Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korki z Biowinu
#26
(23-11-2010, 13:57)Alder napisał(a): A może na forum jest jakiś spis rodzajów win - ile lat dojrzewają (np. jabłkowe średnio 4 lata) by było wiadomo mniejwięcej kiedy lakować butelki?

Lakowanie spełnia tylko i wyłącznie efekt estetyczny więc lakujesz bezpośrednio wtedy kiedy chcesz się pochwalić butelką lub kogoś obdarować.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#27
(23-11-2010, 19:56)TEQUILA napisał(a):
(23-11-2010, 13:57)Alder napisał(a): A może na forum jest jakiś spis rodzajów win - ile lat dojrzewają (np. jabłkowe średnio 4 lata) by było wiadomo mniejwięcej kiedy lakować butelki?

Lakowanie spełnia tylko i wyłącznie efekt estetyczny więc lakujesz bezpośrednio wtedy kiedy chcesz się pochwalić butelką lub kogoś obdarować.

Nie jestem pewny w końcu po zalakowaniu korek niema dostępu do powietrza więc jako taka oddychalność zostaje zablokowana.

Ewentualnie niech mnie ktos poprawi.
Odpowiedz
#28
Wino ma być szczelnie zamknięte, do dojrzewania wystarcza powietrze pozostałe w butelce.
Odpowiedz
#29
(25-11-2010, 11:02)LeBoucher napisał(a): Wino ma być szczelnie zamknięte, do dojrzewania wystarcza powietrze pozostałe w butelce.
Niestety nie. Poczytaj dokładnie jaka jest rola korka.
Odpowiedz
#30
W profesjonalnych - dużych winnicach usuwa się z butelek powietrze, przeważnie za pomocą CO2, ale nie tylko.
Chodzi o to, żeby wino dojrzewało poprzez mikroutlenianie, a nie utlenianie.
Powietrze znajdujące się w butelce podczas napełniania sprawia, że wino się utlenia bardziej, niż powinno.
Odpowiedz
#31
(25-11-2010, 11:56)Grze$ napisał(a):
(25-11-2010, 11:02)LeBoucher napisał(a): Wino ma być szczelnie zamknięte, do dojrzewania wystarcza powietrze pozostałe w butelce.
Niestety nie. Poczytaj dokładnie jaka jest rola korka.
Jakieś wiarygodne źródło?
Ja pozwolę sobie zacytować kolegę z forum:
(23-09-2008, 08:24)Mordimer napisał(a): To samo powiedziała mi Pani w pewnej hiszpańskiej winnicy.
Stwierdziła kategorycznie, że korek jest po to żeby wino szczelnie zamknąć, bez możliwości jakiegoś "oddychania" czy innych enigmatycznych interakcji wino-korek-otoczenie.
Oprowadzając nas po rozlewni powiedziała również, że najbardziej optymalne rozwiązanie, jak dla niej, to korek syntetyczny - zamyka szczelnie, jest tani i w miarę nie psuje wizualnie tradycyjnej formy zamknięcia.
Odpowiedz
#32
Niedawno prowadzone badania (głównie we Francji i w Australii) wykazały, że naturalny korek dobrej jakości jest o wiele szczelniejszy od korka syntetycznego. Jedyną zaletą, jaką może wykazać korek syntetyczny w porównaniu z korkiem naturalnym jest to, że nie ma zagrożnia związanego z TCA i innymi substancjami. Warto też dodać, że w ostatnich latach przemysł korkowy zrobił bardzo duży postęp - unowocześniono technologię i osiągnięto znacznie więcej, niż można było się spodziewać jeszcze kilka lat temu, a zatem i to zagrożenie zostało w znacznym stopniu wyeliminowane.

Dodam tylko, że nie są to moje własne przemyślenia, ani wiadomości wyssane z palca. Pisze o tym autor książki , p.t. "To cork or not to cork" George M. Taber, który jest uznawany za wielki autorytet w tej dziedzinie.
Odpowiedz
#33
Okej, ale wracając do kwestii szczelności i lakowania:
1) chyba mało kto w warunkach domowych wtłacza przy korkowaniu CO2 zamiast powietrza do butelek
2) piszesz że tego powietrza w butelce jest już za dużo w stosunku do potrzeb dojrzewania wina
to z tego wynika moim zdaniem że:
3) zamknięcie butelki powinno być jak najszczelniejsze, żeby nie dokładać kolejnych porcji powietrza

Mylę się gdzieś?
Odpowiedz
#34
Jeśli chodzi o CO2, to oczywiście - są to kwestie związane z profesjonalnym winiarstwem na dużą skalę.

Nawiązując do drugiego pytania, zamknięcie powinno zapewnić jak najlepszą szczelność - szczególnie w przypadku wina białego.

Jednak jeśli chodzi o domowe winiarstwo, to pewne aspekty i tak trzeba ominąć ponieważ są to rzeczy nieosiągalne w warunkach domowych.
Odpowiedz
#35
Czyli butelki z winem można lakować po zakorkowaniu w celu ich lepszego uszczelnienia.
Odpowiedz
#36
Witam wszystkich.
Padła mi korkownica, nówka prawie. Musiałem zakorkować ręcznie. Nie dałem rady wcisnąć do konca korek.Wystaje znad każdej butelki ok.3-4mm. Czy to będzie w czymś przeszkadzać? Jeśli tak czy można naddatek obciąć nożem?
Odpowiedz
#37
Ja radziłem sobie w taki sposób:
Tłuczek do ziemniaków, lub drewniana łyżka odwrócona "do góry nogami" przyłozona do wystającego korka i delikatne uderzenie samą dłonia wystarczyło, by korek wepchnąć na równo z szyjka.:)
Odpowiedz
#38
Większość postów jest o korkach z bio-winu lub z browamotora.... A jak się mają korki z eno-techa??? Interesują mnie te droższe gdyż mam w planach dłuższe leżakowanie moich buteleczek :) ( 10 lat :) ) Chciałbym poznać opinie Kolegów na ten temat :)
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)



Skocz do: