Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korki na 15 lat
#1
Jakie sa najlepsze korki na dlugie przechowywanie wnia, miodu? Jakie macie propozycje? Czy stericorki wytrzymaja tyle? Czy lepsze sa 4-czesciowe http://www.browamator.pl/szczegoly.php?K...pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777392&sortuj=kod
Prosze o odpowiedz;
Odpowiedz
#2
Do przechowywania wieloletniego dobre są syntetyczne. Nie spleśnieją, nie przesiąkną, a jedyna wada jest taka, że wino nie oddycha.
Odpowiedz
#3
Najlepsze sa lite (ale musisz trafić na naprawdę świetny koreczek) a po nich to mikrokocki i sterikorki...

edycja: Te co link do nich podałeś to są nieco gorsze od litych tylko dlatego że są klejone (słyszałem o przypadkach rozejścia się korka na klejeniu - ale tamten był bez dysków) Tak czy tak fajne koreczki
Odpowiedz
#4
Poczekaj na Winiarza nr 5 ;)
Odpowiedz
#5
Prosze o wypowiedz na temat korkow stericork.
Jakie maja goledzy doswiadczenia z tym korkiem ?(z browamatora sa tansze)
Czy ten korek nie plesnieje i jak długo koledzy juz maja wino z tym korkiem?
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?S...sortuj=kod

I jak jest z tym korkowaniem? Jesli zakorkuje np korkiem stericork to juz nie wymieniam korka!? to ten korek pozostaje w butelce az do otwarcia ma sie rozumiec! Np po 10 latach....
Odpowiedz
#6
użyłem kilka dni temu właśnie takich samych jak pokazałeś z browamatora

po zmiękczeniu w gorącej wodzie wchodziły bez problemu a obecnie tak się prezentują :

korek
polecam::1miejsce:
Odpowiedz
#7
Ja również korkowałem takimi samymi (i nawet do podobnej buteleczki - różni je tylko zawartość i etykietka)
Jekko się nimi korkuje nawet przy użyciu najprostrzej korkownicy...
Co do pleśni nie zaobserwowałem u siebie, ale myslę że na to wpływ maja głównie warunki w piwnicy a nie rodzaj korka...
Odpowiedz
#8
Henry,
mogę z czystym sumieniem polecić Ci stericorki. Korkuje się nimi lekko. Posiadam zwykłą plastikową korkownicę i cały proces przebiega bardzo szybko. Moje najstarsze butelki leżakują już trzeci rok i nie zauważyłem śladów rozpadu, pleśni. Z pewnością wytrzymają drugie tyle.
Pozdrawiam,
Marek
Odpowiedz
#9
Za około tydzień będą do nabycia „korki Forumowe” steri i mikro .
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez Boullii
Za około tydzień będą do nabycia „korki Forumowe” steri i mikro .

No i to jest dobra wiadomość :lol:
Czy znane są już konkretne ceny dla obydwu typów ?
Odpowiedz
#11
1.microcork 44*24 - 0,58gr
2. stericork 44*24 - 0,33 gr
Odpowiedz
#12
http://www.euro-win.pl/sklep/product_inf...ucts_id=86 czy ten korek nadaje sie na tak dlugie przechowywanie?
Odpowiedz
#13
W linku który podałeś stoi jak wół

" Czas przechowywania - nieograniczony. W zależności od warunków przechowywania (zaleca się co 8-10 lat wymianę korka)"

Akurat ten sprzedawca to nasz kolega forumowy, moderator Mariusz. Zna sie na tym o czym pisze na swojej stronie.
Odpowiedz
#14
Ale jak jest z ta wymiana korka? Jesli po tych 10 latach otworze wino i wstawie nowy korek to nic złego sie nie stanie?
Odpowiedz
#15
O ile nie dobierzesz się do zawartości to nie ;). Zrób to w miarę sprawnie, operacja potrwa chwilkę więc do butelki nie wejdzie na tyle powietrza (zresztą nie ma na to w butelce miejsca) by coś się stało. Jeśli trzymasz w gąsiorze wino długi okres i bierzesz się po kilku latach za butelkowanie to przecież też dopuszczasz do kontaktu z powietrzem.
Odpowiedz
#16
Cytat:Wysłane przez Boullii
1.microcork 44*24 - 0,58gr
2. stericork 44*24 - 0,33 gr

Dobre ceny :lol:
... oferta lepsza miż migające na górze tysiące korków za grosze.
Taniej i z forumowym nadrukiem :podstep:

BTW... rozmiar chyba trochę przesadzony, bo standardowy rozmiar tego typu korków to 40*24.
Odpowiedz
#17
Długość na plus to możliwość dłuższego przechowywania (leżakowania). A poza tym porównując ceny mamy te parę milimetrów gratis.
Odpowiedz
#18
Pierwsza radosna wiadomość dzisiejszego dnia...:diabelek:
A tak dokładnie to kto będzie zajmował się aktualnymi zamówieniami??
....i nastepnymi,bo pewnie jeszcze nie jeden z nas będzie potrzebował więcej.
Odpowiedz
#19
Witam we wrześniu ubiegłego roku robiłem wino z winogrona. Z rożnych powodów nie miałem czasu go odlać. Myślałem że po takim czasie się popsuło lecz gdy odlałem owoce tydzien temu okazalo sie ze wino jest dobre (nie zrobil sie ocet). Dodalem tylko troche cukru i wlalem spowrotem do balonu. Postanowilem przelac je do butelek i zakorkowac. Moje pytanie brzmi:

- po jakim czasie od dodania cukru mogę wlać je do butelek i zakorokować?
- chce aby leżakowało ono około 10 lat wiec jaka korki mam użyć?
- czy to prawda że podczas zastosowania korków syntetycznych winno nie będzie dojrzewać i za kilka lat będzie takie samo?

Liczę na szybka odpowiedz. Pozdrawiam
Odpowiedz
#20
casanovva
tata1959 podał już Tobie link do tematów o doborze korków.

Wysil się trochę i poczytaj.
Wyniki wyszukiwania dla "korki": http://wino.org.pl/forum/search.php?toke...mit=Szukaj

pozdrawiam
Odpowiedz
#21
tasmol rozumiem lecz tam nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie :

"czy to prawda że podczas zastosowania korków syntetycznych winno nie będzie dojrzewać i za kilka lat będzie takie samo?"

dlatego napisałem w tym temacie.
Odpowiedz
#22
Przeczytaj to:
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/sp...tetycznych
Na allegro korki nukorc po 50groszy



Skocz do: