Liczba postów: 20
Liczba wątków: 4
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Warszawa
Zainteresował mnie ten temat ale nic ciekawego nie mogę znaleźć. Tzn nasunęły mi się takie pytania:
1. Z czego lepsza? Trzcina czy buraki

2. Ile kg w/w potrzeba aby otrzymać porównywalną ilość słodkości do 1 kg cukru
3. Gdzie szukać trzciny czy buraków w takim zagłębiu rolniczym jak w-wa i ile to kosztuje

4. Czy można zrobić melasę pitną na zasadzie miodu pitnego
To chyba tyle i dzięki
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
Cytat:Wysłane przez pyryman
Zainteresował mnie ten temat ale nic ciekawego nie mogę znaleźć. Tzn nasunęły mi się takie pytania:
1. Z czego lepsza? Trzcina czy buraki 
Zdecydowanie trzcinowa
Cytat:2. Ile kg w/w potrzeba aby otrzymać porównywalną ilość słodkości do 1 kg cukru
Około 2kg melasy = 1 kg cukru
Cytat:3. Gdzie szukać trzciny czy buraków w takim zagłębiu rolniczym jak w-wa i ile to kosztuje 
melasa buraczana - cukrownie, raczej w dużych ilościach

melasa trzcinowa - na Kubie, Jamajce, Haiti itp. u nas strasznie droga i praktycznie niedostępna w "zadawalających" ilościach.
Cytat:4. Czy można zrobić melasę pitną na zasadzie miodu pitnego
He, he powąchaj melasę a się dowiesz.
Pozdrawiam
Fester
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 4
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nie no, nie zrozumieliśmy się. Biorę buraki, trę, gotowanko itd i:
Cytat:rOkoło 2kg melasy = 1 kg cukrur
ile buraków / trzciny

na te 2 kg melasy?
Cytat:rHe, he powąchaj melasę a się dowiesz. r
ok
Kurcze, pytam bo grzebnąłem gdzieś w necie i np znalazłem to:
Melasa
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
Cześć
Przepis na "melasę" umieszczony na stronie do której podajesz link jest delikatnie mówiąc nieprecyzyjny.
Prawdziwa melasa jest jednym z odpadów przy produkcji cukru
http://encyklopedia.pwn.pl/46105_1.html
Pozdtawiam
Fester
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 4
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Warszawa
To kurcze do czego się nadaje melasa z buraków cukrowych robiona domowym sposobem?
Jestem pewien że gdzieś na forum było o tym że dodają jako część cukru do win i inne sposoby użytkowania jej. Nie mogę jednak teraz tego znaleźć.
Mówisz że jest bezużyteczna w piwniczce?
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 4
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Warszawa
A jak już jesteś tak miły i odpowiadasz na moje głupkowate pytania

to kiedyś poruszyłem temat w jednym wątku przytaczając Twoje słowa. Ponieważ nikt mi nie odpowiedział czy mógłbyś i tam mi coś skrobnąć? Dzięki
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
Cytat:Wysłane przez pyryman
To kurcze do czego się nadaje melasa z buraków cukrowych robiona domowym sposobem?
W domowej piwniczce melasa jest świetną pożywką dla nastawów ubogich w składniki pokarmowe , a szczególnie tych na cukrze.

Ale raczej nie ta przyrządzana domowym sposobem.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Konin
Cytat:Kurcze, pytam bo grzebnąłem gdzieś w necie i np znalazłem to:
Melasa
Boże chroń Króla. To nie jest przepis na melas. To sposób na otrzymanie nieoczyszczonego gęstego soku z buraków. Ekstrakcję cukru w cukrowni przeprowadza się podobnie ale w niższej temperatrurze (ok. 70st). Następnie sok jest oczyszczany (tzw. defekosaturacja). Dopiero oczyszczony sok jest zagęszczany (wyparka). Melas powstaje na samym końcu - zawiera on cukier, którego nie dało się skrystalizować.
Nie słyszałem też o siarkowaniu melasu. Siarka jest używana podczas prdukcji cukru, ale do zupełnie innego celu.
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: :tancze:
Technologia produkcji cukru z buraków cukrowych w cukrowniach składa się z kolejnych procesów: pokrojone korzenie ługuje się wodą w temperaturze 75-85 °C. Otrzymany w ten sposób sok zawiera ok. 15% cukru. W celu oczyszczenia poddaje się go najpierw procesowi nawapniania, a następnie karbonatacji. Po odfiltrowaniu wytrąconych zanieczyszczeń sok zagęszcza się w wyparkach aż do wykrystalizowania surowego cukru, który następnie poddaje się rafinacji polegającej na rozpuszczeniu go w wodzie, odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego, powtórnym odparowaniu, odwirowaniu i suszeniu. Odciek, który pozostaje nazywa się melasą. Zgodnie z polską normą cukier biały zawiera nie mniej niż 99,80% sacharozy, cukier rafinowany - powyżej 99,85%. - "wikipedia"
To może już lepiej słodowanie zboża? Chociaż niby melasa to substrat do produkcji rumu... No ale trzeba się zaopatrzyć w sprzęt...


Jak to zawsze można sobie skomplikować umiejętnie życie

.