Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kriokoncentracja to nie destylacja, ale...
#26
mysle, że przy obecnych mrozach. Najlepiej byłoby wstawić takie winko najpierw do lodówki(4-6 st). Później jeśli ktoś ma chate odpowiednią, do zimnego pomieszczenia (0 st?), np. sień, spiżarnia, a na końcu wystawiamy na mróz. Im niższa temperatura cieczy tym wolniej będzie sie do tej zewnętrznej zbliżała.
Jeśli nie wierzycie to sprawdzcie z robieniem lodu w kostkach. Wrzątek zamarźnie szybciej od 20 stopniowej :)
pzdr
fea
Odpowiedz
#27
ja ostatnio sprawdzalem jak dziala zamrozenie i odmrozenie winka na szybkosc klarowania. Z tego co zauwazylem to w zaden sposob nie wplywa :P ale probowalem odsaczonego winka i musze przyznac, ze mialo ciekawy smak ... prawie jak nalewka. Poza tym zamrozenie winka stanowczo wybija drozdze :).
Odpowiedz
#28
Cytat:Wysłane przez PleMWiniarz
Poza tym zamrozenie winka stanowczo wybija drozdze :).
Możesz sie zdziwić i to bardzo :big:

Krzysztof
Odpowiedz
#29
Cytat:Wysłane przez fea
Jeśli nie wierzycie to sprawdzcie z robieniem lodu w kostkach. Wrzątek zamarźnie szybciej od 20 stopniowej :)
Coś Ci się chyba wydawało, albo przeprowadziłeś test nie zachowując identycznych warunków pomiaru. Wrzątek zamarznie jednak później i to dokładnie o czas, w jakim temperatura będzie spadała ze 100 do 20 stopni Celsjusza.
Odpowiedz
#30
Nie próbowałem więc nie będę się spierał ale gdzieś słyszłem o niejakim Ernesto Mpemba.
Dziś ten zaskakujący efekt szybszego zamarzania goracej wody nazywa się efektem Mpemby.
Nie jestem pewny ale to chyba potwierdza szybsze zamarzanie gorącej wody niż zimnej.
Odpowiedz
#31
Cha cha cha.

Znam to z wczesnej młodości. To takie doświadczenie, które robiło się w pojemniku atermicznym (np. termos) otwartym u góry.
Założenia: pojemnik atermiczny (termos) otwarty u góry. 1 porcja wody o temp. ~ ok. 100 st.C, druga porcja wody o temp. ~ ok. 20 st.C. Obie porcje wody identyczne - ok.0,5 ltr. Temp. na zewnątrz pojemników ok. -20 st.C.
Teza: woda o temp. 100 st.C szybciej zacznie zamarzać niż woda o temp. 20 st.C.

Czemu? Bo woda odizolowana ściankami i denkiem od otoczenia oddaje ciepło głównie poprzez parowanie w zaistniałych warunkach. Dochodząc do 0 st.C woda o wyższej temp.początkowej posiada mniejszą objętość od wody o niższej temp.początkowej. Jej objętość na tyle uległa zmniejszeniu, że energia, jaką woda musi oddać do otoczenia ogółem do czasu osiągnięcia 0 st.C jest co prawda większa, ale zmniejszenie objętości poprzez odparowanie wody powoduje przyspieszenie schładzania w niższej temp. w stosunku do wody o niższej temp.początkowej oraz znaczne przyspieszenie procesu zamarzania.
W punkcie 0 st.C następuje przecięcie charakterystyk temp. w funkcji czasu.
Woda o wyższej temp.początkowej w ogólnym rozrachunku zamarznie szybciej niż woda o niższej temp.początkowej.



Skocz do: