Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurczak z wermutem
#1
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka,
- 1 por (część jasna),
- 2 szklanki grzybów (mogą byc różne, w tym przypadku były to kurki i grzyby mun),
- 3 łyżki oliwy,
- 1 opak. śmietany 12% lub 18%,
- 2/3 szklanki wytrawnego wermutu,
- 2/3 szklanki rosołu z kurczaka lub wywaru jarzynowego,
- 8 oliwek zielonych bez pestek,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
- kilka świeżych grzanek.

Jak przyrządzić?
1) Pierś kurczaka kroimy w poprzek na nieduże plasterki. Por siekamy jak cebulę. Oliwki na plasterki. Opłukane grzyby na dość równe części.

2) Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy por tak, by stał się szklisty. Odsuwamy go na brzeg patelni i dodajemy pokrojone mięso kurczaka. Gdy będzie obsmażone ze wszystkich stron, dorzucamy przygotowane grzyby. Całość smażymy kilka minut energicznie mieszając wszystkie składniki. Dolewamy rosół i przyprawiamy solą i pieprzem.

3) Gdy potrawa się zagotuje, dodajemy tymianek otarty z gałązki i dolewamy wermut. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

4) Pora na śmietanę. Najlepiej odlać nieco rosołu do kubeczka i połączyć go ze śmietaną (większa część opakowania). Tak powstały sos wlewamy z powrotem na patelnię, mieszając wszystkie składniki. Dodajemy oliwki. Podgrzewamy całość, uważając, by nie doprowadzać potrawy do stanu wrzenia.

Jak podawać?
Najlepiej stawiając patelnię na stole. Śmietanę podajemy oddzielnie. Lub dekorujemy wierzch całej potrawy kilkoma kleksami. Dodajemy świeżo przygotowane, nieduże grzanki z bułki.

źródło http://www.kuchnia.o2.pl smacznego :)
Odpowiedz
#2
Witam,
- żonka ma w przepisie, aby do kurczaka dodać dwie szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Nie mam w swojej piwnicy wytrawnych win, tylko większość półsłodkich, słodkich, typu wiśnia, truskawka, dr, głóg, porzeczka, czeremcha.
Czy mogę użyć zamiast wytrawnego wina, któregoś z moich win?:)
Odpowiedz
#3
Próbuj kolego, ja do golonki "leje" czarną porzeczkę półwytrawną i wszyscy się zajadają, a córka ta co do "pierwszej komunii" przystąpiła w tym roku zapytuje : "czy ja też to mogę" ?
Odpowiedz
#4
Na mój jęzor, możesz użyć półsłodkiego wiśniowego lub porzeczkowego.
Odpowiedz
#5
Moim zdaniem półsłodkie lub słodkie wina są nawet lepsze do potraw mięsnych. Cukier karmelizuje się dodając sporo smaku i zapachu do mięska. Przecież w niektórych przepisach sąwprost dodatki cukru, miodu czy soków owocowych a te cukier z pewnością zawierają.
Odpowiedz
#6
judo75 - spróbuj dusić piersi z kurczaka razem z jabłkami podlewając sokiem jabłkowym z kartonu.
To taki kurak a'la kaczka.:)
Odpowiedz
#7
Dzięki panowie:)
W sumie to nie ja będę robił kurczaczka, tylko LP - za bardzo się nie znam na garach.
Najwięcej w mojej 'stajni" mam wina z DR i bardzo nam odpowiada smak i aromat tego wina ( słodka ). Próbował ktoś podlewać kurczaka tym winem?
Jeśli nie, to użyję któreś z win podanych wyżej;)
Odpowiedz
#8
Nie używałem wina z DR, ale skoro lubisz to używaj śmiało, bo wino daje głównie aromat - no, czyli LP.
I będzie "pan" zadowolony :D
Dodam tylko, że czasem podlewam kuraka dereniówką, cz.porzeczką, śliwkowicą - słowem tym, czego dusza zapragnie.



Skocz do: