Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchnia a'la Logan - Polędwiczki wieprzowe + Kurczak (różne przepisy)
#1
Polędwiczki wieprzowe a'la Logan:

Najpierw oliwa czosnkowa w moim wykonaniu:
Oliwa z oliwek dobrej jakości 200-250 ml.
Pół główki czosnku
Kilka świeżych gałązek rozmarynu
Ewentualnie 3-4 ziarenka pieprzu.

Czosnek obieramy i większe ząbki kroimy wzdłuż na pół. Liście rozmarynu odrywamy z gałązek, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem lub suchą ścierką. Czosnek i rozmaryn wrzucamy do jakiejś buteleczki i zalewamy oliwą. Ewentualnie wrzucamy pieprz. Można robić też wersję z bazylią, jest doskonała do sosów włoskich.

Polędwiczki kroimy po skosie jak kopytka na grubość plastrów 1-1,5 cm i układamy w miseczce. Zalewamy oliwą na wysokość mięsa i dodajemy 3-4 szczypty soli i 0.5-1 łyżeczki słodkiej papryki. Ewentualnie można dodać szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie. Co 5-10 minut obracamy i mieszamy polędwiczki w marynacie. Marynowanie minimum 20 minut. Na rozgrzana patelnię (bez tłuszczu) układamy polędwiczki i obsmażamy z obu stron do mocniejszego zrumienienia, potem dolewamy resztę marynaty i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i redukujemy sos do momentu lekkiego zagęszczenia i ponownego zrumienienia mięska. Najlepiej podawać to z ryżem przy czym ryż po ugotowaniu wrzucamy na patelnię po polędwiczkach i mieszamy z sosem.
Odpowiedz
#2
Sos ??? Jaki sos ??? Z samej oliwy nawet z odrobiną soli i papryki to nie jest sos:(
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Czepiasz się, wiesz...
BTW: Jak dla mnie to nawet sama oliwa zaciągnięta mąką będzie już sosem. No ale to moje zdanie.

Cytat za http://pl.foodlexicon.org/s0001290.php
Kod:
Mianem sosu określamy płynny po zawiesisty, zagęszczany i aromatyczny dodatek do ciepłych, zimnych, słonych lub słodkich potraw.
(...)


PS: Dla wszystkich bardzo poprawnych kulinarnie - sól możemy oczywiście zgodnie z regułami dodać tuż przed smażeniem lub już na patelni. Ja dodaję na początku bo marynuję max 30 minut a potem mogę zapomnieć i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby polędwiczki były jakoś twarde albo gumowate.
Odpowiedz
#4
Logan nie spinaj się, Tequila już tak ma i lubi tak żartem ludzi wkręcać.
Dla większości ludzi sos to konkret na zasmażce.

Przepis jest niezły,dawaj następne, pozdrawiam.
Odpowiedz
#5
Dobra, będę wrzucał w tym wątku...

Kurczak curry po indyjsku:

500ml śmietany 18% - ewentualnie można zastąpić jogurtem naturalnym (że niby dietetyczny)ale to już nie to samo
1 cała pierś z kurczaka
1-2 cebulki
torebka curry
odrobina oliwy lub oleju

Cebulkę drobno siekamy i podduszamy na oliwie/ oleju w rondelku lub garnuszku. Połowę curry wsypujemy do śmietany i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitego koloru. Wlewamy do zeszklonej cebuli. Piersi z kurczaka pozbawiamy wszelkich farfocli i nieapetycznych kawałków, kroimy w kostkę i mieszamy z resztą curry. Kiedy śmietana zacznie się gotować wrzucamy kurczaka do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu. Sos powinien najpierw zrobić się bardziej płynny a potem znowu zgęstnieć. Po ponownym zgęstnieniu kurczak powinien być ugotowany.

Podawać z ryżem albo w naleśnikach z dodatkiem curry zamiast cukru.

Przepis poznałem w Polsce ale znajoma bywająca w Indiach potwierdza autentyczność co do sposobu przyrządzania choć niekoniecznie piersi z kurczaka.
Odpowiedz
#6
Sałatka z kurczakiem z sosem mojego pomysłu:

Sałatka:
1 sałata lodowa cała,
1 papryka cała,
1 cebula czerwona cała,
1 puszka kukurydzy konserwowej,
1 pierś z kurczaka,
2 pomidory,
1 ogórek.
bazylia suszona
oliwa z oliwek
papryka czerwona słodka (przyprawa)

Sos:
majonez,
ocet winny,
kostka przyprawowa knor - czosnek,
kostka przyprawowa knor - bazylia.

Cebulę czerwoną kroimy w cienkie plastry i rozdrabniamy na kółeczka. Układamy w miseczce, zasypujemy warstwami bazylią i zalewamy oliwą. Musi tak poleżeć minimum 30 minut. Po tym czasie odsączamy cebulkę i możemy dodać do sałatki.

Sałatkę przyrządzamy klasycznie czyli sałatę, ogórka, pomidora i paprykę rozdrabniamy po swojemu (ja kroję, sałatę też bo szybciej). Możemy wszystko wymieszać w misce ale ja wolę ze względów estetycznych pookładać warstwami na dużym płaskim talerzu. Od dołu: sałata, plastry (lub pół-plastry) pomidora, plastry ogórka, papryka, kukurydza (nie musi być cała puszka - resztę zawsze można zjeść podczas przygotowań) i cebulka czerwona (ta z oliwy).

Kurczaka po umyciu i obraniu ze zbędnych części i błon kroimy w nieduże cienkie plasterki i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem czerwonej słodkiej papryki (w proszku). Smażymy tak długo aż odparuje cała woda z kurczaka i osiądzie na nim ta papryczka w postaci delikatnej gorzkawej w smaku panierki.

Przygotowanego kurczaka po przestudzeniu układamy na czubku naszej sałatkowej piramidki.

Teraz gwóźdź programu czyli to co czyni sałatkę wyjątkową. Sos.

Kostki przyprawowe rozgniatamy widelcem na proszek. Do naczynia dajemy 3łyżki majonezu i 1 łyżkę octu winnego. Ocet musi być dobrej jakości i lekko słodkawy. Mieszamy z rozdrobnionymi kostkami, najlepiej widelcem w celu rozgniecenia ewentualnych grudek przypraw. Sos przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień bo ocet spowoduje rozkład majonezu.

Ja sos podaję w oddzielnej miseczce, ewentualnie posypany na wierzchu słodką papryką. Każdy może sobie polać sałatkę lub jeść bez wedle uznania. Dla jedzących bez sosu (niektórzy nie lubią majonezu) proponuję podać oliwę z bazylią lub sos vinegrette.
Sos nadaje się też do wszelkich sałat na sałacie lodowej poza greckimi.

Sałatkę można urozmaicić oczywiście dodając oliwki lub/i zamieniając kurczaka na przykład na ser feta co da pyszna sałatkę w stylu greckim (koniecznie wtedy z oliwkami i sosem vinegrette).
Odpowiedz
#7
(03-03-2011, 13:02)plecionka napisał(a): Logan nie spinaj się, Tequila już tak ma i lubi tak żartem ludzi wkręcać.
Dla większości ludzi sos to konkret na zasmażce.
.

Akurat tu nie wkręcam nikogo;)
Lubię siedzieć w kuchni i eksperymentować. Owszem oliwa zaciągnięta mąką może być sosem ale tu nic tej oliwy nie zagęści ani nie zaciągnie. Po prostu polędwiczka pływająca w tłuszczu. Przynajmniej winem bym lekko podlał.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
Bazą do sosu może być również bulion lub wywar z mięsa. Przy podduszeniu takowy powstaje a po odkryciu patelni ładnie się zagęszcza. Zresztą czy sos musi być gęsty? Weźmy na przykład taki vinegrette. Jeśli robisz gęsty to daj mi przepis bo ja znam tylko taki o gęstości oliwy.
Odpowiedz
#9
Kładąc polędwiczki na suchą rozgrzaną patelnie, bardzo szybko następuje ścięcie wierzchniej warstwy białek co ma na celu właśnie zatrzymanie soku w środku polędwicy. Ta odrobina która będzie w stanie wypłynąć na pewno nie stworzy sosu. Dodatek bulionu lub wywaru z mięsa oczywiście zagęści całość.
Sos wcale nie musi być gęsty. Czy ja coś takiego napisałem ? Stwierdziłem tylko że sama oliwa sosu nie tworzy. Znasz na pewno skład sosu winegret ( tak się to powinno pisać ) więc wiesz że poza oliwą są inne dodatki ( w zależności od wersji i upodobania ) nigdy nie sama oliwa. Zresztą podanie akurat tego sosu jako przykładu jest tez nie na miejscu bo to zimny sos.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#10
(03-03-2011, 22:58)TEQUILA napisał(a): ...ale tu nic tej oliwy nie zagęści ani nie zaciągnie...

Tu napisałeś... No ale nie ma co debatować, spieram się z tobą dla samej dyskusji bo sos to było tutaj użyty jako określenie tego co zostało na patelni. Ma to konsystencje sosu więc tak to opisałem.

Nie ma co dłużej debatować bo brniemy w ślepy zaułek.
Odpowiedz
#11
(06-03-2011, 18:29)Logan_R napisał(a):
(03-03-2011, 22:58)TEQUILA napisał(a): ...ale tu nic tej oliwy nie zagęści ani nie zaciągnie...

Tu napisałeś...

;)..........w kontekście takim ,że to nie będzie sos w ogóle a nie, że sos gęsty.

Zresztą z własnego doświadczenia wiem ,że do oliwy , żeby powstał sos trzeba dodać innego składnika ( bulion, rosół, wywar, wino itp ) w ilości co najmniej takiej samej jak samej oliwy. W przeciwnym wypadku oliwa zostaje sama nie łączy się z pozostałymi składnikami które ulegają przypaleniu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#12
No a ja napisałem sos w kontekście otrzymania zawiesiny z papryki w oliwie zagęszczonej delikatnie bulionem z polędwiczek...
;););)
Odpowiedz
#13
Papryka w rozgrzanej oliwie albo szybko się przypali a jak słodka to skarmelizuje i wtedy przypali :) co na jedno wychodzi;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#14
Skoro dalej w to brniemy to spoko. Mam tylko nadzieję że nikt nie odbierze tego jako jakiejś kłótni a jedynie pokojową wymianę rozbieżnych poglądów na tę samą sprawę.

Nie wiem czy wiesz ale są produkty, które nie oddadzą całego swojego smaku bez podgrzania. Między innymi pomidory (głównie koncentrat) jak i suszona papryka. A akurat w tym przypadku zanim papryka zdąży się ewentualnie przypalić to polędwiczka puści trochę soku i będzie się to wszystko razem dusić. Proponował bym koledze wypróbowanie tego przepisu. Jest prosty i naprawdę smaczny. Inaczej ma się sprawa z kurczakiem do sałatki gdzie papryka ma się faktycznie delikatnie przypalić i nadać kurczakowi delikatnie gorzkawego posmaku co z kolei doskonale harmonizuje się ze słodkawymi posmakami sałatki i kremowo-kwaskowatym sosem. No bo chyba mój sos sałatkowy mogę sosem nazywać?

Inną jeszcze kwestią jest także to że oliwa czosnkowa lub bazylią sama z siebie może służyć jako rewelacyjny sos. We Włoszech przykładowo często jada się sałaty tylko i wyłącznie polane obficie oliwą a końcówkę "wylizuje się" z miski świeżymi kawałkami bagietki.

Odpowiedz
#15
Nie chciałbym tutaj nikogo bronić ani się wymądrzać ale moim skromnym zdaniem kucharza z kilkunastoletnią praktyką to @Logan ma rację w kwestii sosu.Sama oliwa z oliwek z minimalnym dodatkiem ziół traktuje się w kuchni już jako sos.
Pozdrawiam
P.
Odpowiedz
#16
Oczywiście dyskusja jest publiczna i każdy głos jest mile widziany. Szczególnie taki po mojej stronie ;)

A tak na poważnie to ja myślę że tu nawet nie chodzi o to kto ma rację a o sprawdzenie swoich argumentów w ogniu dyskusji. Ja na przykład tak mam że lubię podyskutować dla samej dyskusji.
Odpowiedz
#17
nie robiłem nigdy karmelizowanej papryki :)dobre to jest?



Skocz do: