Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MD do miodu - wlewać czy nie?
#1
Witam,

Tydzień temu zrobilem MD na drożdżach miodowych Biowinu wg. wskazówek, które zamieścił DareRz w wątku
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5487

Po 3 dniach pojawiło się trochę piany i bąbelków, teraz piany nie ma prawie wcale, MD zmętniała, jak się przystawi ucho to słychać syczenie (miniej więcej jak przy świeżo otwartej coca-coli), na dole butelki zrobił się brązowy osad. Przez cały czas MD trzymałem w pokoju przy kaloryferze. Zapach kwaskawo-miodowy, delikatnie zalatuje drożdżam. Organoleptycznie smakuje jak lekko gazowana, kwaskowa woda z miodem.

Żeby rozwiać ewnetualne wątpliwości, oto para fotek:
http://matman.uwm.edu.pl/~pgorecki/temp/babelki.JPG
http://matman.uwm.edu.pl/~pgorecki/temp/osad.JPG

I teraz kilka pytań do do znawców tematu:
1) Dolewać do brzeczki czy nie? Osobiście martwi mnie brak piany.
2) Czy to nie przeszkadza, że MD stoi już tydzień (od 31.12.06)?
3) Może wartoby zabezpieczyć się drożdzami aktywnymi?
4) Jako, że to mój pierwszy miód, chce zrobić czwórniaka z 2,5l miodu. Czy brzeczki nie będzie za mało jak na 15l bańke (słyszałem, że powinna być wypełniona w 3/4 pojemności)?
5) Przy powyższych założeniach, jak powinna przebiegać poprawna fermentacja nastawu?

Z góry dzieki za wszekie informacje i wskazówki
Odpowiedz
#2
Przy czwórniaku będziesz miał 10 litrów nastawu, więc na czas fermentacji może być. Potem najlepsza byłaby 10 - ka. Jeśli MD pracuje jest w porządku , chcesz mieć w MD pianę - dodaj świeżej brzeczki.
Odpowiedz
#3
Przypominam o dodaniu pożywki do brzeczki, jak już będziesz dodawał MD do brzeczki, najlepiej kompleksową ;)
Odpowiedz
#4
CZęsto w MD nie występuje ta przysłowiowa piana. W moich MD albo piany było brak, albo jesli już to występowała w postaci obrączki wzdłuż ścianki butelki. Nigdy nie miałem piany chociażby 2-3 mm na nałej powierzchni płynu. MD powinna być OK - jeśli są inne (oprócz piany) objawy pracy MD, a więc bąbelki i lekkie syczenie przy zamieszaniu -aczkolwiek może jej zaczynać brakować jedzonka (cukru) - a więc wlewaj jak najszybciej, albo dodaj trochę brzeczki.

Co do aktywnych - zawsze je warto mieć pod ręką - miody są kapryśne i niegdy nie wiadomo czy fermentacja będzie przebiegała jak sobie tego zyczymy.

Pozdrawiam
MILBAS.
Odpowiedz
#5
MD zrobiłeś na drożdżach z biowinu a co za tym idzie różnie może być - nie chcę straszyć ale na Twoim miejscu zakupiłbym aktywne tak na wszelki wypadek. Wlej przygotowana MD do miodu i sprawdzaj Blg, a aktywne trzymaj na niespodziewane sytuacje, ja niedawno ( ostatni raz) dałem się nabić w przysłowiową butelkę przez MD z biowinu, dodałem taką MD do trójniaka jabłkowego i chodził mi ładnie przez 3 tygodnie, po tym czasie fermentacja ustała, więc po tygodniu-dwóch zlałem pierwszy raz i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że BLG wynosił 27!!!, nie pozostało mi nic innego jak restart na aktywnych bayanusach, na szczęście zawsze je mam w rezerwie. :diabelek:
Odpowiedz
#6
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wczoraj wlałem i mam nadzieję, że wszystko bedzie ok:)

kalinowa11111: co jaki czas sprawdzać blg? rozumiem, że powinno spadac.
Odpowiedz
#7
tak, powinno spadać. Pamiętaj też, że czwórniak powinien być wytrawny - czyli pierwszy raz zlewasz gdy Blg będzie w okolicach zera ( najlepiej oczywiście gdy będzie mieć 0 lub nawet minus Blg). Osobiście mierzę pierwszy raz jak nastawiam miód ( tz. Blg początkowe nastawu) i przed pierwszym zlaniem jak już nie bulka ( pamiętaj, że pierwsze zlanie dokonujesz gdy masz już zaplanowany poziom % ale nie dłużej niż 3 miesiąca- to bardzo ważne!) możesz zmierzyć też mniej więcej w połowie tego okresu tj. po 2-3 tygodniach aby sprawdzić czy drożdże dobrze pracują - to bardzo ważne gdy masz MD z biowinu, ja zapomniałem i mam kłopot. :diabelek:



Skocz do: