Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malwa sudanska śledztwo - kto ukradł drozdze ?
#1
Witam wszystkich.Proszę o analizę zdarzeń i wytypowanie sprawcy : 
hibiskus: nastaw 25 l 
proporcje:
1kg rodzynek
100g kwasek cyt.
50g herbata czarna
500g hibiskus
4kg cukru
dopełnienie naparem i woda do objętości 22l
5g drożdże bayanus g-995
wykonano dwa bliźniacze nastawy 
nastaw 1 zastosowano pożywke Activit 10g
nastaw 2 fosforan dwuamonowy  12g
Blg początkowe 21 w obu nastawach
kwasowości nie zmierzylem gdyż barwnik hibiskusa uniemożliwia odczyt na papierku lakmusowym .
okoliczności :
nastaw w momencie dodania drożdży temp 27
start fermentacji po ok 9h
temperatura nastawów wzrosła do ok 29st.C
nastawy przechowywane obok siebie w temp.otoczenia 25st.C
meritum:
Po około tygodniu fernentacja wyraźnie słabnie nic dziwnego myślę sobie- spada cukier .Wyraźnie widać też że nastaw 1 odstaje od 2 pracuje wolniej .Po 9 dniach nastaw 1 13Blg.Nastaw 2 10blg.
Po 15 dniach  nastaw 1 10 Blg.  nastaw 2 5blg 
do nastawu nr 2 dodaje 3 l syropu cukrowego  z zawartością cukru 3kg.

Pytanie brzmi czy wino fermentuje zbyt wolno i skąd różnica w tempie fermentacji .zaczynam się martwić czy nie podjąć jakiejś interwencji .dodać pożywki lub restartowac .?
różnica w bulknieciu :
nastaw 1 raz na 1min 20s 
nastaw 2 raz na 30s .
 I na koniec poszlaki :
1.nie jestem pewien czy uwadniajac drożdże w wodzie dodałem cukru.
2. przesadziłem ze stężeniem pirosiarczynu przy odkazaniu o 100%,jednak po zorientowaniu się ,przemyłem wszystko jeszcze raz woda .
3. nastawy ulokowane są w plastikowych kegach po piwie .
4. nie napowietrzalem nastawów po dodaniu drożdży. 
Bardzo proszę o przeanalizowaniu zdarzenia i odpowiedź na zasadnicze pytanie jakie działania podjąć:
1 .weź się gościu uspokój i daj winom pracować. 
2. natychmiast próbuj restart póki alkoholu jest mniej .
3. dodaj pożywke może ruszy bardziej.
4. wylej to ,doedukuj  się a, potem bież się za wyrób win.
Z góry dziękuję za pomoc .
Odpowiedz
#2
Ja bym zastosował się do wariantu 1 oraz 3. Ja zawsze dodaje pozywke na start i po kilku dniach gdy drożdże już porządnie się rozkręcą.
Pozdrawiam Darek
Odpowiedz
#3
Ok dzięki za szybką odpowiedź. Powiedz mi proszę ile byś dodał tej pożywki.Tyle co dawka początkowa. czy możesz mniej? i pytanie dwa brzmi czy aby nie będzie to miało wpływu na smak ?
Odpowiedz
#4
Ja się zastanawiam czy kwasku nie za duuuużo :)
Hibiscus jest dosyć kwaśny sam w sobie. Cukier tez na bogato poszedł. Kolejna porcje dodajemy jak wcześniejszy zostanie przerobiony. 5 blg na spławiku to jeszcze bardzo dużo cukru w nastawie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
Myślę, że nie zanumerowany nr 5 (Z góry dziękuję za pomoc). Robert (Teguila) to raz a dwa to przyroda. Odezwij się za miesiąc jak się zachowują te winka i taka uwaga - wolniejsza fermentacja mi się bardziej podoba.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#6
No wlasnie kolego Tequila, czy w tym wypadku powinienem uwzględnić przy pomiarze Blg poprawkę na niecukry (-4blg) z tego co zdążyłem się zorientować , niecukry to wszystkie związki o gęstości większej niż woda czyli w tym wypadku kwasy których jak sam mówisz jest tu dużo czyli zakładając poprawkę w całym nastawie przy 5blg pozostała tylko szklanka cukru .W dobra stronę kombinuje ?
Odpowiedz
#7
Tam masz już sporo % więc dochodzą poprawki na alkohol które się z niecukrami równoważą . Ile do ile ? Nie mam pojęcia :) Wino potrafi odfermentować do nawet minus 4 blg.
Teraz jak już poszedł cały cukier to tylko czekać aż fermentacja stanie i liczyć na to że będzie to koniec na małym bailingu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
Ok dzięki .W takim razie Przechodzę w tryb oczekiwania .Będę cierpliwy jak mistrz Yoda .



Skocz do: