Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mój kanał winiarski na Youtube
#1
Chcę poddać się Waszej krytyce, piszcie śmiało co Wam się podoba a co nie, może jakie tematy poruszyć? Wstawiłem właśnie świeży film z przepisem na wino jabłkowe.

Mój kanał
Wino jabłkowe przepis
Mielenie jabłek
Wyciskanie soku na prasie
Przepis na wino ryżowe

I typowo winniczo:
Fotorelacja z winnicy Regent
Cięcie Regenta na pojedynczy guyot cz 1
Cięcie Regenta na pojedynczy guyot cz 2
Jak zrobić sadzonkę winorośli
Miareczkowanie wina, część 1
Miareczkowanie wina, część 2
Stawianie słupów w winnicy
Cięcie Royata u Maćka w Szczecinie
Sadzenie winorośli


   
   
Odpowiedz
#2
(31-01-2014, 21:14)KonradB napisał(a): Wino jabłkowe przepis

Sporo wody po co ta woda ?
Do burzliwej zalany do pełna balon ?? A ten korek z rurką w jakim celu ??

Poczytaj forum i wtedy na spokojnie wszystko jak należy zaprezentuj .
Odpowiedz
#3
Woda by odkwasić moszcz, robiłem cydr z czystego soku z tych jabłek i w wytrawnej wersji jest mocno kwaśny. Wino z jabłek nigdy mi się zbyt mocno nie pieniło często robiłem zalane PRAWIE pod korek i nigdy mi się nie wypieniło. A korek z rurką to chyba nie muszę tłumaczyć? 5L balonik za wiele nie bulka :)
Zarejestrowałem się na forum niedawno to fakt ale czytam je już ładnych parę lat. Na końcu filmu są zdjęcia z mojej piwniczki i te balony to jest samo wino jabłkowe i jak widać za wiele tam nie wykipiało, kwestia użycia czystego moszczu.
Odpowiedz
#4
To jak się wino pieni podczas burzliwej zależy w dużej mierze od temperatury i samych drożdży. Słodycz w cydrze reguluje się albo odpowiednią proporcją różnych gatunków jabłek, albo drożdżami które przerabiają część kwasu, ostatecznie najprościej słodzikiem - po co woda? Proponuję w kwestii cydru obejrzeć zagraniczne filmiki (francuskie, angielskie) - oni mają wprawę w robieniu takich trunków i powinno się podpatrywać co i jak robią.

Nie obejrzałem jeszcze całości, jak znajdę chwilę to przejrzę.
Odpowiedz
#5
(31-01-2014, 21:21)mariuszek napisał(a): A ten korek z rurką w jakim celu ??

Korek z rurką jest całkowicie ok. Nie wiem z kąd u ciebie to zapytanie. Jakby była np. sama rurka bez korka to fakt można by było się zastanawiać....

Edit. Co do filmików to średnio fajnie zmontowane...
Odpowiedz
#6
(31-01-2014, 23:30)rock and roll napisał(a):
(31-01-2014, 21:21)mariuszek napisał(a): A ten korek z rurką w jakim celu ??
Nie wiem z kąd u ciebie to zapytanie.

Do burzliwej nie potrzebny wystarczy gaza .
Przyjrzyj-się lie cm. zostało do korka , piana będzie stykać się z korkiem może zapchać rurkę .
Pożywka - jeden rodzaj dodany od razu .

(31-01-2014, 21:14)KonradB napisał(a): Chcę poddać się Waszej krytyce, piszcie śmiało co Wam się podoba a co nie,

Przepis ,,szczegółowy,, jak mówi autor , a :
-blg startowe nie znane .
-końcowe % , szklana kula !
-kwasowość , nieznana , a rozcieńczamy .

wygaszam .

Odpowiedz
#7

Cytat:Edit. Co do filmików to średnio fajnie zmontowane...
A konkretnie to co jest średnie, brak przejść między scenami, jakość nagrania, gra aktorska :co_jest:? Bo następny chciałbym już nagrać lepszy, wcześniejsze uwagi oczywiście wezmę do siebie.
Co do blg startowego i mocy końcowej to jest oszacowana, dla większości ludzi to nie apteka, i % w tą albo w tamtą ogromnej różnicy nie zrobi.
Mi kwasowość wychodziła gdzieś na poziomie 9/9,5 g/l (przy tej dużej parti jabłek) a wina wytrawnego 13% z taką zawartością kwasu jabłkowego sobie nie wyobrażam. Niestety odkwaszanie chemiczne nie wchodzi w grę, a co do drożdży zjadających kwas jabłkowy- podobno dają nieciekawe aromaty. Fakt mogłem użyć innej mieszanki jabłek ale cisnąłem z tego co sam narwałem także nie było co grymasić :glupek:
Odpowiedz
#8
Mariuszek ja bym sie w takim razie doczepił do miejsca w balonie a nie do rurki. Ja zawsze używam rurki do burzliwej, chyba że w miazdze fermentuje to wtedy w fermentatorze....

Kondrad mnie w oczy te przejscia miedzy scenami kłują w oczy no i dźwięki przy tym jakieś dziwne:D
Gra aktorska... Jakby jakaś strzelanina wyszła w trakcie filmu bo ktoś chciałby splądrować regenta to by było napewno ciekawiej:diabelek:
Odpowiedz
#9
A ja Ci za to bardzo kibicuje!:) Liczę, że regularnie będą pojawiać się nowe filmy i doczekam się w końcu pierwszego porządnego polskiego winiarskiego vloga:) Początki zawsze są trudne, ale myślę, że z każdym filmem filmem będzie lepiej.

Co do samego wina, to częściowo zgadzam się z Kolegami wyżej. Wodę niepotrzebnie dodawałeś, mogłeś odkwasić moszcz, dodać soku z mniejszą ilością kwasu np. gruszkowego, albo właśnie użyć drożdży redukujących kwas jabłkowy. Tutaj sporo informacji o tym. Z tego co pamiętam rezultaty były bardzo dobre i z aromatem też w porządku.
Dopełnianie balona na burzliwą to trochę taka ruletka, 99 razy się uda, a za setnym razem zapaskudzi Ci sufit i ściany;) Mi na kilka nastawów (na cydr i wino) tylko jeden bardzo mocno się pienił i musiałem odlewać. W pozostałych miałem kilka cm piany.
Odpowiedz
#10
Filmiki spoko, ale niema wg. mnie czegoś takiego jak przepis na wino. Każde wino powinno być robione wg. potrzeb i uznania, np. gdyby trzeba było odkwasić jak napisałeś, a jabłka zakres kwasowości mają dość rozbity jabłko jabłku nie równe, jeden kupi bardziej kwaśne inny kupi mniej kwaśne. Dla osoby która pierwszy raz robi wino całkiem spoko. Co jeszcze Drożdży występuje kilka gatunków z twojego przepisu wynika że cukru w 5L będzie w sumie jakieś 1100g czyli 220g/L co jest w stanie dać wytrawne o mocy ok 13% gdyby ktoś użył silnych drożdży i później próbował dosłodzić to miałby problem bo drożdże dalej zjadały by cukier. Ale dobra z racji tego że każdy umie tylko komentować a nikt nie umie nagrać filmiku (również ja :P) to mam nadzieję że nie tylko ja ale i reszta osób na tym forum trzymamy kciuki za kolejne filmiki, aha no i mi się bardzo podoba mielenie tych jabłek na śrutowniku super sprawa :)
Odpowiedz
#11
Uff czyli tragedii nie ma. W opisie filmu jest link do tego forum, bo to jest prawdziwa skarbnica wiedzy, ale dla laików to myślę, że będzie trochę lepsze niż robienie wina z ćwiartek jabłek wrzuconych do balona. Gdyby się chciało poruszyć wszystkie wątki o winie jabłkowym to trwałby pewnie z godzinę, albo lepiej. :)
Filmy będą się pokazywały w miarę regularnie, nastawiam na dniach ryżowe.
Odpowiedz
#12
Wiesz co myślę że na YT nie znajdzie się fajnego ciekawego kanału dla osób całkiem początkujących, ja w tym roku będę startować z pasieką na początek 2 ule tylko, i aby się do tego przygotować znalazłem wiele ciekawych kanałów na YT. Niestety jak się okazało wiele było kanałów dla osób które już są zapoznane w temacie i po prostu oglądając te filmiki trzeba się trochę znać. Udało mi się spośród kilkunastu kanałów znaleźć kanał chłopaka który raptem pszczołami zajmuje się rok ale w swoich ok 20 filmikach zamieścił wszystko co jest potrzebne od podstaw i w filmikach używał normalnego zrozumiałego dla każdego lajka języka.
Mam nadzieję że uda Ci się stworzyć filmu dla osób które są kompletnie zielone w temacie i pokażesz im wszystko krok po kroku od samego zapoznania się z podstawowymi terminami jak pożywka, drożdże, piro itd. itd. Bo myślę że dla osób początkujących bo pewnie do takich kierujesz swoje filmiki wiedza przekazana najprościej będzie najlepsza. Aha i co jeszcze by było fajne, ktoś kto ogląda twój filmik załóżmy o winie jabłkowym po prostu zwyczajnie się nudzi kiedy to np. w normalnym tempie do sokowirówki pakujesz 20 części jabłek, więc w takim przypadku mógł byś zrobić przyspieszenie. Mi osobiście bardzo podoba się kanał Winiarstwo Marecki mimo że brakuje tam odrobinę dokładności, higieny i wiedzy, ale wszystko jest nagrane tak ciekawie że miło się to ogląda :)

Podsumowując, nagrywaj filmiki dalej bo naprawdę niema ciekawego kanału na YT o samych podstawach winiarstwa.
Odpowiedz
#13
Nie no ja też kibicuje. Np. filmik o formowaniu guyota bardzo mi się spodobał. Tak 3maj.
Odpowiedz
#14
Z odgrywaniem głównej roli to się nie przejmuj-nie każdy jest di caprio,jest wporzo:)
Myślę,że wielu młodych winiarzy(np i ja),chętnie popatrzą wizualnie jak robią inni,oraz przeczytają ewentualne uwagi doświadczonych kolegów.
A więc czekamy na ryżowca:tuptup:
Odpowiedz
#15
Nie chciałem zabierać głosu ale w końcu się przemogłem. Owszem idea obrazkowego, wręcz łopatologicznej wersji to poniekąd standard obecnych czasów, więc mam tylko jedna uwagę :) Jeśli już montujesz taki filmik instruktażowy to w pełnej wersji.

Poszerz wykład o sprawdzenie kwasowości (miareczkowanie) i według tych danych dobór ilości wody, uwzględniłeś proces utleniania, który przy zastosowaniu twojej maszynerii następuje w zastraszającym tempie ale dodaj dlaczego dodajemy piro. czyli nie tylko zapobieganiu utleniania ale i stabilizacji moszczu, i wybiciu dzikich drożdży i innych niechcianych żyjątek. Mówisz o dodaniu syropu cukrowego ale dodaj jak należy wyliczyć jego ilość uwzględniając planowana moc i kwasowość. Rozszerz wersje o proces fermentacji i zlewania z nad osadu aż do klarowanie, stabilizacji i butelkowania.
Popieram wersje wizualne ale rzeczowe a nie traktujące sprawę "po łebkach". Naprawdę zdaje sobie sprawę , że YouTube jest wyrocznia dla sporej części społeczeństwa więc tym bardziej należało by się przyłożyć do przekazu :)
Czekam na następne wersje.

Odpowiedz
#16
Zgadzam sie z Boulii. Fakt że temat dość obszerny ale można nagrac pare filmików. Jeden np. o kwasowości, kolejny o cukrze i mocy, nastepny o piro itp itd. Wiem że dopiero zaczynasz ale może właśnie powinieneś zacząć od teorii a dopiero potem praktyki:)
Odpowiedz
#17
Dodany nowy film o ryżowcu (link w pierwszym poście) miało być już pięknie, ślicznie ale niestety mam problemy z programem do obróbki i jakość choć się mocno poprawiła to wciąż nie powala. Muszę przeinstalować Windowsa na wersję 7.
W kolejnym odcinku : Kwasowość win :)
Odpowiedz
#18
Widze że kolega wziął sobie do serca uwagi forumowiczów.:) Teraz elegancko już. Ja ogladam na komórce i do jakości nie mam zastrzeżeń:)
Odpowiedz
#19
(07-02-2014, 17:59)KonradB napisał(a): Dodany nowy film o ryżowcu

W następnym filmiku pokaż jak odważyć 2 gramy -domowym systemem .
Zwartość torebeczki wsypujesz do strzykawki ustalasz ile masz
mililitrów dzielisz przez gramy z opakowania itd... .

W dzisiejszych czasach ludzie czytają piktogramy , albo filmiki , a z Twojej pomocy będą często korzystać ,,pionierzy,, :) .

Fajnie że to nakręcasz .
Mi się widzi taki filmik w którym jeszcze się wspomni o wszystkim ,aby oglądacz następne zrobił samodzielnie winiunio :D .
Odpowiedz
#20
Miód Malina... :)
Aż sam za rok w zimę jak będę mieć wolny baniaczek to sprawdzę twoją kombinację ziół :)
Jeszcze jedna kwestia podpowiedzi, przepis wyświetla się na początku filmiku, ale nie da się go wydrukować, a gdyby był umieszczony jeszcze w opisie to każdy by sobie mógł go skopiować i wydrukować, żeby nie trzeba było latać przy robieniu wina co chwila do komputera. Ciekawe również by było kiedy byś zrobił odcinek o obliczeniach mocy wina wszystko fajnie wyjaśnił, ja sam nakręcił bym chętnie jakiś filmik, ale z drugiej strony nie lubię się pokazywać w necie :D
Jeszcze taka podpowiedź fajnie by było abyś nakręcił przy ryżowym winie wszystko co robisz od początku do samego końca każde zlewanie aż po samo butelkowanie i utworzył z tego playlistę. Wtedy ktoś ogląda twój pierwszy filmik później kolejne i wie mniej więcej jakie etapy są oczywiście każde wino potrzebuje innej troski ale taki mniej więcej przekrój przez całe powstawanie wina był by myślę ciekawy :)
Odpowiedz
#21
:tylek: Nie ma już filmiku o ryżowym:(
KonradB jak można to napraw,ponieważ potrzebuję przepisu mieszanki ziół do ryżowca.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#22
(08-02-2014, 16:58)Krychu33 napisał(a): potrzebuję przepisu mieszanki ziół do ryżowca.
Pozdrawiam.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2062
Odpowiedz
#23
Jak to nie ma filmiku, jak jest?:) Wino ryżowe.
Odpowiedz
#24
Jest filmik ale nowy, tzn. ten sam ale od nowa wstawiony bo tam dałem lajka i tutaj też a 2 razy nie można z tego samego konta :)
Odpowiedz
#25
JAK BABCIE LACZKIEM NIE BYŁO JAK WCHODZIŁEM PRZED 18:00:D
Odpowiedz



Skocz do: