Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LAKOWANIE BUTELEK
#1
Obecnie powoli dojrzewają moje pierwsze nastawy :), niedługo już trafią do butelek, czytałem że dobrze zakorkowane butelki świetnie jest zalakować dla poprawienia szczelności. I pytanie gdzie można nabyć lak?
Dla niewtajemniczonych brunatno-czerwona kostka, bardzo twarda rozpuszcza się pod wpływem temperatury i świetnie się nadaje do uszczelniania butelek z winem, oraz do wyciskania starych pieczęci herbowych na zalakownym korku.
Generalnie uważam że zalakowane butelki z winem są bardzo eleganckie, ostatecznie skusze się na termokurczliwe nasadki, ale trochę trącą badziewiem i silikonem.
Odpowiedz
#2
Zerknij tutaj: http://www.biowin.pl/?bio=1&str=4&grupa=...rodukt=139
Odpowiedz
#3
Tylko po co lakować?? Gorzej wtedy dojrzewa. A jeśli chcesz wycisnąć pieczęć to zrób to jak bedziesz miał zamiar wyciagnąć butelkę z piwniczki.
Odpowiedz
#4
a jak kwestia szczelnosci powiedzmy wino zakorkowane korkiem aglomeratem zwyklym za 60gr/szt. i z kapturkiem i butelka taka sama bez kapturka ktore wino bedzie moglo byc dluzej przechowywane
Odpowiedz
#5
Kapturki nie mają wpływu na szczelność korka. W każdym kapturku na górze znajdują się otworki, których zadaniem jest umożliwienie wymiany gazowej.
Należy pamiętać jednak, aby kapturki zakładać dopiero bezpośrednio przed "puszczeniem butelki w obieg", gdyż wilgotny korek pod plastikiem może łatwo i niepostrzeżenie zapleśnieć.
Odpowiedz
#6
w takim razie jaki sens ma zakladanie kaptorkow skoro nie uszczelnia dodatkowo korka
jesli to sa tylko wzgledy estetyczne to moim zdaniem dodatkowa robota i koszty
Odpowiedz
#7
Sa to wyłącznie względy estetyczne ;)
A czy jest to zbędna robota i koszty czy nie - każdy decyduje we własnym zakresie ;).
Odpowiedz
#8
gdzie są najtańsze kapturki??
Odpowiedz
#9
jeśli chodzi o to po co ładnie pakować winko? to chyba oczywiste że lepiej smakuje jak jes ładnie zapakowane i osobiście preferuje lak.
a butelke mozna bez problemu wyczyścić i wykożystać w kolejnym roku.

i jeśli chodzi o kolor to można dostać różne. czerwony, brązowy, żeilony, granatowy i carny.
i u mnie 1 kg (20 lasek) kosztuje 25-39 zł.
Odpowiedz
#10
No dobrze zględy estetyczne, koszty i takie tam inne. Ale jak wygląda sprawa przydatności lakowania korków przy dłuższym leżakowaniu wina. Bo Ono niejako ucieka powolutku z tej butelki i np po 10 czy 15 latach leżakowania (he he he)może już Go wcale nie być w tej butelce i wtedy mamy problem jak Kubuś Puchatek im bardziej tam zaglądamy tym bardziej go tam niema.:diabelek::diabelek::diabelek:
Odpowiedz
#11
Lakowanie utrudnia doglądanie butelki z leżakującym winem. Jak ktoś tu już pisał, lak i kapturki przed puszczeniem butelki w obieg, a nie wcześniej. Jeśli chce się zrobić pieczęć, może lepiej niech pomyśleć o lakowej pieczęci nie na korku- tylko takiej ozdobnej, na etykiecie, albo na dodatkowej pętelce z ozdobnego sznureczka.
Odpowiedz
#12
Temat bardzo stary ale moze jeszcze ktoś odpowie.
Co myślicie nad zastosowaniem zamiast laku to wosk pszczeli (raczej to nie jest to samo)?
Odpowiedz
#13
Tu masz podobny temat: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid270830
Odpowiedz
#14
Dzięki :) :) :)
Odpowiedz
#15
A co jeśli mam buteleczkę z zakrętką i bym chciał zalakować taką zakrętkę ? Można tak ? Czy ten sposób mija się z celem ?
Odpowiedz
#16
Mija się z celem :D
Odpowiedz
#17
Bez sensu. Kiedyś lakowano butelki z wódką ale były zamykane korkiem.
Odpowiedz
#18
Mam rozumieć, że zakrętka ma identyczne właściwości co korek zalakowany ?
Ale to tak ładnie wygląda.... Trochę bez sensu dawać mi korka do piersiówki 200 ml, bo taki korek głęboko sięga ;P Będzie tam nalewka a czytałem że może skruszeć w środku... a zależy mi jednak na laku ;)
Odpowiedz
#19
Tylko nie wiem czy na metalu lak będzie trwały.
Odpowiedz
#20
ano właśnie... chyba jednak nie... nie pomyślałem o tym...



Skocz do: