Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marynaty do mięsa...
#1
... w przypadku podanej strony mają nadac posmak dziczyzny.

A link tutaj:
http://www.restaurants.pl/przepisy/miesa/marynaty.htm
Odpowiedz
#2
Droga Pani Agnieszko zaglądnołem na podany adresik i owszem jest to ciekawa stronka dotycząca marynat. Ja osobiscie uwielbiam stosowac wino lub inne alkohole w niewielkich ilosciach do wszelkich potraw nie tylko jako napój ale jako ich integralny składnik gdyby miała Pani chęc możemy wymienic się co ciekawszymi przepisami. Muszę się przyznac, że osiągnołem niejaką wprawę w potrawie bigos, wołowina duszona we własnym i nietylko sosie, oraz spagetti boloneze oraz kilka innych moge udostępnic nieco swej wiedzy jesli komus się ona przyda.
Odpowiedz
#3
Oczywiscie, że jestesmy zainteresowani nowymi prepisami wykorzystującymi wino. W tym dziale forum były także inne marynaty oraz cały watek dotyczący bigosu oraz spagetti :slinka:
Odpowiedz
#4
Co do marynat ( fachowo się nazywają bejce ) to ja stosuję je w zaleznosci od tego co to za mięso i co dalej będę z nim robił i jak je serwował.
Jakos nie korzystałem nigdy z gotowych przepisów, zawsze zdaję się na twórczosc własną. Niekiedy wychodziły ciekawe smaki, ale trudne do powtórzenia niestety ( cena improwizacji )

Jednak każdemu polecam karkóweczkę, w bejcy zrobionej z: wina czerwonego, wytrawnego, sosu sojowego ( albo jak nie ma Maggi ), przypraw typu sól, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie, trochę anyżku, zioł prowansalskich, czosnku, koncentratu pomidorowego, warzyw ( ztarte na grubych oczkach ) typu marchew, pietrucha, seler, por/cebula w kostkę. To wszystko się miesza, podgrzewa i obkłada kawałek mięsa. Studzi, do lodówki na dobę, potem wyciąga z bejcy, obsmaża się, dodaje się nieco tej bejcy do gara i podlewa wrzątkiem. Dusi do miękkosci. Trzeba jeszcze nieco doporawic ( albo dodac bejcę ) sosik ażeby mięsko miało smak i jest git!
Odpowiedz
#5
Droga Pani Agnieszko alkohol w kuchni jest dla mnie podstawowym składnikiem. Jesli chodzi o bigos dodaję winko oczywiscie czerwone wytrawne lub półwytrawne w dwóch etapach tworzenia . Pierwszy raz ok szklanki do samej kapusty już obgotowanej (1/3 kiszonej, 2/3 słodkiej) a drugo częsc po dodaniu mięska oczywiscie zesmarzonego. Można dodac też częsc trzecią w siebie. Życzę Smacznego.
Odpowiedz
#6
moze ktos by chciał podac proporcje do bigosu , jajecznicy, karkówki z grila, i czegos z rożna? bo mam ostatnio na te potrawy ochote z dobrymi przysmakami:fajka:
Odpowiedz
#7
Cytat:Originally posted by Krukerstool
moze ktos by chciał podac proporcje do bigosu , jajecznicy, karkówki z grila, i czegos z rożna? bo mam ostatnio na te potrawy ochote z dobrymi przysmakami:fajka:
Bigos jest robiony na winie, czyli wsadza się do garnka wszystko co się nawinie pod ręką.
A tak poważnie to ja bigos robię 50:50 słodka kapusta z kwaszoną, ale nie wagę a objętosci, reszta tradycyjnie
Odpowiedz
#8
Bigos wg mnie 1/3 kapusty kiszonej(wagowo) 2/3 słodkiej co daJE JAKIEs 3 KG KAPUSTY z kilogram wolowiny i wieprzowinu ok. 1kg kiełbaski wedzonej mocno i srednio ok 0,5 kg boczku wędzonego i nie. 0,7 l wina. Przesmarzamy miesko z cebulką obgotowujemy kapustkę łaczymy dodając wino pieprz keczup przecier pomidorowy sól zielę angielskie lisc laurowy mieszamy zageszczamy ciemną zasmażką dusimy kilka godzin.
Odpowiedz
#9
Jajecznica wersja autorska w zależnosci od pory roku: przesmażamy boczys szyneczkę lub jakąs kiełbaskę szklimy cebulkę można dodac odrobinę czosnku łączymy odrobina winka czerwone wytrawne bedzie ok bełtamy jajeczka łaczymy na patelni i w zależnosci od upodobań może byc luźna lub zwarta. W odpowiednich porach roku można udusic i dodac pomidorki papryczkę kurki i postępowac jak wyżej. Można też polac keczupem jesli jest wieczur pasuje do tego czerwone lub białe ale zawsze wytrawne
Odpowiedz
#10
Karkówka tłusta koniecznie glazurujemy w cienkich plastrach (marynata może byc winko czerwone wytrawne sos sojowy cebulka czosnek lisc laurowy odrobina soli pieprzu miodu). Na 24 godziny do zimnego a potem an gril. Podawac z marynowanym zielonym pieprzem oraz czerwonym wytrawnym lub pół
Odpowiedz
#11
Można też zrobic wiele innych ciekawych rzeczy np z baraninką
Odpowiedz
#12
Mam moze głupie pytanie czy do bigosu dajecie wino domowe cy kupne?? jutro mam zamiar upichcic taki bigos i nie weim czy warto dodawac moje domowe winko? A może macie jeszcze jakies godne polecenia przepisy na bigosik na winie?
Odpowiedz
#13
JEsLI CHODZI O BIGOS TO JEDYNE CO ZA MNĄ PRZEMAWIA, TO ABY W BIGOSIE TA CEBULKA BYŁA DOBRZE POSIEKANA. nienawidzę NIE POKROJONEJ CEBULI W BIGOSIE. A winko najlepiej wytrawne, białe.
Odpowiedz
#14
Kapusta sie juz gotuje a ja dalej nie weim czy moze byc takie moje zwykle owocowe domowe winko do tego bigosu?? czy to koniecznie musi byc gronowe?? W innym temacie który Agnieszka przerzuciła z starego forum (dzięki Agnieszka:)) ktos pisał że robił na domowym a czy ktos jeszcze tak robił czy to musi koniecznie kupne??
Odpowiedz
#15
Wino to wino, a do gotowania nie musi byc z najwyższej pólki przecież... Spokojnie możesz dac domowe. Proponuję wytrawne czerwone, ale możesz każde - najwyzej wyjdzie cos nowego :lol:
Odpowiedz
#16
Daję winoczerwone najlepiej wytrawne ale xczyniłem próby ze słodkim i też było ok. Zazwyczaj jest to moj wytwór ale jak go zabraknie to może byc kupny.
Odpowiedz
#17
Po moim bigosie już nie ma sladu ale jakos nie miałem prędzej okazji napisac więc tak zrobiłem bigos nawinie z winem tzn z tego co sie nawinie i podlewany winem:) Musze zauważyc że był to mój drugi bigos w życiu ale wszystkim smakowął bardzo pyszny. dałem butelke mojego czerwonego wytrawnego wina i było to czuc w bigosie a uzyłem 3 kg kapuchy. Polecam wszytkim dodatek winka do bigosiku pyszne:slinka:
Odpowiedz
#18
A oto moj przepis na Bigos na winie:
"Co sie na winie to do bigosu" polecam bardzo smaczne:D
Odpowiedz
#19
A propo tematu glownego. Ostatnio jestem z powodu wyjazdu mamy pania domu. Wiekszosc jej zajec przeszła wiec na mnie biednego:( ale ma to tez swoje plusy. Jako ze lubie poszalec w kuchni a ojciac i brat sa raczej wszystkożerni pozwolilem sobie improwizowac i stworzyc cos ciekawego. Postanowilem upiec filet z kurczaka. I tu w koncu zaczepie temat marynat:P Zrobilem marynate na winie (tak doslownie jak i w przenosni) pol szklanki czerwonego wina(oczywiscie mojego:P) kilka lyzek stolowych oliwy,2 liscie laurowe, 2-3 gałązki oregano, 2 liscie szałwii, kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, przyprawa do kurczaka i papryka chili. No prawie co sie nawinelo to do marynaty. Mieso lezalo w niej kilka godzin, nadzialem je nastepnie rodzynkami i wbilem w filet kilka gozdzikow. Pozniej na grill! Niebo w gebie! Polecam kazdemu amatorowi dobrze doprawionych pieczystych:D
Odpowiedz
#20
Ja do marynowania kurczaka używam :
-czosnek (dużo i sprasowany),
- miodek (u mnie wielokwiat),
- magi (do smaku),
- pieprz, sól, papryka słodka.
Wszystko mieszamy na gęstą papkę , kurczaka nacieramy i topimy w tym 1dzień. Potem wszystko do piekarnika i pieczemy. Smacznego

Odpowiedz
#21
Bigos dobry będzie jak się ukisi kapustę pod koniec października. Taki z młodej kapusty to atrapa prawdziwego bigosu. Dla koloru i smaku warto dodać koncentratu pomidorowego.



Skocz do: