Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs cydrów domowych 11/07 + Zlot w Liwie 18/07
#1
Witam,
Na waszym forum jestem nowy więc witam :) Uznałem że warto podzielić się z wami informacją o organizowanym przez nas, czyli Siedlecką Lożę Piwowarów Domowych i PSPD konkursie. W III edycji konkursu pojawiła się kategoria cydr i wydaje mi się że może ona zainteresować osoby tu zaglądające.
Sam konkurs odbędzie się na tydzień przed planowanym na 18/07/15 zlocie piwowarów i cydrowników domowych w Liwie gdzie ogłosimy jego wyniki i wręczymy obecnym zwycięzcom nagrody.
Więcej informacji, regulamin i form. zgłoszeniowy zamieszczę wkrótce tutaj, a osoby zainteresowane odsyłam do wątku na forum piwo.org
http://www.piwo.org/topic/15595-18072015...h-ankieta/
oraz:
https://www.facebook.com/siedleckalozapi...ef=tn_tnmn
Odpowiedz
#2
Fajnie, że do nas wpadłeś. Dzięki za informacje. Sporo z nas robi cydry, a takiego konkursu jeszcze nie było.

Przecztałem po krótce rozważania na temat słodzików.
Myślę, że większość cydrów jest dosładzana. Mało kto robi wytrawny.
Może wprowadzić dwie kategorie, czyste i dosładzane.
Wytrawnych na konkurs może trafić kilka. A jeśli dopuścić słodziki to nie wrzucałbym ich do jednego worka. Słodsze zawsze będą lepiej oceniane.
Odpowiedz
#3
Temat dosładzania cydrów jak sam zauważyłeś przewija się dość często. Osobiście jestem zwolennikiem tych wytrawnych i taką kategorię forsowałem.
Wydaje mi się że jest już trochę za późno na wprowadzanie trzeciej kategorii gdyż wiąże się to z logistyką, sponsorami nagród, sędziami itp. Zobaczymy jak wypadnie nam to w tym roku i będziemy myśleć nad dalszym rozwojem tej kategorii. Mam nadzieję że wypadnie dobrze i za rok pojawią się już dwie kategorie.
W załączniku formularz i regulamin.

Wkrótce coś więcej w temacie nagród i sponsorów.


.doc   Formularz zgłoszeniowy.doc (Rozmiar: 26,5 KB / Pobrań: 43)


.doc   Opis stylów III SKPD.doc (Rozmiar: 29,5 KB / Pobrań: 49)


.doc   R e g u l a m i n.doc (Rozmiar: 93 KB / Pobrań: 49)
Odpowiedz
#4

Cytat:Smak: wytrawny i półwytrawny ale nie kwaśne
Kolego cenię Twój wkład w piwowarstwo domowe ale jakoś trudno mi pojąć jak można nastawić cydr wytrawny który nie będzie kwaśny
, albo nastawić korzenny bez przypraw
Cytat:Cydry mają być niedosładzane, bez przypraw (cynamon, imbir, chmiel itd.)
:niewiem:.
Szykowałem się właśnie ze względu na cydr bo piwa nie warzę ostatnio w ogóle, ale coś mi się widzi że jeżeli pojadę to tylko na pogaduchy z Waszym sponsorem :lol:.

A może wpadłbyś do nas na degustację.
Odpowiedz
#5
No rzeczywiście może to być dość nieprecyzyjne w opisie. Oczywiście poziom wytrawności może być różny i pochodzący od wielu składników cydru, a chodziło mi tu o brak mocnych, octowych gryzących smaków kwaśnych które dominowałyby nad całością. Ideałem jest tu niedosładzany cydr, gdzie wytrawność/kwaśność nie jest czymś co wynika z błędu fermentacji czy niedoleżakowania.
Jesteś pierwszą osobą która zwróciła mi na to uwagę. Mimo wszystko zachęcam do wzięcia udziału w konkursie. W komisji sędziowskiej najprawdopodobniej znajdą się osoby zajmujące się produkcją cydrów więc będą miały dużo większe doświadczenie w temacie.

Za zaproszenie dziękuję - jeśli znajdę kierowcę to kto wie.



Skocz do: