01-10-2020, 02:55
I ja, a dodatkowo uczę się.
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
|
01-10-2020, 02:55
I ja, a dodatkowo uczę się.
01-10-2020, 23:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2020, 00:35 przez maciek19660714.)
Narc, mi też nie podobało się to pH i TA. Jednakże pomiary po pierwszym zlaniu pokazały zupełnie przyjazne wyniki...
Cóż, gdybyś miał ochotę spytać, jak to się stało to od razu odpowiem; nie mam bladego pojęcia. Jedynie przypuszczenia. Takie na przykład, że jabłkowy jest zlokalizowany w okolicach skórek, a w soku który cisnąłem lekko rączkami było więcej winowego. Moim zdaniem, jedynie wytrącenie się winowego podczas fermentacji, uzasadnia taki skok... Jeżeli chodzi o sprzęt - zawsze mierzę dwoma pH-metrami, kalibrowanymi na osobnych buforach i zawsze w odpowiedniej temperaturze. Odczyty pH były więc... raczej poprawne. Wartości wolnego SO2, o które pytasz - oczywiście według mojej wiedzy - są w tej tabeli.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
02-10-2020, 14:18
Będziemy degustować..!
Pozdrawiam
Narc Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
02-10-2020, 16:33
Nowe zabawki przyjechały...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
Widzę że dużo nowości
![]() Macieju jak dodajesz te linki to przekierowuje do głównego albumu a nie do konkret foto ![]()
04-10-2020, 00:05
No tak, sporo w tym roku. Ciekawe jaki będzie efekt... Tak, NaOH sam robiłem z naważki.
Rzeczywiście tak się dzieje na telefonie. Na komputerze jest wporzo. Nie wiem jak to zmienić... Pomiar po kilku dniach bez opadów; Regent 22 Bx (rozstrzał 21/23 Bx) Zweigelt 21 Bx (super, że stoi...) (rozstrzał 20/22 Bx) Chardonnay 22 Bx PN 19 Bx (jeszcze chwilka...) (rozstrzał 18/20 Bx)
04-10-2020, 05:21
Ładne wyniki w takim roku.
11-10-2020, 00:46
Pomiar Pinot Noir;
3,1 pH 10 TA 20,5 Bx Niestety, raczej Blanc de Noir się nie uda. Soczek do pomiaru bowiem, różowy przy tym cukrze już się pojawił... Zastanawiam się co w tej sytuacji uczynić... Pomiar Zweigelt 3,2 pH 7,5 TA 20 Bx Wygląda na to, że... czekam kilka dni bez opadów i zbieram. Grona Pn super czyste. Na Zw podobnie, z tym że w tym wypadku, znalazłem jedną sztukę z Szarą Pleśnią. Tak czy siak, papryka w tym momencie, stanowi piękny widok...
11-10-2020, 05:12
Nie masz problemu z osami i szerszeniami, Macieju? U mnie w tym roku to jak szarańcza.
11-10-2020, 20:12
Jak myślisz,ile jest jeszcz w stanie PN powisieć w zdrowiu?
Pozdrawiam
14-10-2020, 10:02
Nie mam os i szerszeni.
Pewnie mógłby powisieć jeszcze jakiś czas ponieważ aktualnie jest zdrowy. Jak długo? Nie mam pojęcia... Nie będę się jednak tego dowiadywał - czekam na drożdże odkwaszające.
14-10-2020, 19:28
No u mnie zostal 1 krzew Johanitera,który miał ca.17 Brix na wszystkich gronach.
Zobaczymy co do wisi,a co nie... To nawt nie test,po prostu nie dojrzewał jak reszta. Ciekaw jestem co z tym Pinotem u Ciebie.Jak potoczą się jego losy... Rzecz jasna,3 mam kciuki!
Pozdrawiam
14-10-2020, 20:38
3maj mocno!
Od soboty bowiem, pogoda niby ma się zmienić. Zatem może na PN w środę zbiór. Drożdże odkwaszające już są. Zweigelt natomiast, z pewnością na czerwone. Dzisiaj w tym wypadku, wszystkie pestki czarne... Jeszcze nigdy tak czarnych nie miałem. To już czas najwyższy...
14-10-2020, 21:07
Kurde cisnął bym tego PN na czerwone...
Redukcja 20-30 % kwasu,nawet z tych 10g,to byłby niezły wynik. Później FJM. Pinoty wręcz słyną z wyższego poziomu kwasu. Można je pić jako młodziutkie wina,bo są naprawdę super ale mogą też leżekawać,ze względu na poziom kwasów. Sypnąłbym ciut wiórków dębowych do fermentacji...! Ale... tylko moje przemyślenia... ![]()
Pozdrawiam
14-10-2020, 21:42
Myślę o tym. Myślę usilnie...
Wiem, że jesteś fanem Burgunda, ja natomiast Moet-a...
Różowy musiak,dlaczego nie!!!
Tylko zmyliłeś mnie,drożdżami redukującymi kwasowość... W tym wypadku,nie są potrzebne... ![]() Z johanka, też chcę kilka butelek musiaka zrobić. Okazjonalne,swojskie i do tego zaplanowane bomble,są fajniutkie!
Pozdrawiam
16-10-2020, 22:18
Piątek, piąteczek, piątunio - w oczekiwaniu na zakończenie opadów i winobranie...
PZS 2019; - Kolor bez zmian czyli OK - Zapach coraz lepiej, teraz już po nalaniu (bez kręcenia) jest całkiem, całkiem. - Sporo jednak brakuje do doskonałości. Moja Ada stwierdziła, że drożdże czuć coraz mniej ale jednak są nadal w nosie. Na języku nie. - Według mnie odrobinę za dużo kwasowości pomimo 6 TA i 3,7 pH po pierwszym zlaniu. Zapewne wobec braku FJM, dlatego w tym roku będzie...
18-10-2020, 01:17
Dzień drugi testowania butelki PZS 2019;
- Pół butelki zostawione na noc. - Po nalaniu do kieliszka moja Ada stwierdziła, że drożdże w nosie zmniejszyły się ewidentnie. Jednakże nie zniknęły... - W moim odczuciu "braki do doskonałości" uległy także minimalizacji. Nie do końca jednak... - Zastanawiam się czy dwa powyższe, to nie skutek braku stabilizacji białkowej. W tym roku będzie. Za rok porównam wyniki. - Ciekawe, że dzisiaj kwasowość mi nie przeszkadzała. Wręcz... była przyjemna.
21-10-2020, 23:32
Tak oto nadjeszła wiekopomna (tegoroczna) chwila... Winobranie! Udało mi się wbić, w trzy dni bez deszczu...
Owoce Pinot Noir, Zweigelt i odrobinka Chardonnay dotrwały w zdrowiu. PN 2020 - Normalnie masakra! 19 krzewów i w związku z osypywaniem niecałe wiadro... - Pomiary (3,0 pH)(10 TA)(21 Blg) - Drożdże HD S62 (odkwaszające) - Będzie musiak. - Już pracuje w lodówce. ZW 2020 - Tutaj całkiem, całkiem. Po zdjęciu siatki, szpalery stanowiły piękny widok... - Trzy wiaderka... - Pomiary (3,3 pH)(7,6 TA)(21 Blg) - Miazga 27 litrów. - Drożdże HD S135 - Też już pracuje.
22-10-2020, 03:27
Macieju, na to osypywanie się po deszczach w czasie kwitnienia trzeba będzie opryskać borem.
22-10-2020, 09:32
Piknie!
Kolejne doświadczenie. Trzymam kcuki!
Pozdrawiam
24-10-2020, 00:32
Michał, planuję zabieg Bormaxem w przyszłym tygodniu. Poprawka doglebowo wiosną i jeszcze dolistnie przed kwitnieniem. Taki plan...
Skonstatowałem w tym roku cztery ewentualne przyczyny; - opady (podczas kwitnienia) u Ciebie, - upały i susza (podczas kwitnienia) u mnie, - zimno (podczas kwitnienia) zaczytane tu i ówdzie, - oraz niedobory wyczytane w literaturze. Może ktoś jeszcze ma jakieś wnioski? Włodek trzymaj! Trzymaj mocno, a może będzie co porównywać w styczniu... Już się nie mogę doczekać degustacji w Sierakowie! Odnośnie winobrania jeszcze... Kurcze, w ferworze zbierania zapomniałem o altanie. Może dlatego, że grona tak wysoko wisiały... Dwa i pół litra miazgi, zasiarkowane i zapożywkowane już stoją w lodówce. Jutro dodam do nastawu. Hmm, czyli... prawie zapomniałem o dwóch butelkach wina.
24-10-2020, 05:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2020, 05:24 przez Dolnoslonzok.)
Macieju jeszcze to, co pisał dr Mazurek, że duży azot powoduje "napędzanie" zielonego i osypywanie "zaniedbanych" w ten sposób przez krzew kwiatostanów.
W przyszłym tygodniu dam glebę z uprawy historycznej do analizy i wtedy zacznę działać.
24-10-2020, 12:12
Ja mam takie wnioski,że trza badania gleby zrobić.
U mnie było zimno z tego co pamiętam. Osypało się raptem ciut... Nie mam już zdania. U siebie zwapnowałem trochę(pierwszy raz,na ślepo) i zglebogryzarkowalem. W literaturze podają,że zuemia się zakwasza.3 sezony nie robiłem żadnych badań Wiosną dam obornik.
Pozdrawiam
25-10-2020, 00:14
No to, możliwe przyczyny osypywania:
- opady (podczas kwitnienia) (Dolnoslonzok) - upały i susza (podczas kwitnienia) (maciek19660714) - zimno (podczas kwitnienia) (Narc raptem ciut) - niedobory (niedobór; potasu, boru, molibdenu) - nadmiar azotu (raczej chyba przenawożenie?) Tak więc badamy glebę... Wczoraj, drugiego dnia fermentacji pomiar pokazał 0 Blg. Wyścigi to chyba jakieś! Czyli... w sumie to dobrze, że przeoczyłem te grona na altanie, ponieważ spokojnie mogłem dodać planowaną (drugą) porcję pożywki. Innymi słowy; nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej od czasu do czasu...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2 |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|