Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maderyzacja nalewek
#26
UWAGA! Proces przeprowadzony przeze mnie jest NIEBEZPIECZNY!.

Dziś po raz już 3-ci przeprowadzałem maderyzację wiśniówki. Tym razem zacząłem od podgrzania tej butelki w zlewie z gorącą kranową wodą. Po dokładnym osuszeniu wstawiłem ją jak zwykle na podgrzewacz pod którym stał tea-light. Po około godzinie butelka z hukiem pękła a wylewający się z niej płyn zapalił się. Po chwili płonął już spory kawałek blatu. Na szczęście prysznic z kranu uratował sytuację. Powstały bajzel sprzątałem przez prawie godzinę. :uff:
Nalewki też nie dało się uratować bo zmieszała się ona z wodą i co gorsza roztopionym "woskiem" ze świeczki. :(
No ale nic....... nauka kosztuje :big:
Chwilowo wstrzymuję proces maderyzacji.
Odpowiedz
#27
Cieszę się, że moja malutka porada mogła się na coś przydać. Wspominałem jednak wcześniej, iż jedynie sami możemy dojść do odpowiednich wyników. Oby tylko do tych dobrych :) Pozdrawiam
Odpowiedz
#28
No i miałem rację, że byłem sceptyczny.
Odpowiedz
#29
A ja zaś ponownie (od wielu lat) zastosowałem "swoją" maderyzację i efekt jest chyba świetny (piszę chyba - bo trudno mi oceniać :) Zapraszam GniadyT na degustację :) Olsztyn jest naprawdę piękny :) Pozdrawiam :)
Odpowiedz
#30
(19-01-2009, 14:42)mekado napisał(a): (Temat wyodrębniony z innego wątku)

Ja to bym temat 'maderyzacji' podsumowal tak:

1) Autorowi chodziło chyba o przyspieszenie procesu dojrzewania nalewki

2) O ile wiem i pamiętam, można stosować dodatek czegos slodkiego:

a) gliceryny (rozpocznij eksperymenty od 1-2 mL na litr nalewki),
b) malutkiej ilosci miodu (jezeli nalewka slodzona jest karmelem)
c) lukrecji
c) karmelu (karmel ogolnie daje posmak starosci)

4) dębowe beczki / wiorki
5) wewnetrzne przegrodki orzechow wloskich.

Co do metod termicznych to wydaje mi sie, ze najstosowniejsze beda metody lagodne,
opisane chyba w Cieslaku: pobrac 1/3 nalewki, przechowac przez 3-4 miesiace w cieplym pomieszczeniu,
polaczyc spowrotem z reszta, ktora lezakowala w chlodnej piwnicy.

pozdrawiam
pluton

Odpowiedz
#31
(19-02-2009, 21:53)SERVATOR napisał(a): UWAGA! Proces przeprowadzony przeze mnie jest NIEBEZPIECZNY!.
wylewający się z niej płyn zapalił się. Po chwili płonął już spory kawałek blatu.
Powiedz od razu, że to był kirsch, a nie wiśniówka, chyba że zrobiłeś tak mocarną.
Odpowiedz
#32
c) karmelu (karmel ogolnie daje posmak starosci)

4) dębowe beczki / wiorki
5) wewnetrzne przegrodki orzechow wloskich.

Dokładnie TAK.



Skocz do: