Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klarowność malinowe turbo Clar 24h.
#1
Witam. Posiadam wino malinowe które ma pół roku. Wino już nie pracuje, blg 10. Smakować smakuje ok a z czasem będzie jeszcze lepsze. Problem w tym że chciałem butelkować wino lecz brakuje jeszcze trochę w klarowności  zastosowałem turbo klar 24h. Lecz po tych 24 godzinach nie widać dużej różnicy lecz jak zobaczycie na zdjęciu jakby od góry 1cm wino było klarowne. Co dalej z tym robić ? Poprostu czekać ?


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#2
Na pierwszym zdjęciu wydaje mi się, że nadal widać dość sporo osadu na dnie.
Sam powoli się uczę i na początku też wszystko chciałem na szybko ale niestety tak się nie da ;)
Co ja bym spróbował ? Na pewno zlał znad osadu i ewentualnie zasiarkował bo przy tym BLG wydaje mi się, co na pewno mnie ktoś poprawi, że coś tam nadal może w baloniku jeszcze żyć. No i zostawił na jeszcze trochę czasu w cichym i chłodnym miejscu...
Odpowiedz
#3
Nie ma informacji:
- jakie były użyte drożdże,
- początkowe blg nastawu,
- ilość dodanego cukru,
Więc koledzy z forum nawet gdyby chcieli to nie pomogą. W tym wypadku zalecam cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Wino prowdopodobnie jest na fermentacji cichej, i jeżeli dofermentuje w spokoju to samoistnie się wyklaruje, lub zasiarkuj (ja na tym się nie znam) i wtedy powinno szybciej się klarować.

Odpowiedz
#4
Też po części wydaje mi się że fermentacja cicha jeszcze się odbywa i dlatego przeszkodziła turbo klar 24h pracę i trzeba czekać . Nic niech wino dalej będzie w ciemnej chłodnej piwnicy na miesiąc dwa i się zobaczy.



Skocz do: