Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfitura z derenia.
#1
Nieoczekiwanie dostałem kolejny kilogram derenia i postanowiłem zrobić z niego konfiturę.

1 kg derenia
1 kg cukru białego.
0,25 l wody

Wykonanie:
cukier i woda do garnka, gotować, aż trochę zgęstnieje, dodać dereń, gotować przez 15 minut i odstawić na około 12 godzin.

Po tym czasie gotować, najpierw na silnym ogniu przez 3 - 4 minuty, potem zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do odpowiadającej wam gęstości.
Moja konfitura wyszła trochę za gęsta.

Od razu przekładać/ przelewać do uprzednio wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.


Problemy.
Największym problemem jest pozbycie się pestek.
Użycie sit o różnej gradacji i przecieranie okazało się nieskuteczne.
Sita się zapychały i niewiele przez nie przechodziło. Podobnie mizerne efekty były przy zastosowaniu maszynki do przecierania pomidorów (mogłem jeszcze spróbować przecierać przez metalowy durszlak ale o nim zapomniałem)..
Poradziłem sobie, miażdżąc derenie ubijaczką do ziemniaków, a potem wybierając łyżką, pływające w większości na górze pestki z gorącej konfitury.
A na drugi dzień przed gotowaniem, wybrałem ręką ( ale czystą :D) resztę pestek.

Pamiętać trzeba, że im bardziej gęsta konfitura tym trudniej ją wlewa się do słoików, a szczególnie trudno do słoików o małych otworach.










Skocz do: