Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lak czy kapturki termokurczliwe??
#1
Mam pytanie zwrócone w stronę doświadczonych winiarzy. Czy do uszczelniania zakorkowanych butelek używacie laku, czy kapturków termokurczliwych??
Ponadto jakich korków lepiej używać - algomerowanych czy litych??
Odpowiedz
#2
Nie jestem doświadczony aż tak, ale termokurczliwych kapturków nie traktowałbym jako uszczelnienia. A po co uszczelniać?
Możesz też rozważyc wosk albo korki z tworzywa sztucznego.
Odpowiedz
#3
Jeżeli wino ma nie dojrzewać (chcesz je naprawde długo przechowywac) to korki stericork lub szampanowe. Lak powoduje niemożność dojrzewania wina (odcina dostęp powietrza) natomiast kapturki maja otworki (nie służą do uszczelniania tylko jako element estetyczny).
Odpowiedz
#4
Moje pytanie bierze się stąd, ponieważ mam zakorkowane w piwnicy wina z wiśni, dz. róży i porzeczkowo-agrestowe. Są to wina słodnie/ciężkie, czyli przeznaczone do dłuższego leżakowania. Butelki zakorkowałem korkami klasy chyba drugiej (w każdym razie są to korki lite od BIOWIN'u) . Dlatego pytam o lak. Czy należycie zabezpieczy on wino przed drobnoustrojami?
Ponadto, czy w przypadku win wytrawnych/półwytrawnych np. z czerwonych winogron, można je zakorkować korkami algomerowanymi i np. po 2letnim leżakowaniu zalakować, by leżało sobie spokojnie w piwnicy, aż przyjdzie na nie odpowiednia pora;)??
Odpowiedz
#5
Na wszystkie pytania odpowiedz brzmi tak.
Odpowiedz
#6
Zastanawiam się jaki jest sens kupować korki LITE, które są drogie, ok. 1zł za sztukę, skoro można kupić dużo tańsze - algomerowane, potem butelkę zalakować i mamy pewność, że się wino nie zepsuje. Może te lite mają jakąś szczególną zaletę i w związku z czym warte są tej wysokiej przecież ceny. Czy chodzi tu tylko o lepszy okres leżakowania? Czekam na Wasze opinie.
Odpowiedz
#7
Chodzi o te dodatki łączenia w algomerowych sa 2 rodzaje jedno naturalne drugie nie , ale z tego co mi wiadomo do win stojących nie ma znaczenia gdyż korek nie styka się z winem i nie wpływa to znacząco na smak wina ,w leżakowaniu chyba zdecydowałbym się na lite czytając opinie w różnych miejscach.Przy produkcji domowej ważną rolę odgrywa przecież cena dla większości a te lite są x2 cena a przy 100-200 butelkach już wychodzi tyle co kolejny nastaw 15-30l....

Co do laków mam taką koleżankę nigdy nie robiła win i się nie zna ale mówiła że fajnie wygląda..... w mojej ocenie festyniarsko no ale kwestia gustu.....
Odpowiedz
#8
Po co wygrzebywać tematy sprzed 6 lat :diabelek:??
Odpowiedz
#9
(21-11-2012, 21:39)langenord napisał(a): Po co wygrzebywać tematy sprzed 6 lat :diabelek:??
bo temat nie skończony i ktoś może tutaj wdepnie żeby poczytać zanim sam napisze pytanie, które już na forum zostało zadane...?

a jeżeli szuka to znaczy, że oczekuje odpowiedzi... IMHO lepiej dokończyć stary temat, niż zakładać nowy, który pewnie też się w połowie urwie... :glowa_w_mur:
Odpowiedz
#10
Droższe nie znaczy lepsze. Po pół roku leżakowania korek lity drugiej klasy był w gorszym stanie niż aglomerowany po 1,5 roku.
Nie wiem jak to się ma do korków 1 klasy, ale myślę, że aglomerowany to dobry korek cena/jakość. :)

Wino powinno dojrzewać, czyli lekko oddychać przez korek, kapturki daje dopiero jak chce komuś dać buteleczkę w prezencie. Lak pewnie też do ozdoby (nie używam) albo na baaaardzo długie przechowywanie.
Odpowiedz
#11
Panowie czyli ogólnie lepiej korkować algomerowanymi czy jednak litymi? I jeszcze lak/kapturek zakładać od razu czy np. tuż przed daniem jako prezent ?, a w piwnicy mają być tylko zakorkowane?
Odpowiedz
#12
To nie kwestia lite czy aglo albo mikro. Istotna jest jakość a z tą bywa różnie. Ja wolę dobrej jakości mikro albo aglo niż byle jakie lite.
Nie lakuje i nie zakładam kapturków w czasie leżakowania, te dodatki idą na butelki, które idą na prezenty.
Odpowiedz
#13
Ja korkuję tylko litymi. Wino może leżakować bez ograniczeń a te które kupuję tu:
http://win-wiecz.bazarek.pl/category/363...anosa.html
są naprawdę dobrej jakości. Kapturki zakładam jak idą na prezent. Nigdy nie lakowałem. Lakowanie może bardziej pasuje do nalewek.
Odpowiedz
#14
dzięki za odpowiedź, w takim razie zakupię korki aglo a koszulki właśnie myślałem dawać tuż przed zapakowaniem na prezent:)



Skocz do: