25-09-2006, 21:38
Na pewnym forum(o kturym tu się nie mowi) przeczytałem że razem z pożywką dobrze jest dodać koncentrat pomidorowy.
Czy ktoś to stosował do wina.
Czy ktoś to stosował do wina.
Koncentrat pomidorowy[ jako pożywka ]
|
25-09-2006, 21:38
Na pewnym forum(o kturym tu się nie mowi) przeczytałem że razem z pożywką dobrze jest dodać koncentrat pomidorowy.
Czy ktoś to stosował do wina.
25-09-2006, 23:45
Ja od lat stosuję tylko musztardę sarepską , koniecznie z Olsztynka
![]() pozdrawiam Kuba
26-09-2006, 06:24
Cytat:Wysłane przez szanujZieleń To juz wiadomo czemu sie o tym forum tutaj nie mowi. Ja slyszalem ze zamiast pozywki mozna stosowac kurze (ptasie) odchody, ale tak samo jak koncentratu z pomidorow nie polecam. Biale wino w kolorze ketchupu, Paaaaaanie daj pan spokuj, to nie nie dla mnie.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
20-10-2006, 12:21
Witam
Sa przecież przepisy na zupełnie dobre wino z soku pomidorowego. Nigdy nie robiłem ani nie próbowałem, ale w różnych miejscach pisze się że takie wino jest zupełnie dobre. Spotkałem się w różnych miejscach z informacją że oprócz wymaganych soli (fosforan dwuamonowy) sok pomidorowy zawiera witaminy z grupy B które pomagają w rozwoju drożdży. Podejrzewam że niewielki dodatek soku pomidorowegu lub koncentratu ani nie zmieni smaku nastawu ani wyglądu (ani może też nie pomoże - trudno powiedzieć, nie mam wiedzy na ten temat). Oczywiście koncentratu pomidorowego (który jest zupełnie neutralny w smaku) nie należy mylić z jakims sosem pomidorowym np. ketchup Heinz'a. Pozdrawiam wszystkich Krzysztof
20-10-2006, 12:42
Cytat:Wysłane przez szanujZieleń Pewnie i można ale po co. Jak ktoś bardzo kocha drożdze i chce je ugościć po królewsku to moża zamiast DAF-u sypnąć im pożywki typu "Maxferm" albo "Kombi" i nie bać się przy okazji czy potem wino będzie miało połysk Bloody Mary i posmak ketchupu Pudliszek ![]() Cytat: s2x: Paaaaaanie daj pan spokujNo pięknie, ku***, pięknie. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|