraz pomiar (np. refraktometryczny) stężenia ekstraktu całkowitego (czyli cukry + sole mineralne itp.) a jeszcze lepiej oznaczenie w pozostałej po destylacji objetości cukrów redukujących. No ale wybaczcie - toz to czysta rzeźba w g.... .
Czy nie wystarczy okreslenie na smak? Jak się nie ma wprawy to trzeba sobie kupic parę różnych winek i porównac