01-12-2016, 16:01
Witam.
Do tej pory wina cały czas trzymałem w domu, w cieple i nieocienione. W tym roku chcę się trochę bardziej przyłożyć.
Mam 2 potencjalne pomieszczenia, ale żadne nie jest w 100% idealne.
1. Kuchnia letnia. Budynek nieocieplony, ściana ~70cm z kamienia. Ostatnio jak było -2°C to w środku było +15°C. Przy większych mrozach pewnie może spaść do +5°C. Wilgotności nie znam
, żadnych dziwnych zapachów nie ma. Dostęp światła jest (wina można przykryć).
2. Piwnica do przechowywania ziemniaków i warzyw. 1-1,5m pod ziemią, izolacja ze styropianu. Nie mierzyłem jeszcze tempertury, ale raczej stałe ~10°C. Wilgotność jak to w piwnicy, na pewno większa niż w tej kuchni. Całkowite zaciemnienie.
Problem w tym, że po wejściu tam bardzo czuć zapach ziemniaków, także tych powoli gnijących
.
Na moim miejscu co byście wybrali?
Do tej pory wina cały czas trzymałem w domu, w cieple i nieocienione. W tym roku chcę się trochę bardziej przyłożyć.
Mam 2 potencjalne pomieszczenia, ale żadne nie jest w 100% idealne.
1. Kuchnia letnia. Budynek nieocieplony, ściana ~70cm z kamienia. Ostatnio jak było -2°C to w środku było +15°C. Przy większych mrozach pewnie może spaść do +5°C. Wilgotności nie znam

2. Piwnica do przechowywania ziemniaków i warzyw. 1-1,5m pod ziemią, izolacja ze styropianu. Nie mierzyłem jeszcze tempertury, ale raczej stałe ~10°C. Wilgotność jak to w piwnicy, na pewno większa niż w tej kuchni. Całkowite zaciemnienie.
Problem w tym, że po wejściu tam bardzo czuć zapach ziemniaków, także tych powoli gnijących

Na moim miejscu co byście wybrali?