Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Testing przed Beaujolais nouveau.

Czerwone PZS 2019:
- pomiar z dnia 2019 10 16 (3,9pH)(7,1TA),
- pomiar dzisiaj 2019 11 17 (3,7pH)(6,0TA),
- zapach całkiem fajny,
- kręgosłup pomimo 6,0TA całkiem mocny i jednocześnie lekki,
- jak dotąd zero siarkowodoru i chyba nie ma już szans na zaistnienie,
- żadnych strat w kolorze, zapachu i smaku, a raczej idzie ku lepszemu.


Różowe PZS 2019:
- pomiar z dnia 2019 10 16 (3,2pH)(10TA),
- pomiar dzisiaj 2019 11 17 (3,2pH)(9,4TA),
- zapach słaby (w porównaniu do Białe 2016) ale czysty,
- kręgosłup zbyt mocny (trochę spadł do 9,4TA po małych przymrozkach i mam nadzieję, że spadnie jeszcze),
- jeżeli nie spadnie odpowiednio będzie dosładzanie.

Generalnie rzecz ujmując i biorąc pod uwagę, że powyższe czerwone i różowe to te same owoce, to wyszedł ciekawy sposób na odkwaszanie wina czerwonego i równie ciekawy... na gromadzenie zapasu kwasów.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Będziemy próbować!

Tylko myślę,że lepiej chyba przetrzymać na krzewach i obniżyć poziom kwasu.
Ewentualnie użyć drożdży odkwaszających i przeprowadzić fjm.
Kwasowość 5 czy 6g/l w czerwonych to raczej optimum,w wytrawnych oczywiście.

Zapasem kwasu też bym się nie martwił,przecież można takowe nabyć i z powodzeniem używać...
Co prawda przy winach jakościowych i pewnych regionach,takie praktyki są niedozwolone.

Niech ten styczeń już będzie..!!! Nie mogę się doczekać...!!! ;)

P.S Ten skrót PZS to Zweigelt, czy Pinot?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Oczywiście! Na wino czerwone (białe zresztą też...) trzeba trzymać na krzewach do odpowiedniego momentu. Tyle że jeżeli chcesz zrobić Blanc de Noir i jeszcze... mieć czerwone z wytłoków, to już nie tak hop siup. No powiedzmy... nie wtedy, kiedy się tego uczysz.

PZS to cuvee Pinot Noir i Zweigelt.

Degustowaliśmy dzisiaj roczną buteleczkę PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir+Zweigelt+Regent);
- po odkorkowaniu miałem mieszane odczucia,
- kiedy jednak wino się otworzyło w kieliszku, moja Ada po raz trzeci (w mojej karierze winiarczyka) powiedziała... Dobre!
- mam wrażenie, że to właśnie Regent w tej drużynie, jest odpowiedzialny za taki piękny kolor...

Ja również nie mogę się doczekać, dziesiątego stycznia!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
No tak!
Przeoczyłem ten zabieg,poniekąd nie znając do końca Twojego zamiaru...;)

Kolorek super!!! Jeśli smaczne,to znaczy,że cel osiągnięty! :spoko:
 No i jednak nie na darmo mawiają,że wino, tym bardziej czerwone,potrzebuje czasu...
 No ale wiadomo jak jest,różnie...

 Uczymy się i obyśmy nie przestali..!!! :fajka:
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
II zlanie Różowe PZS 2019.

- zapach słaby lecz nadal czysyty
- kręgosłup już nie taki mocny. Zrzucił trochę kamienia pomimo, że mrozów jeszcze nie było,
- napełniłem dwie buteleczki dla testów 5g/l cukru.

Bardzo ważny w trakcie takich czynności, jest odpowiedni preparat do dezynfekcji podczas zlewania, tuż przed wytwarzaniem ciśnienia w wężyku. Postanowiłem więc go uwiecznić...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
W którą rurkę ten preparat poszedł? :)
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
Odpowiedz
Maćku, jak długo "zrzucasz kamień" na mrozie?
W Warszawie teraz bywa poniżej zera. Od kilku dni trzymam biele i czerwienie na balkonie. Kamyk się zbiera i odkłada na ściankach gąsiorów, ale wino się średnio klaruje. W białym winie pojawiły się takie jakby chmury, pasma, jakby mieszały się płyny o różnej gęstości, temperaturze.

Gorzałkę czystą przelewasz przez rurkę?
Ja wsadzam na chwilę do wrzątku.
Odpowiedz
Gorzałką dezynfekuje się aparat wywołujący podciśnienie.
Odpowiedz
Preparat poszedł w rurkę, na której końcu jest aparat - tak jak słusznie pisze Szlumf - niezbędny do zassania wina. To oczywiście, taki żarcik był z tym zdjęciem ale z drugiej strony, zawsze podczas zlewania wina zastanawiałem się nad tym, że tyle staranności w dezynfekcji sprzętu, a tu na koniec... rurka do gęby. Od pewnego czasu stosuję więc zabieg, który jak mniemam, łączy przyjemne z pożytecznym...

Artur to co co widać w zlewie to raczej efekt, można by rzec - niskich temperatur...
Jak długo? Myślę, że tak długo jak kamień będzie się pojawiał na dnie i tak długo jak będzie tego potrzeba.

II zlanie Czerwone PZS 2019:
- bardzo fajny aromat,
- sporo ciekawostek na języku,
- dwie buteleczki na jutrzejsze Beaujolais Nouveau, a reszta do piwnicy.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
(28-11-2019, 13:45)ArturK napisał(a): Maćku, jak długo "zrzucasz kamień" na mrozie?
W Warszawie teraz bywa poniżej zera. Od kilku dni trzymam biele i czerwienie na balkonie. Kamyk się zbiera i odkłada na ściankach gąsiorów, ale wino się średnio klaruje.(...)

Arturze i Macku, dlaczego chcecie pozbyć się kamienia ? Uznaje się go za dowód na żywe wino i pobranie właściwych pierwiastków, czyli potasu i wapnia oraz mówi nam, że wino jest bogate. Mój Gemischter Satz ma kamień (trzymany w chłodnej temperaturze), ale ponoć pozbywanie się kamienia spowoduje utratę właściwości wina.
Odpowiedz
Michał, kwas winowy (nie... kamień winny), oczywiście jest istotą wina.

Nie tyle "chcemy" ile raczej jest proces, który po prostu się... dzieje.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Hm... Maćku, z tego, co czytałem to kamień winny, czyli sól kwasu winowego właśnie, dowodzi, że wino jest żywe i bogate. Kamień odkłada się w moich zabutelkowanych małych porcjach młodego, podstępnego wina.
P.S.
Ładne to czerwone wino Twoje. :)
Odpowiedz
No ładny kolorek. To raczej zasługa Zweigelt.

Michał, pojawiający się kamień winny w butelce oznacza, że wino zostało za wcześnie zabutelkowane.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
To było zlane na Marcina, Maćku. Kamień osadza się również w bardzo dobrym winach, które są w sprzedaży. Nie mówię, że moje jest takie. ;) Po to filtruje się z kamienia wino ponoć, by nie odstraszał klientów swoim wyglądem w butelce.
Odpowiedz
Osad, być może także z kamieniem w butelkach to rzecz, która się zdarza.

Gdzie czytałeś o pozytywach płynących z kamienia winnego?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Ano u Bosaka i na stronach "winicjatywy" oraz w paru miejscach, głównie portalach winiarskich ("wina5w 1", itp.).
Odpowiedz
@Dolnoslonzok, nie twórz sobie w głowie kolejnego mitu, że zrobiłeś jakieś bogate wino. Zrobiłeś kwacha, jak każdy z nas, i wytrącił Ci się kamień winny. Bardzo pomagamy temu procesowi siarkując pirosiarczynem potasu - w ten sposób "wzbogacamy" wino potasem, który reaguje z kwasem winowym. Ja też co roku mam kamień winny, ale na etapie produkcji. Po trafieniu do butelek już mi się kamień nie wytrąca.
Dobre wina, które mogą mieć kamień winny w butelkach, to zupełnie inna historia i inna liga - zapomnij o tym. To są wina bogate, przeznaczone do długiego leżakowania, w których przez cały ten okres zachodzą różne procesy (dlatego mówimy, że wino jest żywe), a między innymi wytrąca się kamień winny.
Ale to CIĘ NIE DOTYCZY, uwierz mi, wymaż to, co czytałeś, z pamięci. Poczytaj PODSTAWY.

Chłopaki, naprawdę uważacie że taki układ forum jest dobry? Ja czasem zajrzę i coś przeczytam, ale gdyby pojawił się temat "Kamień winny", to bym na 100% zajrzał. Nie chce mi się śledzić kilku wątków o wszystkim i o niczym.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
Tylko Twój problem polega na tym, że nigdzie nie piszę, że zrobiłem takie wino. Tworzysz teorie z moich paru zdań, myśląc, że wiesz, co miałem na myśli.
Śledzisz mnie i zadręczasz się moimi wpisami na forach, co mnie nie rusza, ale dla swojego zdrowia, bo widać, że Cię to kosztuje, daruj sobie moją osobę.
Adieu.
Odpowiedz
Michał przyznam, że nie czytałem i nawet na razie... nie zamierzam.
Uważam, że na początek należy zrobić wino poprawne (nie jakieś tam... pijalne) i opanować technologię. Wynalazki z sur lie, chipsami, kamieniem winnym w butelce i inne takie, warto zostawić na później. Jak już się uda pierwsze wino, warto powalczyć z powtarzalnością, a dopiero wtedy powinien przyjść czas, na przykład na beczkę i wcześniej wymienione.
Poza tym sądzę, że kamień winny w butelce, po miesiącu czy dwóch i butelkowanie zaraz po fermentacji nie świadczy dobrze o opanowaniu tejże technologii. Robiłem oczywiście takie próbki w poprzednich latach w celu szybkiej oceny możliwości odmian, w związku z planowanymi nasadzeniami i uważam nawet, że każdy początkujący powinien tak robić lub będzie tak czynił choćby z... niecierpliwości. Jednakże to nie jest to... Przekonasz się o tym z czasem...
Pytałeś wcześniej dlaczego "chcę się pozbyć kamienia". Nie dlatego dokonałem drugiego zlania...

Piotrze, jeżeli ktoś chciałby otworzyć wątek o kamieniu winnym , czy innych konkretnych sprawach to przecież... może to zrobić, w każdym momencie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
@Dolnoslonzok
Czy chcesz czy nie chcesz, odniosłem się jednak bezpośrednio do Twojego wpisu. Przykro mi, że odbierasz to tak osobiście. Gdybym miał patrzeć w Twoich kategoriach mógłbym powiedzieć, że to Ty zadręczasz czytelnika takiego jak ja, bo codziennie wchodzę poczytać moje ulubione forum i widzę kolejny post wrzucany przez Dolnoslonzoka z uporem Katona Starszego - o tym samym, co każdy poprzedni i nie odnoszący się do meritum.
Za to gdy pojawiła się jakaś merytoryczna dyskusja w związku z zadanym przez Ciebie pytaniem, szybko straciłeś tą dyskusją zainteresowanie. A czas najwyższy zacząć się uczyć po tylu latach pisaniny na forum. Nie chcesz nic ode mnie wiedzieć - nie ma sprawy, nie będę odpowiadał na Twoje pytania, a zdziwiłbyś się, bo mam bardzo podobne zainteresowania do Twoich (tylko nie zamęczam nimi innych).
Ale nie oczekuj, że gdy zobaczę jakąś napisaną przez Ciebie (lub kogoś innego) bzdurę na forum, to nie będę jej prostował mając akurat odpowiednią wiedzę.
Tyle w temacie. Nie chcę zaśmiecać Maćka wątku, a nie ma wygaszania, więc najlepiej niech wykasuje za jakiś czas zbędne posty. Zresztą wg Jego uznania.

@maciek19660714
W sumie prawda. Więc to może bardziej taka luźna sugestia dla piszących, żeby tworzyli wątki tematyczne. Bo się tu coraz bardziej kisicie we własnym sosie. Ale to też wg Waszego uznania oczywiście.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
(03-12-2019, 22:26)maciek19660714 napisał(a): Poza tym sądzę, że kamień winny w butelce, po miesiącu czy dwóch i butelkowanie zaraz po fermentacji nie świadczy dobrze o opanowaniu tejże technologii.
No i sęk w tym, Macieju. Kamień pojawił się w sposób niezamierzony, stąd moje pytanie o niego. Czas pracować i uczyć się dalej. No i jak pisałeś, najważniejsza jest powtarzalność.



Skocz do: