Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Który z przepisów na wino herbaciane?
#1
Hej.

Mam zamiar nastawić 20l wina herbacianego.
Zastanawiam się tylko, który z przepisów jest lepszy waszym zdaniem:
1) http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=526
2) http://old.wino.org.pl/frames/herbata.htm

Będę wdzięczny za rady osób, które robiły winko herbaciane.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Ja robiłem wino z herbaty "na oko", przy czym większość smaku u mnie to był syrop malina-dzika róża. Moim zdaniem wino z herbaty nie jest zbyt dobre. Ale jeśli chcesz, to raczej brałbym przepis z forum, jest to pewnie bardziej dopracowana wersja ze strony.
Ale i tak na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad hibiskusem. ;)
Odpowiedz
#3
No i postawiłem na przepis z forum. Niestety tylko trochę przesadziłem z wodą, ale to najwyżej nie będę uzupełniał kiedy wywalę rodzynki. Przepis jest na 10l, a ja chcę zrobić 20 :diabelek:
A oto, co wrzuciłem do balonu:
- 4kg cukru
- 2,4kg rodzynek (sparzonych, ale raczej nie rozdrobnionych. Próbowałem je przepuścić przez blender, ale opornie to szło)
- 4 pomarańcze (sok wycisnąłem na wyciskarce do cytrusów, później wlałem go do balonu przez sitko, żeby pozbyć się farfocli. Skórkę najdokładniej jak mogłem obrałem z białego środka i pokrojoną też wrzuciłem do balonu)
- 4 cytryny (procedura jak z pomarańczami)
- 20l wody źródlanej (część w formie wywaru z herbaty)
- 30 torebek herbaty Tetley bardzo mocnej i aromatycznej (import z Irlandii) w formie wywaru
- ok 1ml pektopolu
- drożdze biowinu suche (oczywiście po namoczeniu)
- pożywka dla drożdzy

Pracuje przepięknie. Pachnie bardzo pomarańczowo póki co; myślę, że to zasługa skórki pomarańczowej.

Dam znać, kiedy wino będzie gotowe, żeby potwierdzić czy według takiego przepisu jest ok.



Skocz do: