Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koncentrat pomidorowy[ jako pożywka ]
#1
Na pewnym forum(o kturym tu się nie mowi) przeczytałem że razem z pożywką dobrze jest dodać koncentrat pomidorowy.
Czy ktoś to stosował do wina.
Odpowiedz
#2
Ja od lat stosuję tylko musztardę sarepską , koniecznie z Olsztynka :diabelek:

pozdrawiam

Kuba
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez szanujZieleń
Na pewnym forum(o kturym tu się nie mowi)...

To juz wiadomo czemu sie o tym forum tutaj nie mowi. Ja slyszalem ze zamiast pozywki mozna stosowac kurze (ptasie) odchody, ale tak samo jak koncentratu z pomidorow nie polecam. Biale wino w kolorze ketchupu, Paaaaaanie daj pan spokuj, to nie nie dla mnie.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Odpowiedz
#4
Witam

Sa przecież przepisy na zupełnie dobre wino z soku pomidorowego. Nigdy nie robiłem ani nie próbowałem, ale w różnych miejscach pisze się że takie wino jest zupełnie dobre.
Spotkałem się w różnych miejscach z informacją że oprócz wymaganych soli (fosforan dwuamonowy) sok pomidorowy zawiera witaminy z grupy B które pomagają w rozwoju drożdży. Podejrzewam że niewielki dodatek soku pomidorowegu lub koncentratu ani nie zmieni smaku nastawu ani wyglądu (ani może też nie pomoże - trudno powiedzieć, nie mam wiedzy na ten temat). Oczywiście koncentratu pomidorowego (który jest zupełnie neutralny w smaku) nie należy mylić z jakims sosem pomidorowym np. ketchup Heinz'a.
Pozdrawiam wszystkich
Krzysztof
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez szanujZieleń
Na pewnym forum(o kturym tu się nie mowi) przeczytałem że razem z pożywką dobrze jest dodać koncentrat pomidorowy.

Pewnie i można ale po co. Jak ktoś bardzo kocha drożdze i chce je ugościć po królewsku to moża zamiast DAF-u sypnąć im pożywki typu "Maxferm" albo "Kombi" i nie bać się przy okazji czy potem wino będzie miało połysk Bloody Mary i posmak ketchupu Pudliszek :)

Cytat: s2x: Paaaaaanie daj pan spokuj
No pięknie, ku***, pięknie.



Skocz do: