Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupaż wina pigwowego
#1
Witam !

Borykam się z problemem dotyczącym kupażu wina. Otóż mam około 44 L wina pigwowo - jabłkowego, niestety wino te zostało wykonane niezgodnie ze sztuką i moim zdaniem jego % jest zbyt wysoki, co psuje jego smak (mimo iż wino jest dość ekstraktywne) Drugim problemem jest pozostałe wolne miejsce w balonie w którym leżakuje wino (54 L), wino jeszcze dłuższy czas będzie musiało tam pozostać, więc czymś muszę dopełnić je pod korek. W związku z powyższym, wykonałem 15L wina z kwiatów czarnego bzu (z przygotowanego w lecie syropu) Wino te przygotowałem z użyciem drożdży alkoholizujących do 13%, lecz zostało tak obliczone aby finalnie miało maksymalnie ok 9%. Po 2 tyg wino ma 0 blg, po zlaniu z nad osadu jest idealnie klarowne.

I tutaj mam kilka pytań - Czy są jakieś wytyczne odnośnie Kupażowania win? Czy takie młode 2 tyg, klarowne wino mogę dodać do wspomnianego wina pigwowo - jabłkowego które ma jakieś 2,5 miesiąca? Czy powinienem najpierw wino z kwiatów leżakować przez jakiś czas? Wina po kupażu pozostaną w 54L balonie jeszcze minimum kilka miesięcy zanim zostaną zasiarkowane i zabutelkowane.

Z góry dziękuję za cenne rady
Odpowiedz
#2
Może dopełnij sokiem jabłkowym, niestety będzie musiało klarować ponownie.
Odpowiedz
#3
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby te wina zmieszać. Nie musisz czekać.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
(31-01-2016, 23:53)TEQUILA napisał(a): Nic nie stoi na przeszkodzie żeby te wina zmieszać. Nie musisz czekać.

Dzięki za szybką odpowiedź, wina ju połączone - czekają na lepsze czasy ;)
Odpowiedz
#5
Też bym pomieszał zawsze jakieś nowe doświadczenie jak i dla ciebie tak dla forum by dalej opisać co się dzieje z winkami .



Skocz do: