Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Makosiński - Przepisy... (nalewki)
#1
Dostałem współczesny przedruk książki z 1911 roku :
Przepisy do przyrządzania wódek, rozolisów, rumów, araków, likierów, cognaków, essencyi ponczowych, krupników i grogu na drodze zimnej opracował i wydał Jan Makosiński kierujący piwniczny Firmy J. Federowicz.....
Forumowa wyszukiwarka nie zareagowała na nazwisko Makosiński. Warto więc odnotować i tyle.
90 % przepisów oparto na zakupionych esencjach, tinkturach itp mieszanych z wodą, spirytusem i cukrem. Jest to zaprzeczeniem idei naszego Forum. Jedyny oryginalny przepis to Whisky irlandzka do której "...nakadza się beczkę dymem torfowym, w ten sposób...". No właśnie, jak się nakadza? Może jednak warto mieć to dziełko?
Frida od dawna przekazuje nam swoje przepisy, doświadczenie, poucza, konsultuje, pomaga, poddaje krytycznej degustacji swe oryginalne wyroby, a wreszcie swoją wiedzę ukazuje drukiem. I to jest jeden biegun.
Na drugim jest Pan Makosiński, co u Pana Federowicza mieszał hektolitry wódy z ekstraktami, których ani nie wymyślił, ani nie wykonał. Tuż obok jest "Łącka Royal Śliwowica".
A gdzie my? Za Fridą! Za Fridą!!!!
Odpowiedz
#2
Witam
kilka lat temu zauroczony przede wszystkim 'tytułem' Makosińskiego przerobiłem to nawet chyba na jakiegoś pdf czy coś takiego. Niestety nie polecałbym nikomu tego dzieła. Dlaczego? Otóż książeczka Makosińskiego jest bardziej świadectwem epoki niż cennym zbiorem przepisów, znaczna większość przepisów zaleca produkcję wódek z olejków i esencji, które w tamtych czasach rozprowadzał z Niemiec nijaki dr Otto Riedl. Ale jak np. przepis na Likier Kartuzów jest dosyć ciekawy - kilkanaście składników (zamiast ponad setki w oryginalnym...) - to przepisy na starki wołają o pomstę do nieba. Kiedyś m. in. p. Makosiński zainspirował mnie do nazwania wieku XIX wiekiem fałszowanych alkoholi...
Odpowiedz
#3
Chwała Bogu jest Sroczyński, Kurowski i Dunin.
Odpowiedz
#4
(20-06-2010, 17:03)Baca Baców napisał(a): Dostałem współczesny przedruk książki z 1911 roku :
Przepisy do przyrządzania wódek, rozolisów, rumów, araków, likierów, cognaków, essencyi ponczowych, krupników i grogu na drodze zimnej    opracował i wydał  Jan Makosiński kierujący piwniczny Firmy J. Federowicz.....
Forumowa wyszukiwarka nie zareagowała na nazwisko Makosiński. Warto więc odnotować i tyle.
90 % przepisów oparto na zakupionych esencjach, tinkturach itp mieszanych z wodą, spirytusem i cukrem. Jest to zaprzeczeniem idei naszego Forum. Jedyny oryginalny przepis to Whisky irlandzka do której "...nakadza się beczkę dymem torfowym, w ten sposób...". No właśnie, jak się nakadza? Może jednak warto mieć to dziełko?
Frida od dawna przekazuje nam swoje przepisy, doświadczenie, poucza, konsultuje, pomaga, poddaje  krytycznej degustacji swe oryginalne wyroby, a wreszcie swoją wiedzę ukazuje drukiem.  I to jest jeden biegun.
Na drugim jest Pan Makosiński, co u Pana Federowicza mieszał hektolitry wódy z ekstraktami, których ani nie wymyślił, ani nie wykonał. Tuż obok jest "Łącka Royal Śliwowica".
A gdzie my? Za Fridą! Za Fridą!!!!
witam, a mogę prosić o pdf tej książki, mimo wszystko, bo lubię stare książki ze względu na ówczesny język  ;)
Odpowiedz
#5
Osoba do której się zwracasz ostatnio była na forum w styczniu 2017 więc pewnie się nie doczekasz .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: