Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Mazowieckiem - Villaház Kocsár
Nie no, u mnie winogrona nie rosną z taką matematyczną dokładnością. Jak zbiorę, to powiem, jak było.
Odpowiedz
Nie o centymetry mi chodziło. To był jedynie przykład, a wariacji jest mrowie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
ArturK nie chcę się wymądrzać ale jest coś takiego jak "zielone zbiory". Na przełomie lipca/sierpnia gdy grona zaczynają się przebarwiać redukuje się zbędne grona. W tym roku grona 2 letniego Regenta ważyły u mnie średnio 360 g. Z tego co wiem u innych też były nadwymiarowe:) Grona innych odmian też w tym roku wyjątkowo duże. Od wielu lat, ostatnio mniej, obserwuję tendencję wśród winiarzy do nadmiernego obciążania krzewów. Rozumie, że chcemy mieć jak największy plon. Ale nadmierne obciążenie w 100% negatywnie wpływa na jakość wina.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Robiłem zielony zbiór.

Wg moich lipcowych szacunków powinienem mieć:
Monarch 3.5 kg
MF 2.5 kg
Regent 2.8 i 3.5 kg

To nie są raczej bardzo przeciążone krzewy. Po udanym starcie, gorącym czerwcu założyłem dobry rok. Wrzesień najgorszy nie był, powiszę do połowy października i może naciągnie.
Odpowiedz
Zielone zbiory to chyba najtrudniejszy moment w sezonie z dwóch powodów; primo trzeba wywalić sporą część całkiem ładnych już owoców, secundo ta decyzja ma kolosalny wpływ na wino...
Tak na marginesie; zauważam (u siebie też) pewną zależność - im więcej krzewów tym rozsądniejsza redukcja plonu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Obciążenie Regenta to zgodnie z moją wiedzą max. 2,5 kg/krzew. Inne często jeszcze mniejsze. Ten sezon był taki, że można było się spodziewać kłopotów z dojrzewaniem. Moim zdaniem w tym sezonie dla osiągnięcia wina dobrej jakości redukcja gon powinna być nawet poniżej max. zaleceń.
Nie chciałem być złośliwy ale z małej ilości krzewów trudno jest zrobić dobre wino. Ograniczenie plonów w trudnym sezonie powoduje brak możliwości zrobienia wina w rozsądnej ilości.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Czemu tak późno redukujecie plon? Ja zwykle to robię jak się wiążą jagody, tuż po przekwitnięciu. Redukcja wybarwiających się gron, to moim zdaniem marnowanie sił i możliwości krzewu.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
Nie jest tak do końca. W tym roku w wielu miejscach grona mają ponadnormatywną wagę. Trudno więc określić ile gron zostawić na krzewie. Zgadza się Zbyszek, że pierwszą redukcję robi się po przekwitnięciu. Usuwa się grona słabe, z niezawiązanymi jagodami, wysoko oddalone od pnia, gdy jest ich naprawdę za dużo. Ale co zrobić gdy masz tzw. trudny sezon, gdzie widzisz że będą problemy z dojrzewaniem? Od tego są zielone zbiory. Lepiej jest mieć 1 kg/krzew gron z dobrymi parametrami niż 3 kg z Brix 17 i wysokimi kwasami. Źle myślę?
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Dobrze.
Mniej więc wiem, na ile mogę obciążyć poszczególne odmiany w mojej lokalizacji, więc redukcji dokonuję już po przekwitnieniu. Z czasem, każdy z Was też będzie wiedział i zielone zbiory mogą się okazać zbędne.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
Tyle że jest jeszcze jedna sprawa Zbyszku, o której nie można zapominać. Mianowicie uważam, że po nazbyt szybkiej redukcji (tej drugiej oczywiście - zielonozbiorowej) krzew całą parę załaduje w masę zieloną. Moim zdaniem zielone lub nawet fioletowe zbiory, to także ograniczenie wzrostu pasierbów.

Jeżeli chodzi o obciążenie to w trakcie tych kilku lat uprawy zauważyłem, że krzewy przeciążone słabo plonują w kolejnym roku i są bardziej chorowite. Dla mnie, oprócz parametrów, to podstawowe kryterium.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Ok. Więc inne pytanie.
Załóżmy, że część jest przeciążona i uzbiera tylko 19 Bx.
Czy owoce będą dojrzałe i po dosłodzeniu pociągną wino?
Pytam nie bez powodu. Moja Aurora rośnie w sumie jak chce, na pergoli. W tym roku 7 kg dobrych owoców. 16-17 bx, 7.5 kwasów dość smaczne, typowe dla aurory. Pestki brązowe, skórka delikatna, owoce b. łatwo odchodzące od szypułek. Ewidentnie owoc dojrzały, tylko brakuje mu cukru.
Odpowiedz
Wino ciągną drożdże a drożdże zjadają cukier.Nawet kiedy dosłodzisz wodę to pociągną..
Aurora przeciążona i pewnie cukru nie nazbiera,zresztą z niej dobrego wina nie da się zrobić.
Ptrałem o pH wcześniej,ale pewnie już ok 3.6/7?
Moja rada to zbierz dosłodź burakiem , czy miodem, czymkolwiek...
Chyba że poczekasz aż zbotrytyzują i zrobisz słodkie?
Pogoda jednak w tym roku nad wyraz jesienna,nierozpieszcza...

Z tą pergolą mam fajne opowieśći... czy to Wujek, czy sąsiad kiedy rozmawiamy o ich super winogronach na tarasie i jak jednego roku były słodkie ale dużo mniej,bo przymrozek, bo przyciął "za dużo", a innego pełno na całej pergoli ale kwaśne jakieś... :D
 Trzeba redukować,tak jak koledzy radzą,nie ma wyjścia! 
Przyjdzie pewnie taki rok,że będziesz miał 5kg na krzewie i roślina nawet nie westchnie...ale trzeba uważać.
Powodzenia
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Aurora przeciążona czy nie, ma kłopot z przeskoczeniem dwudziestu Bx, a jak już się uda to jagody i grona przedstawiają wiele do życzenia...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Dokładnie.
Nawet nie wiecie, jak sie cieszę, że po rozmowach z Wami posadziłem tylko część tych odmian typu LM MF i Aurora...
Choć ponoć z LM robią pożądne wina,tzn.zdarza się.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Winobranie 2019. Podsumowanie.

22.09.
Aurora - 5 l moszczu; 16 Bx 3,2 pH 7,5 g TA
Prim + Kristaly - 1,5 l moszczu; 18,5 Bx 3,35 pH 5 g TA
Regent stary - 2 l moszczu; 22,5 Bx 3,3 pH 9,7 g TA

4.10
Regent młody 6 l moszczu (2 krzewy x 2 ramiona); 19 Bx, 3,2 pH, 6,5 TA (czerwone)
Marszałek 4 l moszczu (1 krzew); 17,5 Bx, 3,2 pH 7,5 TA (czerwone)
Monarch 5 l moszczu (1 krzew); 18 Bx, 2,9 pH, 8 g TA (różowe)
będzie dodawana glukoza do ok 20-21 Bx.

Wszelkie moje obliczenia dotyczące obciążeń wzięły w łeb. Grona były dramatycznie większe od normalnych. Mimo drobnej korekty i usunięciu nieco kiści, nazbierało się od groma owoców.




https://photos.app.goo.gl/4aFHW5mfes8bJs9Z6
Odpowiedz
Artur, w przyszłym sezonie musisz zrobić większą korektę i usunąć więcej niż "nieco" kiści. Przechodziłem przez podobne dylematy w kilkuletnich lipcowych miesiącach i borykam się nimi nadal ale uwierz - warto!
W tym roku, ciachnąłem w odpowiednim momencie na grubo i teraz widzę efekt...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Maćku, teraz to ja wiem :)
Ale cieszy mnie bardzo niska zawartość kwasów. Okazało się, że od połowy września do początku października przy takim obciążeniu cukry mocno nie wzrosną, ale kwasy zdecydowanie spadają. Choćby dlatego warto trzymać. W moim przypadku.

Pierwsze spostrzeżenia w trakcie fermentacji / winifikacji. Regent jest dość mętny i błotnisty, natomiast Monarch wydaje się całkiem całkiem.
Odpowiedz
U taty Regent też taki właśnie błotnisty ale pewnikiem jak zrzuci osad będzie lepiej.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Koledzy, krótkie podsumowanie i wnioski. Po fermentacji na drożdżach LALVIN 71B.

BIAŁE
Aurora - 5 l moszczu; 16 Bx 3,2 pH 7,5 g TA = 2 l wina 3.1 pH, 10 TA
Prim + Kristaly - 1,5 l moszczu; 18,5 Bx 3,35 pH 5 g TA = 1 l wina 3.2 pH, 7 TA

RÓŻOWE
Monarch 5 l moszczu (1 krzew); 18 Bx, 2,9 pH, 8 g TA 

CZERWONE
Regent stary - 2 l moszczu; 22,5 Bx 3,3 pH 9,7 g TA = 2 l, 3.25 pH, 7.8 TA
Regent młody 6 l moszczu; 19 Bx, 3,2 pH, 6,5 TA  = 5 l, 3.15 pH, 7.9 TA
Marszałek 4 l moszczu; 17,5 Bx, 3,2 pH 7,5 TA = 5 l, 3.3 pH, 7.9 TA (cuvee z Regentem MF 80%, Reg 20%)

Dziwi skok kwasów. W białych bardzo wzrosło po fermentacji. W czerwonych ustabilizowało się pod 8 g TA, choć pierwsze badania były zaskakująco inne. Co prawda kalibrowałem od nowa phmetr. Jest to tani sprzęt, wiec chyba nienajlepszy. Tzn przy 4pH trzyma 4, ale przy 7 już nie trzyma 7 :) Różnica ok 0.15 pH. Ale dziwi ta konsekwencja w czerwonych. W białych wynik wydaje się  poprawny, Aurora jest sporo kwaśniejsza.

Teraz kwestie smakowe.
Regent stary, macerowany jeden dzień wygląda jak fajny Pinot Noir, już dość klarowny. smak bardzo fajny, rześki, owocowy, z jakimś korzennym aromatem. Zapowiada się świetnie.
Regent macerowany 4 dni ma lekki przyduch, więc przewietrzyłem i zobaczymy. Ale smak jest fajny, owocowy, miękki, delikatny.
MF macerowany 8 dni wydaje się mulisty, w smaku czuć winogrona. Może to aromat skórek i pestek. Ogólnie póki co wydaje się, że czym krótsza maceracja tym lepiej.
Monarch jeszcze pracuje.
Aurora przeciętna, ale poprawna, czysta, kwaskowa.
Prim+Kristaly fajny, ciepłe owoce, muszkat, Może być ciekawe wino.

https://photos.app.goo.gl/cgXXtmQzLhT89gNi6
Odpowiedz
Artur, moim zdaniem obecnie po fermentacji, uwypuklił się ostrzejszy i silniejszy kwas jabłkowy. Świadczy o tym spadek pH, praktycznie w każdym przypadku.

Dlaczego podczas pierwszych pomiarów nie dał o sobie znać? Nie mam pojęcia... Może był ukryty, na przykład w miąższu. Być może winowy, którego było mało i który się wytrącił, pozwolił tym samym jabłkowemu uwypuklić się.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
ale to nie odpowiada na podstawowe pytanie.

Dlaczego w Regencie starym - 3.3 pH 9.7 g TA przeszło w 3.25 pH, 7.8 g TA
a w Regencie młodym 3.2 pH, 6.5 g TA  przeszło w 3.15 pH, 7.9 g TA


Podobnie kwiatki są w innych
Odpowiedz
Nooo moim zdaniem chyba jednak... trochę tak.
Jakiekolwiek zmiany w kwasowości ogólnej + zmiany pH to głównie; stosunek jabłkowy vs winowy i ilość tychże. Trzeba by na początku logicznie założyć, że kwasów w trakcie fermentacji raczej nie przybywa... Co więc powoduje wzrost TA? Jedynie błąd pomiaru lub wcześniejsze "ukrycie" jednego z nich (raczej jabłkowego), a potem uwypuklenie.

Być może Regent stary dał radę zniwelować, na tyle dostateczną ilość jabłkowego i wytworzyć sporą ilość winowego (czyli po prostu dojrzeć), że objawiło się to ogólnym spadkiem kwasowości.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
W trakcie fermentacji kwasowość ogólna zawsze rośnie. Drożdże, prócz alkoholu produkują również i kwasy. Wyjątkiem są tu szczepy które w trakcje fermentacji potrafią zrzucić znaczne ilości kamienia winnego. Wówczas kwasowość ogólna maleje.

Ale kwasowość ogólna i kwasowość miareczkowana to wcale nie to samo. Ta pierwsze zawsze jest nieco wyższa.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
Ok, ale ja dałem drożdże, które maja obnizyc kwasowość nawet o 30 %, lalvin 71b.
No nic, nadal to pozostanie dla mnie zagadką.
Odpowiedz
Obniżą jak będzie wystarczająca ilość kwasu jabłkowego oraz sprzyjające ku temu warunki podczas fermentacji. Do tego dochodzi metodologia pomiaru kwasowości. Najlepiej pozyskaj wino o określonej laboratoryjnie kwasowości. Zmierz własną metodą i zobaczysz jak to wygląda. Wyniki potrafią być bardzo rozbieżne.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: