Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lalvin 71b - rzeczywista tolerancja na alkohol
#1
Zbliża się sezon na wiśnie. Chciałbym zrobić wytrawne lub półwytrawne wino wiśniowe bez siarkowania o mocy około 14%. Ponieważ lalvin 71b potrafią zjeść część kwasu jabłkowego chciałbym użyć do wiśni tych właśnie drożdży. Według producenta osiągają właśnie 14%. Doświadczenie uczy jednak, że w sprzyjających warunkach drożdże wyciągają zazwyczaj więcej niż deklaruje producent. Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia ile realnie wyciągają te drożdże z pożywką lub bez?
Odpowiedz
#2
Drożdże zgodnie z deklaracją producenta osiągają 14%. I tego się trzymaj.
Jak się postarasz lub nie to osiągniesz mniej lub więcej. Teoretyzowanie nie ma większego sensu. Czemu ma służyć nie dodawanie pożywki i nie siarkowanie wina? To tak jakby Tobie nie dano nic jeść i obserwowano jak długo przeżyjesz. Sztuka winiarska nakazuje dawać pożywkę. Na temat siarkowania lub nie, nie będę się wypowiadał. Temat wałkowany na forum wielokrotnie.

PS Ale wino które masz zamiar zrobić będzie Twoje i nikt Tobie nie zabroni robić z nim co chcesz:)
Odpowiedz
#3
Używałem tych drożdży nie raz i nie dwa i jestem bardzo zadowolony, aromaty subtelne , wino jabłkowe na poziomie 13% lekko dosłodziłem i zasiarkowałem, było wyborne prawie jak białe gronowe.
Podpisując się pod słowami Krzysztofa, dodam że należy przestrzegać zasad winifikacji i nie wymyślać.



Skocz do: