Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koniec fermentacji Blg 5 i co dalej?
#1


Miazga nastawiona 21.07 z 5,5kg c.porzeczek + syrop cukrowy(2l w tym 1kg cukru)+MD z drożdży Zamojscy Cherry+część pożywki.
26.07 miazgę odcedziłem dodałem resztę syropu w proporcjach 1:2 (sokConfusedyrop cukrowy) i ładnie zaczęło fermentować. Blg 19.
31.07blg 10
W związku ze w butli było jeszcze sporo miejsca dodałem soku z wiśni z syropem cukrowym w ilości 2l(1lsoku+0.7 wody+0,5kg cukru) blg 15

Czy li w sumie na 11l nastawu obecnie dodane było:
-sok czarna porzeczka 3l (zakładałem 70g cukru w 1l)
-sok wiśnia 1l (90g/1l)
-woda 5,2l
-cukier 3kg

05.08 Blg 10
09.08 Blg 6
15.08 Blg 5
18.08 Blg 5

Na chwilę obecną wino nie pracuje. przynajmniej po 2 min już nie liczyłem.

Moje pytanie co dalej w takiej sytuacji. Planowana moc 17%- słodkie.

Kilku krotnie znalazłem na forum informację że często na tym poziomie cukru fermentacja ustaje.
Odpowiedz
#2
Czekaj aż się odgazuje i wyklaruje.
Odpowiedz
#3
Ciepło jest to i drożdże szaleją. U mnie też w kilku nastawach burzliwa przebiegła w ciągu kilkunastu dni.
Nic się nie stanie jeśli zostawisz do klarowania. Również nic się nie stanie jeśli dodasz pół litra wody ze szklaneczką rozpuszczonego cukru ;) Możliwe, że drożdże jeszcze ruszą a wina z pewnością nie przesłodzisz.
Odpowiedz
#4
A ją bym po prostu poczekał jeszcze z tydzień, półtora i jeśli Blg się nie zmieni to zlał bym z nad osadu do baloa pod korek.
Założył bym rurkę i czekał aż zacznie się klarować.


Pozdrawiam
Lech
Odpowiedz
#5
lech.kuba ma rację, zlej za parę dni i zostaw w spokoju, a jakaś dobra dusza nich Ci policzy %.
Jako blondynka liczyć nie znoszę...
Odpowiedz
#6
Wg. Moich obliczeń wychodzi że pewno niecałe 13% ma :-( A miało byc deserowe a tak wyszło troche mało %
Dla dobrej duszyczki dodam że Blg mierzone w temperaturze 30st. :-)
Odpowiedz
#7
Jeżeli podane dane są prawdziwe czyli:
-11 litrów nastawu
-3000 g + 300 g - 550 g(cukier z wina)= 2750 g cukru przerobionego na %.
-czyli wino ma 14,7% alkoholu, należało by tu uwzględnić poprawkę na niecukry , oraz poprawkę na alkohol przy odczycie, ale sądzę że te poprawki w niewielkim stopniu zmienia ostateczny wynik.


Pozdrawiam
Lech
Odpowiedz
#8
Lech własnie te poprawki mnie zastanawiają.
jeżeli chodzi o niecukry to będzie -1,4 blg
a alkohol......
i o temperaturę mierzenia to muszę Was prosić
Odpowiedz
#9
Im więcej alkoholu tym głębiej zanurza się areometr, czyli te dwie poprawki (niecukry i alkohol) w jakimś stopniu się znoszą.
Jeżeli chodzi o wpływ temperatury, to może być pominiety.
Gdzieś czytałem że między 20 a 25°C wpływ temperatury stanowi kilka dziesiatych%.


Lech


Odpowiedz
#10
Dodałem 300gcukru rozpuszczonego w winie i nie pracuje. Widocznie drożdże mają się ku końcowi.

Obecnie Blg wynosi 8. Poczekam jeszcze do 1.09 i jeżeli się nie zmieni to za siarkuję w ilości 1g na 10l (jeżeli się mylę proszę o sprostowanie).
następnego dnia zleję znad osadu i czekamy.

I tu mam pytanie do Was doświadczonych.

Osadu jest na jakieś 10 cm, czy ten osad filtrować czy po prostu dać sobie spokój z tym.
Będzie tego pewnie ze 3l.
Odpowiedz
#11
Sądzę że powinieneś zlać z nad osadu, a następnie w balonie pod korek z rurka zostawić na następny miesiąc.
Ją narazie bym nie siatkowa.

Edit:
Sorry, miało być siarkował, ale tablet wie lepiej.:chytry:


Pozdrawiam
Lech
Odpowiedz
#12
(19-08-2015, 17:10)lech.kuba napisał(a): Ją narazie bym nie siatkowa.
Lech

A to w jakim narzeczu ? :eyes:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#13
Dzisiaj 22.08 Blg 7 czyli niby spadło albo błąd pomiaru. Wino przestało pracować-przynajmniej nie widać jak bulka.
Poczekam tak jak pisałem do 1.09 a następnie zleję.
A co z tym osadem, wylać :( czy filtrować:niewiem:
Odpowiedz
#14
Osad wylać. Zawiera m.in resztki owoców i martwe komórki drożdży.
Odpowiedz
#15
Osad dla celów konsumpcyjnych jest nieprzydatny, jeśli jesteś skąpcem, i masz pewność, że nie miałeś infekcji w nastawie, to możesz używać tego osadu do nastawiania następnych win, gęstwę przechowujesz albo w lodówce albo zamrażarce.
Odpowiedz
#16
Czyli skompiec musi być okrutny, Szkot to przy nim to pikuś.:lol:


Lech
Odpowiedz
#17
(23-08-2015, 11:06)lech.kuba napisał(a): Czyli skompiec musi być okrutny, Szkot to przy nim to pikuś.:lol:


Lech
Piszesz z doświadczenia:jezor:

Jest to moje pierwsze wino i zdziwiony jestem że taki odpad może być. Pewno jakieś 3 litry tego będą.
Odpowiedz
#18
Nie, ją po prostu kupuje drożdże adresowane do planowanego nastawu.:jupi:
Odpowiedz
#19
No widzisz ja się jeszcze uczę:ksiazka:
Odpowiedz
#20
Postawisz kilkanaście nastawów i wiedza automatycznie będzie chłonięta do łepetyny :D
Odpowiedz
#21
(23-08-2015, 11:06)lech.kuba napisał(a): Czyli skompiec musi być okrutny, Szkot to przy nim to pikuś.:lol:


Lech

W tym roku robię już z dziesiąty nastaw na takich resztkach, super fermentacja..
Odpowiedz
#22
(23-08-2015, 11:06)lech.kuba napisał(a): Czyli skompiec musi być okrutny, Szkot to przy nim to pikuś.:lol:
Lech
Bo Ty jesteś skąpcem a nie skompcem.:lol:
Odpowiedz
#23
Fakt mój błąd , bije się w piersi:glupek: ,postaram się poprawić . :eyes:


Pozdrawiam
Lech
Odpowiedz
#24
Wino zostało zasiarkowane i po 48h zlane.
Wyszło tego jakieś 8l.
Następnego dnia po zlaniu osad do wysokości ok 1cm. Co jest wynikiem zapewne błędu podczas zlewania.
I tu moje pytanie czy zlewać ponownie czy czekać?..... właśnie ile czasu do następnego zlania?
Odpowiedz
#25
Poczekaj ze dwa tygodnie i zlej. Potem moze za dwa miesiące, jeżeli oczywiście wino zrzuci jakiś osad.



Skocz do: