Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulinaria Logana - Smaki Tuńczyka z Puszki...
#1
Nalesniki wypaśne:

Naleśniki przygotować klasycznie. Ja robię na 2 czyli 2 szklanki mleka, 2 szklanki maki, 2 jajka, 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru.

Farsz:
puszka tuńczyka w oleju,
puszka fasoli czerwonej (używam Dawtony),
słoiczek sosu tatarskiego.

Ziarna fasolę w zależności od upodobań zostawiamy całe lub siekamy na pół. Tuńczyka odsączamy i mieszamy razem z fasolą. Dodajemy sos tatarski i znowu mieszamy. Tak przygotowany fars zawijamy w naleśniki. Te z kolei układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy plastrami sera i zapiekamy w piekarniku lub mikrofali. Czas zapiekania trzeba dobrać tak żeby ser był nadal miękki a farsz w naleśniku ciepły.

Uprzedzam że nazywam je wypaśne bo dużo się zjeść nie da... Ja max 3, jak jestem bardzo głodny to 4 ale więcej to już nie idzie.


Sałatka wypaśna:

Sałatka w składzie zbliżona do farszu z powyższych naleśników i o podobnych właściwościach zapychających stąd podobna nazwa.

Puszka kukurydzy,
puszka fasoli czerwonej
puszka tuńczyka w oleju
2 jajka na twardo,
2 ząbki czosnku,
majonez,
sól,
pieprz,
ewentualnie choć niekoniecznie szczypiorek.

To co w puszkach odsączamy i wrzucamy razem do miski, dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek i posiekane jajka. solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy wszystko z majonezem.

Sałatkę można jeść bezpośrednio po przygotowaniu lub zrobić z niej zapiekanki. Na kromki z bułki długiej (paryska, angielka, itp w zależności od regionu) nakładamy trochę sałatki i przykrywamy plastrem żółtego sera i zapiekamy w piekarniku.

Uprzedzam że podobnie jak w przypadku naleśników można się zdrowo zapchać.
Odpowiedz
#2
Może połącz swoje wątki. Wszak żaden z nich tytułem nie nawiązuje do jakiegoś konkretnego tworu.
Kuchnia... kulinaria... :chytry:
albo strzelaj dalej: potrawy, dania, przepisy ...
Odpowiedz
#3
Chyba chodzi mu raczej o różne działy - mięsa, owoce morza...
Odpowiedz
#4
(03-03-2011, 16:32)allah napisał(a): Chyba chodzi mu raczej o różne działy - mięsa, owoce morza...
To może jakoś w nazwie wątku to uwypuklic o co biega?
Odpowiedz
#5
Andy05, przecież masz tytuły działów a wątek? może mieć jakikolwiek tytuł w dziale:)
O to chodzi, żeby "wleźć" do wątku i zobaczyć czego dotyczy.:)

pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Ryniu, kumam :P - działania marketingowe... :cool:
Odpowiedz
#7
Ehhh... Moje myśli podążają inaczej. Nie chcę mnożyć wątków więc wszystkie swoje przepisy wolę umieszczać w jednym wątku per dział. Tutaj główną nutę smakową daje tuńczyk więc przepisy trafiły do tego działu. Jeżeli wolicie inną formę to się dostosuję.
Odpowiedz
#8
@Logan_R, absolutnie masz rację, jak ryby to ryby, jak mięcho to mięcho itd. Dział kulinaria jak najbardziej do tego służy.
Jedynie jeśli możesz, w tytule poszczególnych wątków mógłbyś już określić co wewnątrz się znajdzie.
Niezależnie od tego ja osobiście zaglądam do każdego, po prostu lubię żreć to co sam zrobię a korzystam często z "nowinek", które już ktoś wymyślił , poczynił i nie "padł" albo nie ruszyło go z siłą wodospadu nie przerywając snu:diabelek::hahaha:
Odpowiedz
#9
(03-03-2011, 14:04)Logan_R napisał(a): Nalesniki wypaśne:

Naleśniki przygotować klasycznie. Ja robię na 2 czyli 2 szklanki mleka, 2 szklanki maki, 2 jajka, 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru.

Przepis wart wypróbowania i to zrobię :)
Od siebie ci podpowiem że spróbuj do naleśników zamiast mleka dać piwo (w takiej samej ilości), do krokietów naleśniki na piwie są znacznie lepsze, wiec i do tego powinny pasować.
Odpowiedz
#10
(03-03-2011, 20:44)BullyTheLarch napisał(a):
(03-03-2011, 14:04)Logan_R napisał(a): Nalesniki wypaśne:

Naleśniki przygotować klasycznie. Ja robię na 2 czyli 2 szklanki mleka, 2 szklanki maki, 2 jajka, 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru.

Przepis wart wypróbowania i to zrobię :)
Od siebie ci podpowiem że spróbuj do naleśników zamiast mleka dać piwo (w takiej samej ilości), do krokietów naleśniki na piwie są znacznie lepsze, wiec i do tego powinny pasować.

To ja jeszcze dodam , że do naleśników na słodko zamiast jednej z tych 2 szklanek mleka dodaj szklankę oranżady. Dzięki co2 naleśniki są bardziej puszyste.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#11
Ja dodaję trochę wody gazowanej i efekt jest podobny.
Odpowiedz
#12
Można z białek ubić pianę i na końcu,delikatnie,łyżką z resztą składników wymieszać :slinka:
Odpowiedz
#13
Ja tu o tuńczyku a Ci się skupili na naleśnikach :p... Oftopiarze... :P:P:P:P:P


Skocz do: