Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Wielkopolskiem - Winnica Zielona
Włodek, na tym zdjęciu Johannitera chyba masz za ciasno pieniek podwiązany - robi się przewężenie na pniu... ???
Odpowiedz
Zbyszku już usunięte!
Ale kilka przeoczyłem,faktycznie...
 
 Michale,problem nie leży w zbitych gronach.
 Ja widzę to tak, że krzewy słabe są narażone na atak patogenów. To nie jest domniemanie,tylko tak jest i to się dzieje...
 Bidulki w stresie od wsadzenia i niestety dą podatniejsze.
 A silniejsze krzewy walczą!
 Przecież te ze zgnilizną są w tym samym szpalerze z tymi dorodnymi...
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Czy te ze zgnilizną są w części popiołowej?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Dokładnie...
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Maćku a'propos czerwonej zgnilizny.Pisałeś,ze "doktorek" wspominał,że nie stwierdzono u nas jeszcze...Myślę, że to stare posty,ponieważ w książce wspomina o jej występowaniu.
Jak przypominam sobie początek,kiedy zakupiłem książkę od RM o uprawie,to wątek oprysków pomijałem,bo przecież nie bedą chorowały...;)

Dobra...
Jednak zebrałem!
Niestety bez szału,ale lepszy wróbel w garśći...
16 krzewów udało się oskubać!
Reszta jutro i na kompostownik!
W sumie sporo,nie spodziwałem się!
39 kg owoców
36 l miazgi
Kwasy zmierzę po sedymentacji.
Brix w miazdze (dwa wiadra)
Jedno 18.5 , drugie 20 Brix
Zrobię jedno nie będę się pitolił.
 Zbiór:
       
 
Rekordzista:
   

         

Pestki dojrzałe,brązowe,bez goryczy.
Grona zdrowe,dorodne.
 Niestety to obciążenie,czyli 2.5 kg na krzew przy młodych krzewach spowodowało to,że do tych 21-22 Brix raczej by nie doszedł...
 Ostatni pomiar kwasów po sedymentacji wykazał 8g/ a cukier ten sam i pH już 3.4.
 
Tak to sezon dobiegł końca na WINNICY ZIELONEJ.
Sezon zbiorów oczywiście!
Teraz tylko grzebanie w gąsiorach... :co_jest: 

 Jestem do dyspozycji na winobranie!!! ;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Skoro w części popiołowej to mufinki (zgnilizna) są spowodowane być może, młodym wiekiem krzewów. Skoro wspomina o CzZ (taki nowy skrót) to widocznie tak jest.

Trochę się zapewne naprzebierałeś... ale ważne, że zaraz będzie wino!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Nic nie przebierałem!
Próbowałem 4 grona,ale się rozmyśliłem...
Na dniach kompostownik! I niech to Johan zapamięta! Musi wiedzieć, gdzie kończą chore jagody...;)
A tu już dojrzały Regent...;)

     

 Powiem krótko...tu info dla Zbyszka T...
 Nie ma miejsca na podium dla tego WINA.Nie dlatego,że słaby,tylko dlatego,że nie ma nic przed pierwszym... :lol:
 Zdrówko  :pijemy:
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Johanniter parametry po maceracji i sedymentacji.
Brix 19
TA  7.2
ph 3.8

Ciut za późno zebrany...
ph obniżyłem do 3.6 kwasem winowym.5g/ na 24.5l.
Nie chciałem więcej żeby za dużo nie zmieniać.
Kolor moszczu przed maceracją:

     

 Po maceracji:
 
     

 Myślę,że wyjdzie kolor słomkowy.Myślami jestem koło utlenienia,ale mam nadzieję,że tak nie jest.Smak i aromat soku wigoru nie stracił.
Siarkowałem sporo, bo 4g/36l miazgi.
 Jestem dobrej myśli.

 Tymczasem Solaris.Dziś zlany i zasiarkowany.

     
 
Chyba się potwierdza źle zatrzymany proces fermentacji...
 Wino jest słodkie,ale jak pisałem wcześniej z delikatną kwasowością i nutą grapefruita na podniebieniu.. ;)
 Nie jest źle...
 
 Regent zlany i zasiarkowany.

     
 
Zobaczymy jak to się poukłada...
 Robiłem na dwóch radzajach drożdży.
Faktycznie wina są inne.
 Jedno ma dziwny aromat,ale zobaczymy,może to tylko na poczatku drogi... :chytry:
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Włodku, czytam z przyjemnością i się nie odzywam. Dopinguję. :)
Odpowiedz
Będziemy degustować niebawem!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: