Liczba postów: 96
Liczba wątków: 17
Dołączył: 10 2015
13-09-2016, 19:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2016, 06:04 przez drajla.
Powód edycji: Poprawiłem tytuł.
)
Witajcie, posiadam kwasomierz z eurowinu (3 buteleczki: bufor ph7, bbt i naoh). Niestety instrukcja jest tak napisana, ze nic z teog nie wiem

posiada ktos i uzywa takiego cuda i moglby mi to lopatologicznie napisac co do czego i ile dolac aby zadzialalo?
Liczba postów: 8.208
Liczba wątków: 387
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
Liczba postów: 2.695
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Daj jakiś link do tego zestawu, łatwiej będzie pomóc i popraw trochę swój post bo źle czyta się.
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 17
Dołączył: 10 2015
w sumie to jest to sam zestaw wymienionych przeze mnie odczynników i nie wiem dokładnie jak ich użyć - bez żadnego osprzętu
Liczba postów: 2.695
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Kolego chcesz żeby ci pomóc, ale nic od siebie nie dajesz.
Ten zestaw?
http://www.eurowin.pl/pl/p/Zestaw-odczyn...-wina/1157
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 17
Dołączył: 10 2015
tak, dokładnie ten
Liczba postów: 8.208
Liczba wątków: 387
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
(14-09-2016, 06:07)drajla napisał(a): Proszę, popraw pisownię.
Kolego, czytałeś to z 07-09-2016 ? I jeszcze raz przeczytaj sobie Regulamin Forum.
Zdania zaczynaj z wielkiej litery - popraw swoją pisownię - to ostatnia prośba.
Chcesz, żeby odpowiedzi na Twoje pytania były takie niechlujne jak Twoja pisownia??
Liczba postów: 2.695
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
1. Bierzesz klarowny sok 10ml - np. strzykawką.
2. Wlewasz do niego 2-3 krople BBT.
3. Masz 150ml gotowego płynu do miareczkowania.
Dolewasz pomału do soku i mieszasz. Najlepiej dokładną pipetą 2-5ml, a jak nie masz to strzykawką.
Musisz wiedzieć ile dolewasz.
Jak zmieni barwę to koniec.
Wynik = płyn dolany x 0,75.
np. 12ml x 0,75 = 9g kwasu na litr.
Popraw pisownię.
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 17
Dołączył: 10 2015
15-09-2016, 18:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2016, 18:45 przez akwafun.)
Witajcie, chętnie bym poprawił posta, ale nie mogę go edytować w żaden sposób... Przy okazji bardzo dziękuję za opisanie procedury wykonywania pomiaru
PS: mogę edytować wszystkie swoje wypowiedzi poza właśnie pierwszym postem...
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 17
Dołączył: 10 2015
Czy jeżeli mam moszcz z kwasowością około 18g/l, to czy jest szansa, że po fermentacji, dojrzewaniu, wytrąceniu kamienia winnego i osadu, kwasowość spadnie do około 10g/litr?
Liczba postów: 5.213
Liczba wątków: 29
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Jeśli myślisz o winogronach to są drożdże które redukują do 30% kwasów.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2018
Lokalizacja: cały świat
26-07-2018, 09:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2018, 09:51 przez Kuba89.)
Witajcie , znalazłem ciekawy kwasomierz na allegro, w sumie to papierki wskaźnikowe ph do wina i są w miarę tanie tylko czy dobre do badania kwasowości , bo pisać to sobie może . Chciałem się dowiedzieć czy ktoś może je testował ?
https://allegro.pl/papierki-wskaznikowe-...25642.html
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 6
Dołączył: 01 2009
Lokalizacja: Łódź/okolice Piotrkowa Tryb.
Proszę przeczytaj powyższy temat, to co wstawiłeś nie służy do pomiaru kwasów tylko ph. To są dwie różne sprawy.
Tutaj możesz sobie doczytać dodatkowo:
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...proszczone
Tomasz
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2018
Lokalizacja: cały świat
Faktycznie , przepraszam . "Zanim coś się zrobi , warto dwa razy pomyśleć "
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 6
Dołączył: 01 2009
Lokalizacja: Łódź/okolice Piotrkowa Tryb.
Nie ma za co przepraszać, ten się nie myli kto nic nie robi

Te paski za to bardzo przydają się przy fermentacji miodów pitnych, gdzie często w wyniku zbyt niskiego ph dochodzi do zatrzymania fermentacji.
Tomasz