Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Wielkopolskiem - Winnica Zielona
Włodek, na tym zdjęciu Johannitera chyba masz za ciasno pieniek podwiązany - robi się przewężenie na pniu... ???
Odpowiedz
Zbyszku już usunięte!
Ale kilka przeoczyłem,faktycznie...
 
 Michale,problem nie leży w zbitych gronach.
 Ja widzę to tak, że krzewy słabe są narażone na atak patogenów. To nie jest domniemanie,tylko tak jest i to się dzieje...
 Bidulki w stresie od wsadzenia i niestety dą podatniejsze.
 A silniejsze krzewy walczą!
 Przecież te ze zgnilizną są w tym samym szpalerze z tymi dorodnymi...
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Czy te ze zgnilizną są w części popiołowej?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Dokładnie...
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Maćku a'propos czerwonej zgnilizny.Pisałeś,ze "doktorek" wspominał,że nie stwierdzono u nas jeszcze...Myślę, że to stare posty,ponieważ w książce wspomina o jej występowaniu.
Jak przypominam sobie początek,kiedy zakupiłem książkę od RM o uprawie,to wątek oprysków pomijałem,bo przecież nie bedą chorowały...;)

Dobra...
Jednak zebrałem!
Niestety bez szału,ale lepszy wróbel w garśći...
16 krzewów udało się oskubać!
Reszta jutro i na kompostownik!
W sumie sporo,nie spodziwałem się!
39 kg owoców
36 l miazgi
Kwasy zmierzę po sedymentacji.
Brix w miazdze (dwa wiadra)
Jedno 18.5 , drugie 20 Brix
Zrobię jedno nie będę się pitolił.
 Zbiór:
       
 
Rekordzista:
   

         

Pestki dojrzałe,brązowe,bez goryczy.
Grona zdrowe,dorodne.
 Niestety to obciążenie,czyli 2.5 kg na krzew przy młodych krzewach spowodowało to,że do tych 21-22 Brix raczej by nie doszedł...
 Ostatni pomiar kwasów po sedymentacji wykazał 8g/ a cukier ten sam i pH już 3.4.
 
Tak to sezon dobiegł końca na WINNICY ZIELONEJ.
Sezon zbiorów oczywiście!
Teraz tylko grzebanie w gąsiorach... :co_jest: 

 Jestem do dyspozycji na winobranie!!! ;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Skoro w części popiołowej to mufinki (zgnilizna) są spowodowane być może, młodym wiekiem krzewów. Skoro wspomina o CzZ (taki nowy skrót) to widocznie tak jest.

Trochę się zapewne naprzebierałeś... ale ważne, że zaraz będzie wino!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Nic nie przebierałem!
Próbowałem 4 grona,ale się rozmyśliłem...
Na dniach kompostownik! I niech to Johan zapamięta! Musi wiedzieć, gdzie kończą chore jagody...;)
A tu już dojrzały Regent...;)

     

 Powiem krótko...tu info dla Zbyszka T...
 Nie ma miejsca na podium dla tego WINA.Nie dlatego,że słaby,tylko dlatego,że nie ma nic przed pierwszym... :lol:
 Zdrówko  :pijemy:
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Johanniter parametry po maceracji i sedymentacji.
Brix 19
TA  7.2
ph 3.8

Ciut za późno zebrany...
ph obniżyłem do 3.6 kwasem winowym.5g/ na 24.5l.
Nie chciałem więcej żeby za dużo nie zmieniać.
Kolor moszczu przed maceracją:

     

 Po maceracji:
 
     

 Myślę,że wyjdzie kolor słomkowy.Myślami jestem koło utlenienia,ale mam nadzieję,że tak nie jest.Smak i aromat soku wigoru nie stracił.
Siarkowałem sporo, bo 4g/36l miazgi.
 Jestem dobrej myśli.

 Tymczasem Solaris.Dziś zlany i zasiarkowany.

     
 
Chyba się potwierdza źle zatrzymany proces fermentacji...
 Wino jest słodkie,ale jak pisałem wcześniej z delikatną kwasowością i nutą grapefruita na podniebieniu.. ;)
 Nie jest źle...
 
 Regent zlany i zasiarkowany.

     
 
Zobaczymy jak to się poukłada...
 Robiłem na dwóch radzajach drożdży.
Faktycznie wina są inne.
 Jedno ma dziwny aromat,ale zobaczymy,może to tylko na poczatku drogi... :chytry:
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Włodku, czytam z przyjemnością i się nie odzywam. Dopinguję. :)
Odpowiedz
Będziemy degustować niebawem!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Michale,dzięki!

Maciej no trzeba,trzeba...

Czerwone dojrzewają...
   

 Johanniter 14Blg.Pracuje ciężko...

   

Tymczasem winniczkę opanowuje "Prawdziwek".
   
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Wino prawdziwkowe? ;) Dlaczego Johanniter trzymasz w lodówce?
Odpowiedz
Kwestia drożdży.
Pytasz,czy wiesz coś więcej?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
ruchuxxl, wino białe - w celu uzyskania lepszych aromatów - dobrze jest fermentować w niskiej temperaturze.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
To że w niskiej to wiedziałem ale ze Az w tak niskiej to ciekawe, ja trzymam w piwnicy tam mam 16stopni
Odpowiedz
Rychyxxl ja trzymam w 14 st C.
W zeszłym 10- 12.
No i ja nie mam piwnicy.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
A to jeszcze pytanie burzliwa też w takich niskich temperaturach czy normalnie powyżej 20stopni?
Odpowiedz
Do burzliwej nawet obniżam.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Pnp na dziś.

   
   
   

 To wino czerwone.
 
Regent nr.2 siarkowodór pot.zgniłe jaja.
Naprawiam... kolega hydraulik dostarczył mi piekną miedzianą rurkę,zobaczymy.;)
 Po monecie 1groszowej wrzuconej do kieliszka "jaja" znikają.Więc nadzieja jest.
 
Wnioski:
 Przy wytwarzaniu wina,nie można robić sobie jaj...;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Włodku, w ubiegłym roku, drut miedziany uratował mój Pinot Blanc, zatem bez obaw. Miedź pomoże.
Odpowiedz
Michał jak długo trzymałeś ten drucik w winie?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Włodku, zdaje się, że 24 godziny. Pytałem Was i chyba Maciej wtedy pomógł.
Odpowiedz
Dzięki Michał.
Trochę spiep... Nie przypilnowałem odciągu znad osadu,który naprawdę aromatami "zabijał"...
Teraz już lepiej.Może będzie winko...;)
Kolejna lekcja.
Pozostale dwa zlałem profilaktycznie.Bez wad.Aromaty godne czerwonego Wina.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Ja drut trzymałem bodajże trzy razy po 24h. Pomagał ale na krótko.

Teraz podczas zamawiania drożdży w LeMag opowiedziałem o tym i właściciel stwierdził, że siarkowodór w pracującym nastawie to skutek zbyt małej ilości pożywki. Poradził aby wąchać codziennie wino i w momencie straty aromatu dodać natychmiast porcję Springferm, niezależnie od standardowej.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Zgadza się.

Tylko podczas fermentacji H2S nie miałem.Był dziwny aromat,to fakt.Pożywkę dodałem,miałem nawet springferm...;) pewnie za mało,nie w czas, itd.
Po zlaniu z fermentora,odczekałem dwa dni,zlałem znad osadu i zasiarkowałem.
Wtedy nie było tragedii.Powinienem zajrzeć i ściagnąć pewnie po 3 dniach.
Jednak udało się po tygodniu...

Przewietrzylem solidnie.Zlałem ponownie.
Delikatnie czuć,ale już nie rzuca na kolana...;)
Może się udać.
Właśnie degustuję...
   

 Pytanie z innej beczki.
 Jaka kwasość,najwyższa jest dopuszczalna w winie białym.Tzn.jaka jest najcześciej spotykana,bo to też kwestia gustu...
Czy 7 przy wytrawnym białym jest ok,czy 8 to już dużo?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz



Skocz do: