Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malinowo-cytrynowa
#1
Dzień dobry,
Mam pytanko otóż dzisiaj do 10L słoika wrzuciłem 5L malin i zasypałem ok 600g cukru - planuje trzymać to tak ok 3 tyg. od czasu do czasu mieszając aby cukier się rozpuścił po czym odcedzić i uzyskany syrop dodać do 5L ok. 70% alkoholu.
Teraz najważniejsze pytanie czy coś zmienić w całej tej procedurze ? 
I w jaki sposób dodać cytrynę? ponieważ chciałbym uzyskać smak malinowo-cytrynowy tak aby "uzyskany alkohol" nie był bardzo słodki lecz nawet kwaskowy. Osobiście planowałem na 3 dni przed końcem tych trzech tygodni dodać obrobiony miąsz cytrynowy, a z drugiej strony myślałem o tym aby po prostu wycisnąć sok z cytryn i dodawać już do uzyskanej malinówki.

Bardzo liczę na wasze doświadczenia i proszę o rady,
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Witaj.

Maliny szybko fermentują. Przy tak długim czasie mogą również spleśnieć.
Rada jest tylko jedna.
Zalej te maliny, już teraz, alkoholem.

Jak chcesz nuty cytrynowe, to ze sparzonej, umytej cytryny obierz samą skórkę bez białego albedo i ją zalej w innym naczyniu małą ilością alkoholu. Nalew ten użyjesz sobie do dosmaczania malinówki.
Odpowiedz
#3
Ale czy sama skórka nie da mi tylko aromatu? Mi bardziej chodzi o kwaśność.
Chciałbym uzyskać kwaśno-slodki alkohol.
Odpowiedz
#4
Nie robiłem malinowo cytrynowej nalewki. Robiłem jednak truskawkę z cytryną. Truskawki zasypywane cukrem stały dobę , następnie dodawałem alkohol 65% i macerowałem około 3 tygodni .po tym czasie do worka filtracyjnego na noc. Uzyskaną nalewkę dosmaczałem sokiem z cytryny. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku nalewka trafiała do piwnicy na okres około 3 miesięcy i gotowe.
Malin nie maceruj dłużej niż jakieś 10-14 dni bo nabiera goryczki z pestek.
Odpowiedz
#5
Okej czyli juz mniej więcej wiem co robić, a maliny jak najszybciej zalać alkoholem czy bez alkoholu trzymac te 10dni?
Odpowiedz
#6
Zalej alkoholem od razu , lub góra po dobie. Maceruj ~~10 dni .
Odpowiedz
#7
Ok, dziękuję za rady. Na pewno skorzystam.
Odpowiedz
#8
(08-09-2019, 17:45)michallek88 napisał(a): Ale czy sama skórka nie da mi tylko aromatu? Mi bardziej chodzi o kwaśność.
Chciałbym uzyskać kwaśno-slodki alkohol.

Maliny bez dokwaszania są zdecydowanie kwaśne.

Po maceracji i zlaniu nalewu, zasyp maliny cukrem, tak na tydzień, mieszaj codziennie, i tym syropem dosłodzisz nalew do swojego smaku.



Skocz do: