Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MD problem
#1
Witam!
Robie moje 1 wino
Mam problem z MD, za szybko dodalem ja do nastawu, tzn. po przeczytaniu kilku tematow na forum sie zorientowalem (szkoda ze nie zajrzalem tu wczesniej). MD zmetniala, czuc bylo intensywny drozdzowy zapach, delikatne bablowanie, brak piany.
Wlalem to wczoraj wieczorem do nastawu i mam watpliwosci czy w ogole to ruszy.
Co mam zrobic?
Zostawic w spokoju i liczyc sie sie rozbuja?
Czy zrobic ponownie/poprawnie MD i dolac ja do nastawu, czy ten manewr w ogole cos da i czy w czasie tych kilku dni potrzebnych na nowa MD nastaw po prostu nie skisnie?
Teraz szczegoly: wino z ryzu, drozdze w plynie biowin.
Tylko zatrzegam ze chcialby otrzymac odpowiedz w sprawie mojego problemu, a nie producentow drozdzy, ten temat w ogole mnie interesuje.
Pozdrawiam i z gory dziekuje!

PS. Przepraszam za brak polskich znakow, system obcojezyczny.
Odpowiedz
#2
wydaje mi się (ale nie jestem pewny) jako młodszemu winiarczykowi :), że powinno ci to spokojnie ruszyć z miejsca, trzeba tylko poczekać.

Ale na wszeli wypadek może zrobić drugą MD prawie nic nie kosztuje.

P.S. Ale poczekaj na wypowiedzi starych wyjadaczy ;)
Odpowiedz
#3
MD dawała znaki życia ( zmętnienie + lekkie bąblowanie ) więc nie powinno być źle.
Pewnie nastaw będzie wolniej wstawał, ale wstanie na pewno...

Ile stała MD przed dodaniem?
Jaki rodzaj drożdży ?
Podaj szczegóły nastawu do którego MD dodałeś ...

Jeśli nastaw nie wstanie do 3 dni, to trzeba będzie się ratować nowym zaczynem albo drożdżami moonjavowymi...
Odpowiedz
#4
MD stala ponad 2 doby i zyla tylko po tym co tu czytam to powinienem sie spodziewac jakiejs drozdzowej inwazji w sloiku, co do nastawu:
20l gasior
14l wody
5kg cukru
2kg ryzu
3 cytryny (obrane, rozdrobnione)
200g rodzynek (oplukane, sparzone)
przyprawy
pozywka
(ilosci z pamieci jestem w robocie i nie moge sie upewnic czy na pewno podalem wszytsko dobrze)

drozdze biowin Tokay
Odpowiedz
#5
No dobrze to wygląda...
MD dwudobowa to już w miarę rozwinięty zaczyn, piana nie jest obowiązkowa... czasami jej nie ma.
Dam sobie butelkę wiśniowego wypić jeśli to nie wstanie :lol:
Odpowiedz
#6
Ja się w zasadzie nie znam, ale jak byś Wu napisal - jaka była objętość MD a jaka nastawu, do którego ją dodałeś, oraz w jakiej temperaturze stoi, to może ktoś znający się na rzeczy potrafilby Ci powiedzieć jak długo trzeba by czekać na pierwsze objawy fermentacji.
Odpowiedz
#7
Hmm ciezko mi odpowiedziec na to pytanie, objetosc MD zgodnie z instrukcja na opakowaniu 200ml soku + woda (nie pamietam ile) + 2 lyzeczki cukru, MD rosla w cieplejszym miejscu. Nastaw stoi w temperaturze pokojowej (22-24 C ?).
Co do cukru w nastawie rozpuscilem/wymieszalem caly w tych 14 litrach
Odpowiedz
#8
Czyli masz ze 17 l nastawu a było 200 ml MD - pewnie ze 48 godzin bedzie się bujać zanim się rozbuja. Lepiej byłoby dać 350 ml, lub więcej - ale to szczegół, parę godzin dłuzej czy krócej. Pewne watpliwosci budzi duuuzo cukru - ponad 290 g na litr - nadzieja w Tokajach - to dość silna rasa, w miarę odporna na wyższe stężaenia cukru.
Odpowiedz
#9
moglo byc okolo 300ml, nie pamietam ile dawalem wody. Czyli to tylko kwestia czasu?
Odpowiedz
#10
Ja wczoraj też wykomponowałem ryżowe - MD biowinu ruszyła nastaw już rano.
Na ogół jednak następuje to po 2 dobach - drożdże muszą się odpowiednio namnożyć (zdjaje się też, że za cukier nie zabierają się od razu).

MD łatwo sprawdzić wstrząsając nią - jeżeli piany brak, a pojawia się ona po tym zabiegu (plus coś syczy) to jest ok.
Odpowiedz
#11
Dziękuję za odpowiedzi, wszystko w porządku drożdże pracują jak trzeba, pozdrawiam!
Odpowiedz
#12
Witam serdecznie...

Jestem w podobnej sytuacji jak moj poprzednik - pierwsze wino (ryżowe), pierwsza matka, a i drożdże z nieszczęsnego Biowinu (tokay).
Wiem, że jako początkujący powinienem zaczynac od drożdży aktywnych bo łatwiej itd... ale nie mam do takowych dostępu i chcę sprobować z MD.

Do rzeczy :) MD przygotowywałem krok po kroku zgodnie z instrukcją tylko, że zamiast soku użyłem rozdrobnionych jabłek zalanych woda z cukrem + pożywka, pasteryzowałem.
Instrukcja mowi ze po 48 godzinach MD powinna byc gotowa ale z braku wyraźnych objawow stoi dalej. Tzn spodziewałem się m.in duzej piany a takowej brak. Jabłka utzrymują się na powierzczni, nieliczne bąbelki. Dopiero dzis na 4. dzień pachnie tak jakby fermentowała.
W międzyczasie jednak przygotowałem drugą MD z drożdży Multimex (susz) rownież tokay. Ta MD stoi już 2 dni. Początkowo fusy trzymały się na powierzchni, teraz wszystko opadło na dno a woda zmętniała. Nie pachnie jak ta pierwsza.

Moje pytanie zatem jest takie - ktorej MD użyć żeby nastaw ok 15l (wg tego przepisu link w odpowiednio mniejszych proporcjach) ruszył? Jakie są pewne i wystarczające oznaki że matka jest gotowa, bądź w ogole nie poszła?

Z grory dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
#13
We Wrocku/okolicach jest silna ekipa, doradzą Ci gdzie kupić aktywne, może nawet sami odsprzedadzą troche. :pijemy:


arek
Odpowiedz
#14
Heh, spodziewałem się takiej odpowiedzi ale szczerze mówiąc liczyłem na inną.

Oszem, jeśli ktoś z Wrocławia to czyta i wie gdzie (oprocz sprzedaży wysyłkowej) można dostać aktywne to proszę o wskazówkę. Natomiast szczerze byłbym wdzięczny za odniesienie się do tego co wcześniej napisałem...
Odpowiedz
#15
Witam.

Dużym znawca nie jestem, ale ze 6 MD przygotowałem i wszystkie ruszały, więc ...

Co do piany - to tej zazwyczaj nie ma. U mnie objawami dobrze pracującej MD były:
- bąbelki co2 biegnące w górę po ściankach butelki;
- lekka pianka na powierzchni cieczy na ściankach butelki;
- syczenie - szczególnie jak zamieszasz butelką i przyłozysz ucho - syczy jak kola po otwarciu.

Moim zdaniem dodaj tą 4 dniową - to juz długo i dłużej nie ma co trzymać - o ile pracuje.

Druga MD będzie w rezerwie.

Pozdrawiam
MILBAS
Odpowiedz
#16
Dodaj tą która pracuje. W tym roku miałem przypadek że MD dopiero po 5 dniach ruszyła.
Wojtek
Odpowiedz
#17
Junak.
Temperatura, jaka MD, czy nie za dużo cukru. Tak ja widzę kolejność w Twoim przypadku. Z tego co zrozumiałem to jeśli temp. masz powyżej 20C - czekaj. Jeśli nie to spróbuj to czymś ogrzać, choć na godzinę (farelka, grzejnik), ale zobaczysz czy coś się zmienia i się uspokoisz, że tak (mam nadzieję).
Jacek
Odpowiedz
#18
Po tym co napisaliście wydaje mi się, że ta na jabłkach ładnie zaczęła pracować dopiero teraz (300ml wody + 2,5 łyżeczki cukru, 2 jabłka, szczypta pożywki). Natomiast ta na "fusach" (300ml wody + 3lyzeczki cukru + szczypta pożywki) jest mętna a fusy na dnie i raczej nic się tam nie dzieje. Obie stoją przy kaloryferze wiec zimno im nie doskwiera.

Dzis po robocie zrobie nastaw z tą pierwszą. Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Mateusz
Odpowiedz
#19
Aktywne możesz kupić na Krupniczej (naprzeciw Plusa) w sklepie winiarskim.
Cena 4,50 - są tam Bayanusy Fermichamp i Fermivin.

drk
Odpowiedz
#20
Dzięki !:spoko:



Skocz do: