Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MD na sklepowym soku
#1
Witam

Nastawiłem matke na drożdzach madera wodzie 2 łyżeczkach cukru i jakiś 100 ml soku malinowego (takiego do herbaty ze sklepu) + troche pożywki -- razem wszytskiego około 800 ml

Mija 2 dzień i żadnych zmian.

Robił ktoś kiedyś na soku sklepowym. W skłądzei pisza że ma 40% naturalnego soku zageszczonego, wode i cukier -- żadnych konserwantów - więc co może być przezzkodą ??
Odpowiedz
#2
A jakie drożdze? Często zdarza się, że MD nie startuje, a czasem po 3 dniach i później. Spróbuj dać to w cieplejsze miejsce i poczekaj jeszcze dzień.
Odpowiedz
#3
daj temu jeszcze dzien moze dwa-mi ostatnio tez dopiero po 4 dniach zaczelo cos sie dziac
Odpowiedz
#4
Biowin Madera


Woda była troche cieplejsza niż pokojwa temp. Miała jakieś 35 st. - moze to miec znaczenie ?
Odpowiedz
#5
Biowin nie zawsze działa. Sok zawierał dodatkowy cukier, dolej wody. Jak to było ponad 35 st. to mogłeś wymordoać biedne drożdżaki.
Wojtek
Odpowiedz
#6
... mogłeś, ale nie wylewaj tego jeszcze. Daj im jak mówi Cyrograf15 jeszcze dwa dni.
Odpowiedz
#7
a właściwei to poco w MD jest sok owocowy ? Przecież mógłby chyba byc sam cukie prawda ? Czy onepotrzebują czegoś więcej ?
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez edwarddyp
a właściwei to poco w MD jest sok owocowy ? Przecież mógłby chyba byc sam cukie prawda ? Czy onepotrzebują czegoś więcej ?

Szczyptę pożywki niechybnie ... :chytry:
No ale skoro dodałeś to tylko czas powie Ci prawdę.
Ja nastawiłbym jakąś drugą, zapasową MD.
Odpowiedz
#9
Zapasow MD w tym wypadku to bardzo dobry pomysł. Mordimer ma 100% racji. Majlepiej z drożdźy innego producenta.
Wojtek
Odpowiedz
#10
I najlepiej na suszu.

Jeżeli jesteś początkujący - lepiej zacznij od drożdży aktywnych. Potem będziesz mógł brac sie za robienie MD.

arek
Odpowiedz
#11
ta słuchaj moonjavy i zakup drożdże aktywne, a w miedzy czasie postaw MD w ciepłym miejscu, ogólnie rzecz biorąc drożdże biowinu są słabe i ja ich nie kupuję (za dużo razy się zawiodłem) ale z praktyki wiem że są bardzo wrażliwe na niską temperaturę, jak będą miały cały czas ciepło to może wystartują. :chytry:
Odpowiedz
#12
Czy sok sklepowy nie zawierał czasem konserwantów? Jeżeli zawierał to MD najprawdopodobniej nie ruszy.
Odpowiedz
#13
No i pewnie mało słodki był skoro jeszcze cukru sypnął :podstep:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#14
Edwarddyb pisze: "2 łyżeczkach cukru i jakiś 100 ml soku malinowego (takiego do herbaty ze sklepu)"

CZy czasem nie dodałeś SYROPU malinowego ??? (u mnie w domu i w firmie do herbaty dodaje się syrop malinowy). Jeśli tak, to MD może być przesłodzona.

CZy sok był pasteryzowany ??? (wydaje mi się, ze w procesie pasteryzacji mogą się uwalniać (uwalniać w sensie wyparowywać z soku :big:) jakieś ewentualne szkodliwe związki).

Ja dotąd robiłem zawsze MD na soczkach sklepowych i zawsze startowały.

Pozdrawiam
MILBAS
Odpowiedz
#15
własnie syropu takiego zagęszczonego dodałem i nic

Ale znam już odpowiedź -- po prostu za duże stężenie cukru

Nastepną MD robiłem na samym syropie + woda + drożdze i na następny dzień pracowała że hoho

po dwóch dnaich piana sięgała na gdzieś 10 cm

Wszystkim polecam ten sposób



Skocz do: