Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu
#1
Dzień dobry

w środę rozpocząłem swoją przygodę z alkoholem domowym. Postanowiłem zrobić cydr z kartonika (sok riviva z biedronki). Poszło 20 l soku, 5 g drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego (http://piwoszarnia.pl/user/images/142524...dkiego.jpg), pożywka 5 g bodajże i syrop cukrowy (0,7 kg cukru w litrze wody). No i mam kilka pytań odnośnie tego nastawu:
1. Dziś jest czwarty dzień, czy powinny być już jakieś zmiany w nastawie widoczne gołym okiem? Póki co to mam takie kropki http://i.imgur.com/Gle5Jn0.jpg
2. Zapomniałem zmierzyć pierwszego dnia poziomu cukru. W czwartek i dziś było 10 blg, dobrze?
3. Wszystko dobrze z rurką? :> http://i.imgur.com/ftQVOwJ.jpg 

Wielkie dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Obawiam się, że fermentacja w ogóle nie ruszyła. Kup szybko drożdże aktywne winiarskie. Najlepiej do win białych ale jak nie ma to obojętnie jakie. Przygotuj je zgodnie z instrukcją. Utrzymywanie dłużej takie stanu grozi "skiśnięciem" nastawu.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#3
Te plamki budzą niepokój..
Odpowiedz
#4
(11-06-2016, 11:21)krzysztof1970 napisał(a): Obawiam się, że fermentacja w ogóle nie ruszyła. Kup szybko drożdże aktywne winiarskie. Najlepiej do win białych ale jak nie ma to obojętnie jakie. Przygotuj je zgodnie z instrukcją. Utrzymywanie dłużej takie stanu grozi "skiśnięciem" nastawu.

To co zrobić teraz? Mam jeszcze kilka paczek drożdży (mam jedną taką samą). Dodać jeszcze drożdży samych czy z pożywką? Do tego pewnie syrop cukrowy? Ile?
Odpowiedz
#5
Dodaj drożdże i zobacz co się stanie.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#6
A tak z ciekawości to w jaki sposób dodawałes drożdże, zgodnie z instrukcja na opakowaniu czy tak siup do fermentora.
Lech
Odpowiedz
#7
(11-06-2016, 12:51)grzechu napisał(a): Dodaj drożdże i zobacz co się stanie.
A co powinno się stać jak dodam drożdże? Nie zaszkodzi to nastawowi?  Same drożdże czy z pożywką?
Cytat:A tak z ciekawości to w jaki sposób dodawałes drożdże, zgodnie z instrukcja na opakowaniu czy tak siup do fermentora.
Tak jak na opakowaniu.

// W ogóle fermentacja ruszyła skoro są te kropki?
Odpowiedz
#8
Te kropki narazie nie wiadomo o czym świadczą, ale dodać drożdże trzeba jak najszybciej aktywne uwodnione.
Lech
Odpowiedz
#9
(11-06-2016, 15:52)lech.kuba napisał(a): Te kropki narazie nie wiadomo o czym świadczą, ale dodać drożdże trzeba jak najszybciej aktywne uwodnione.

Właśnie zrobiłem matkę drożdżową, teraz tylko czekać. Możliwe, że te kropki to od soku bo ten sok po otwarciu należy wypić w ciągu czterech dni. Ale sam sok się nie skwasił, nie śmierdzi ani nie smakuje źle.

Przepraszam, że nie edytuje ale chcę żeby ktoś zobaczył ten post. ;) Zrobiłem matkę drożdżową i ona też nie ruszyła. Ja coś źle robię czy to wina drożdży?
Odpowiedz
#10
Wystarczy skopiować poprzedni post, wkleić do nowego, nowy wysłać, stary usunąć.

Napisz jakie teraz dałeś drożdże i przepisz opis przygotowania.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#11
4 łyżki cukru (20g?)
300 ml przegotowanej wody
250 ml soku
5g drożdzy (te same co wcześniej uzyte do nastawu) http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png
10 g pożywki http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png
zmieszałem, potrząsnąłem zakryłem korkiem z waty i tak sobie stało przy lodówce przez jakieś 18h?
Odpowiedz
#12
Ja bym dodał po maks. pół godziny.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#13
(12-06-2016, 11:26)mojpierwszycydr napisał(a): 4 łyżki cukru (20g?)
300 ml przegotowanej wody
250 ml soku
5g drożdzy (te same co wcześniej uzyte do nastawu) http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png

Czyli nie postępowałes zgodnie z instrukcja na opakowaniu drozdzy, bo na Twojej fotce widać zupełnie co innego niż to co Ty zrobiles.

Ta pożywka DAP jest dodawana dopiero jak drożdże pracują, drożdże uwadnia się bez pożywki, czasami dodaje się pożywkę Kombi lub Activit ale tylko szczypte.
Lech
Odpowiedz
#14
Instrukcja podana jak na tacy . Czytać nie potrafisz czy co ?
Za dużo płynu i 10 g pożywki nie pozwolą drożdżom przeżyć.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#15
(12-06-2016, 13:07)lech.kuba napisał(a):
(12-06-2016, 11:26)mojpierwszycydr napisał(a): 4 łyżki cukru (20g?)
300 ml przegotowanej wody
250 ml soku
5g drożdzy (te same co wcześniej uzyte do nastawu) http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png

Czyli nie postępowałes zgodnie z instrukcja na opakowaniu drozdzy, bo na Twojej fotce widać zupełnie co innego niż to co Ty zrobiles.

Ta pożywka DAP jest dodawana dopiero jak drożdże pracują, drożdże uwadnia się bez pożywki, czasami dodaje się pożywkę Kombi lub Activit ale tylko szczypte.
No tylko, że taki zabieg zastosowałem do matki a nie do nastawu. No ale już wiem co (kto) mi zepsuł nastaw. ;)
Odpowiedz
#16
Z tych drożdży nie robi się żadnych matek. Trzeba je tylko uwodnić w sposób podany na opakowaniu. MD (matka drożdżowa) robi się z drożdży na suszu jabłkowym.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#17
Ja używałem takie drożdże jak ty tylko do wytrawnych. Nie dawałem pożywki i pracują już 5 dzień i nie widać końca.
Woda jaką temperaturę miała?
I po co syrop cukrowy?
Odpowiedz
#18
(12-06-2016, 14:35)TEQUILA napisał(a): Z tych drożdży nie robi się żadnych matek. Trzeba je tylko uwodnić w sposób podany na opakowaniu. MD (matka drożdżowa) robi się z drożdży na suszu jabłkowym.

Wiem ale jako, że pierwsze wg instrukcji nie ruszyły to myślałem, że matka drożdżowa ruszy. ;;)

Cytat:Ja używałem takie drożdże jak ty tylko do wytrawnych. Nie dawałem pożywki i pracują już 5 dzień i nie widać końca.
Woda jaką temperaturę miała?
I po co syrop cukrowy?
Woda która? Przy drożdżach? Ok 25*C Syrop bo drożdże strong wymagały 18 blg a wcześniejsze to dodałem z innego przepisu (tak, głupie to było.)

A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży.
 
Dodałem te drożdże (http://art-win.pl/sklep/75-thickbox_defa...strong.jpg) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:
 
a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?
Odpowiedz
#19
(13-06-2016, 09:56)mojpierwszycydr napisał(a): .... Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży..........Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami?

Jak masz 18 blg to się nie musisz już martwić czy CYDR będzie walił drożdżami :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#20
(14-06-2016, 15:08)TEQUILA napisał(a):
(13-06-2016, 09:56)mojpierwszycydr napisał(a): .... Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży..........Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami?

Jak masz 18 blg to się nie musisz już martwić czy CYDR będzie walił drożdżami :)

To jest ironia czy nie? Jestem zielony w tych sprawach i nie wiem jak to odbierać. ;;)  To znaczy, że drożdże przepracują ten cukier i będzie CYDR? xD Ktoś mi pisał, że drożdże usuną poprzednie drożdże same.
Odpowiedz
#21
Nie martw się o cydr.
Zastanawiam się nad twoim nickiem. MojPIERWSZYcydr. Do każdego nastawu będziesz zakładał nowe konto? Pytam z ciekawości.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#22
(14-06-2016, 16:40)mojpierwszycydr napisał(a):
(14-06-2016, 15:08)TEQUILA napisał(a):
(13-06-2016, 09:56)mojpierwszycydr napisał(a): .... Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży..........Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami?

Jak masz 18 blg to się nie musisz już martwić czy CYDR będzie walił drożdżami :)

To jest ironia czy nie? Jestem zielony w tych sprawach i nie wiem jak to odbierać. ;;)  To znaczy, że drożdże przepracują ten cukier i będzie CYDR? xD Ktoś mi pisał, że drożdże usuną poprzednie drożdże same.

Z 18 blg drożdże zrobią ponad 10% alkoholu a to już wykracza grubo ponad definicję cydru.
Będziesz miał wino jabłkowe. Cydr robi się z samego soku bez dodatku wody i cukru.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#23
(14-06-2016, 16:49)grzechu napisał(a): Nie martw się o cydr.  
Zastanawiam się nad twoim nickiem. MojPIERWSZYcydr. Do każdego nastawu będziesz zakładał nowe konto? Pytam z ciekawości.

Nie, pierwszy pomysł jaki mi przyszedł przy zakładaniu konta na login. ;)
Cytat:Z 18 blg drożdże zrobią ponad 10% alkoholu a to już wykracza grubo ponad definicję cydru.

Będziesz miał wino jabłkowe. Cydr robi się z samego soku bez dodatku wody i cukru.
No chyba wino będzie jednak. ::D W takim bądź razie czemu na tych drożdżach strong jest napisane aby nastaw miał ok 18 blg? Powaliłem w sumie w przepisach bo dodawać to polecali cukier ale do soku z wyciskanych jabłek a nie soku z kartonu.  No cóż zobaczymy co wyjdzie. Po fermentacji jak będę rozlewał do butelek to dodawać cukier, tak?
Odpowiedz
#24
Możesz jeszcze jakoś zmienić login(do dwudziestu postów).

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#25
Te białe kropki to zapowiedź, nalotu pleśni. Jedyne, białe kropki, które jak widzę, powodują u mnie micro zawał serca. Zostawiłeś chyba, za dużo wolnego miejsca.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup



Skocz do: