Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Nie wyluczałbym zaistenienia fjm.
Być może, zbyt mało efektywnie do zmiany paramatrów.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Maciek, u mnie w minionym roku FJM trwała 2-3 tygodnie.

Dopiero w tym roku bakterie pożarły Regenta w 4 dni...

Ale mam też 2 wina białe z dodanymi bakteriami - i mimo objawów wizualnych fjm - po tygodniu kwasowość i pH bez zmian... Ale jeszcze czekam cierpliwie...


Co odróżnia te nastawy - Regent miał TA koło 8 - a białe wina koło 9,5....

Może w takich bardziej kwaśnych nastawach bakterie się tak szybko nie mnożą i trudniej im się rozpędzić....
Odpowiedz
Wszystko się zgadza Panowie. Jednakże trzeba wziąć pod uwagę problem, który może wynikać z tego, że przez miesiąc przechowywałem opakowanie bakterii w piwnicy, w temp. 15 stopni... Mój błąd!

20 10 2020 - (3,3pH)(7,60TA) (pomiary w miazdze)
04 11 2020 - (3,4pH)(8,25TA) (pomiary po wyciskaniu)
06 11 2020 - (3,4pH)(8,60TA) (pomiary w trakcie sedymentacji po wyciskaniu)
11 11 2020 - Dodanie bakterii
14 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)
16 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA) (pojawienie się wysepek piany)
22 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)

Rozmawiałem wczoraj z Amelie i krótko mówiąc, szanse na na start w przeciągu tygodnia, są takie same jak na start za trzy tygodnie lub w ogóle i na... utlenienie. Innymi słowy - w związku z dzisiejszymi pomiarami - jutro zamawiam nową paczkę.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Maciek, tak sobie jeszcze myślę na temat siarkowania. Ogólnie do FJM lepiej byłoby nie siarkować miazgi... Lub minimum.
Ja na czerwone nic nie siarkuję.
Jak było u Ciebie?
Odpowiedz
Zbyszek myślisz,że siarka dodana do miazgi, może być powodem braku aktywności mlekowych bakterii?
U mnie dodawałem 1g/10l piro do miazgi.Dodane na ok.14 godzin. i trzymane w chlodzie.Ferm na dzikich i tak ruszyła.
Po fermentacji alkoholowej, nie było żadnego problemu z fjm.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Piro do miazgi dodałem w dawce 0,1/litr.
Myślę, że znakomita większość się związała. No ale... badań labo nie robiłem.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Tak dokładnie to nie sprawdziłem, zastanawiam się co mogło wpłynąć...

U mnie obecnie mam 2 nastawy, które wizualnie przechodzą FJM... A po 2 tygodniach efektów w spadku TA nie widać...

Ale one właśnie były siarkowane i przed FJM miały TA 9,4. A więc ogólnie dwa niekorzystne czynniki - SO2 + wysoki kwas...
Odpowiedz
U każdego zawsze ciut inaczej ;).
Bakterie , których nie użyłem do wina,przez kilka dni zmieiły się w brązową masę a'la karmel...;)
Pewnie się utleniły to objaw ich destrukcji,wpływu piwietrza i temperaturu.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Dzisiaj przybyły nowe bakterie. Sporo piany i gazowania w rurce po dodaniu. Wygląda na to, że żyją...

Ciekawe co pokażą kolejne pomiary pH i TA...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Niestety, po trzech dniach pomiary pH i TA pokazują brak jakichkolwiek zmian. Wczoraj podniosłem temperaturę wina z 22 do 24 stopni.

PS. Tak przy okazji... Ciekawe spotkanie, dotyczące wina musującego.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Ano. Fajna rzecz. Wina musujące stają się ostatnio bardzo popularne. Wiodące i z racji historii to tereny zielonogórskie, wiadomo.



Skocz do: