Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Opolskiem - Winnica Viadrus
Alzatczyk z Brzegu:    
Forma głowy wirtemberskiej na trzy ramiona
podczas przeglądania stron o frankońskim winiarstwie dowiedziałem się, ze taka głowa była również nazywana frankońską. Koloniści z Frankonii m.in. byli głównymi twórcami śląskiego winiarstwa, zatem odtąd używam sformułowania "głowa frankońska".
Alzatczyk w formie "zielonogórskiej" i formowanie vertikel        
Niektóre z lokalnych klonów Chasselas:
           
Krzewy lokalnych klonów Chasselas ciężko przeżyły przesadzanie z Kościerzyc. W tym sezonie powinny nabrać wigoru.
Odpowiedz
(14-02-2020, 23:09)maciek19660714 napisał(a): Jednak - szczególnie na początku sezonu - zauważyłem różnice wzrostu latorośli i kiedy poczytałem jak należy to wyrównać, na kolejnych sadzonych krzewach ramiona formowałem już w formie łuku.
Rozumiem, że mówisz o roku, w którym zacząłeś wyprowadzać czopki. M.in. z powodu, o którym piszesz, zaleca się wyprowadzanie ramienia wieloletniego na raty: najpierw część ramienia, a w kolejnym roku na wyprowadzonej części ramienia tworzysz czopki, a na końcu ramienia wyprowadzasz poziomo łozę, która będzie przedłużeniem ramienia.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
Taka teoria fajnie wygląda w opisie i na rysunkach. W praktyce jednakowoż, jest trudna do zrealizowania i czasochłonna. Budowałem krzewy w ten sposób, a największym problemem było właśnie... wyprowadzenie dalszej części ramienia. Czyli... oczekiwanie na latorośl, która wyrośnie z podstawy ostatniego czopka i to jeszcze w odpowiednim kierunku. O nieodzownym formowaniu ramienia w kształcie łuku, w przypadku stosowania tej metody, nie wspominając... W przypadku moich odmian łuk musi być odpowiedni - sprawdzone i przetestowane!

Znacznie prostsze jest - co też już przetestowałem - formowanie od razu całego ramienia, w drugim roku od posadzenia (pierwszoroczniaki). Oczywiście powyższe stwierdzam na podstawie mojego terroir i w przypadku moich odmian. U mnie taki sposób działa w stu procentach, niezależnie od grubości łozy. Nie wszędzie i nie zawsze może się to sprawdzać...

Michał, też przesadzałem i zauważyłem, że krzewy winorośli źle to znoszą. Mój PN po zmianie miejsca, zrzucał kwiaty przez dwa sezony...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Maćku, mam nadzieję, z ew tym sezonie najstarszy Pinot Noir (rocznik 2011) zdoła odbić. Dwa krzewy własnokorzeniowe (rocznik 2013) przeżyły przesadzanie doskonale i prezentują się tak w wyprowadzanych formach gobelet:
       
Krzew z 2011 r. prezentuje się tak:    
Gobelet ma wiele twarzy.
Tu wczorajsze cięcie w uprawie historycznej:
Portugieser Bleu        
Jeden z Pinot Meunier    
Pinot Gris        

Tu natomiast wczorajsze cięcie pierwszego z rzędów Rieslingów(gobelet na cztery ramiona):
       
I pierwszy z krzewów Pinot Blanc, u których kończę wyprowadzać pień (50-60 cm) dla gobelet na cztery ramiona (dzisiaj dokończę pierwszy rząd):
   
Odpowiedz
[Obrazek: dfe4d13ac6aa9fc0med.jpg]

[Obrazek: 41da6227849e9823med.jpg]

[Obrazek: 05eca0f0034b1ee3med.jpg]

[Obrazek: 8293913a57385972med.jpg]

[Obrazek: 96fe544f47ec22c2med.jpg]

[Obrazek: 77792bf9302067cdmed.jpg]


[Obrazek: 45644e8ad31c10e7med.jpg]
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
Tak, a o gobelet (kielichu) na podstawie francuskich opracowań pisałem mały tekst ostatnio, może dwie strony wcześniej: https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI...#pid399266
Odpowiedz
(16-02-2020, 09:40)Dolnoslonzok napisał(a): Tak, a o gobelet (kielichu) na podstawie francuskich opracowań pisałem mały tekst ostatnio, może dwie strony wcześniej: https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI...#pid399266
Tak, wiemy i pisałeś, że to zapomniana forma i szukasz po francuskich źródłach.
Goblet (bo tak się tłumaczy na polski słowo 'gobelet' - nie jest to po prostu kielich, tylko jego szczególny rodzaj, nieobcy np. miłośnikom piw belgijskich) to po prostu wariant "głowy" (Kopferziehung).
Zresztą częściej w polskiej literaturze spotyka się określenie "forma krzaczasta" (za niem. Buscherziehung = Gobelet), aczkolwiek zwykle jest mowa o formie bezpiennej krzaczastej (czyli taki goblet, ale bez nóżki).
W Polsce można tę formę znaleźć np. nad Dunajcem: http://www.winologia.pl/teksty_gobelet.htm

@maciek1966071
To nie tylko teoria, ale też praktyka. Ale wiadomo, nie zawsze wszystko idzie tak, jak by się chciało. Też mam czasem powykręcane ramiona.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
U mnie już wiosna. Krokusy kwitną, niedługo dołączą żonkile, a hiacynty pokazują kolory. O ponad tydzień do dziesięciu dni wcześniej niż rok temu.
               
Odpowiedz
Piękne te kwiaty!

Trza będzie nasadzić...;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Piękne, piękne :). Włodku, założyłem mały sad brzoskwiniowo-czereśniowy i wymarzyłem sobie tam łany żonkili i krokusów. Sadź w winnicy.
Od wczoraj mamy sudecki fen, a w nocy było +12 st.C. W lutym takie temperatury za dnia to nic nowego, ale w nocy to już zadziwiające.
Wczorajsze prace przy cieciu Pinot Blanc. Po dwóch latach zakończyłem wyprowadzanie pni na wys. 50-60 cm i od tego roku przystępuję do formowania ramion. Usuwanie złuszczającej się kory z pnia jest ważnym zabiegiem, ponieważ usuwamy miejsca zimowania szkodników i patogenów oraz ułatwia wnikanie środków ochrony roślin.
       
Odpowiedz
Na przyszłą wiosnę zaplanowałem już krokusy w trawie między szpalerami. Jesienią zakupię cebulki.

Michał, na jakiej podstawie twierdzisz, że istotne jest usuwanie kory z pni?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Maćku, widziałem na filmach z francuskich winnic nt. cięcia gobelet, a ponadto rozmawiałem o tym telefonicznie z pewnym dr. z ZUT w Szczecinie, zajmującym się winoroślą i doradzającym winiarzom, pytając go właśnie o zasadność takiego postępowania. Oczywiście nie można usuwać do pnia, lecz usunąć to, co daje się oderwać przy lekkim przeciągnięciu palcami. Jest to szczególnie istotne przy krzewach formowanych właśnie w kielich, gdzie między ramionami tworzy się szeroka, pozioma, mniej więcej, przestrzeń na dawnym węźle krzewienia.
A co do kwiatów, to trzeba zadbać o zieleń w uprawie, stąd warto wysiać kwiaty łąkowe, tworząc środowisko owadów, również tych przyjaznych w walce ze szkodnikami. To również planuję w pobliskim uprawie, wspomnianym sadzie. Ogrodnik i winiarz musi mieć naturalnych sprzymierzeńców w przyrodzie, dbać i rozmawiać ze swoimi roślinami.
Odpowiedz
Jeszcze wtedy gdy wykonywałem oprysk myjący siarką, często zastanawiałem się nad tym jak wiele patogenów może się kryć w zakamarkach złuszczającej się kory. Doszedłem jednak do wniosku, że skoro nie można jej usunąć w stu procentach - tak jak piszesz, do gołego pnia - czynność taka będzie raczej działaniem połowicznym... Myślę, że w walce z patogenami znacznie większą wagę warto przyłożyć, do odpowiednich terminów profilaktyki...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Z pewnością nie jest to w pełni skuteczny zabieg, ale, jak pisałem, w przypadku gobelet, gdy między ramionami tworzy się płaska powierzchnia, warto go zastosować.
 Tu, Elbling 2011 (w tle Silvanery). Wiosną, do trzech posiadanych krzewów, dojedzie 25 szt. Elblingów.
       
Wczoraj dociąłem nieco Pinot Blanc. Sztobry długości ca. 50-60 cm
   
I łozy Rieslingów na sztobry dla zainteresowanych.
   
Wczoraj, jak rok temu o tej samej porze, przyleciały skowronki, umilając swoimi trelami nad polami prace w ogrodzie.
Odpowiedz
Cały tydzień słychać i widać stada szpaków, które już wróciły. Do krokusów kwitnących od tygodnia przyleciały wczoraj pierwsze pszczoły i pojawiło się nowe pokolenie kolczaków zbrojnych, które od 2015 r. kolonizują nasz ogród. Młode zimują w ściółce, suchych, wysokich trawach.
                       
Odpowiedz
Ważna rzecz. Mirabelki otworzyły pąki i wypuszczają zielone. Za chwilę zakwitną. Tydzień wcześniej niż rok temu.
Odpowiedz
Czyżby zanosiło się na jeszcze wcześniejszy termin pękania pąków winorośli, niż 15 kwietnia (u mnie) w poprzednim sezonie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: