Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Melisa z pomarańczą
#1
Nie zamierzałem, nie planowałem, ale rzuciła mi się w oczy najpierw "Pokrzywa z trawą cytrynową" i już miałem brać, ale trochę niżej spostrzegłem Melisę z pomarańczą.
20 torebek/40g
Skład: liść melisy 41%, owoc jabłka, skórka owocu pomarańczy (10%), owoc dzikiej róży, naturalny aromat pomarańczowy z innymi naturalnymi aromatami, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, prażony korzeń cykorii.

Pomysł jest prosty: wodę w ryżowcu zastąpić naparem z tej herbaty. Ma to sens?
Odpowiedz
#2
Uważam, że może to być świetna kompozycja na wermut. Tylko wydaje mi się, że lepiej zrobić z tej herbatki esencję na spirytusie i dodawać po trochu po fermentacji do wina, aż do uzyskania zadowalającego smaku, a samego ryżowca nastawić na wodzie. Masz wtedy większą kontrolę nad końcowym rezultatem smakowym. Ja bym najpierw sobie zaparzył taką herbatkę aby zobaczyć jaka jest w smaku, czego można się spodziewać. Zawsze możesz oprócz tego dodać inne przyprawy, choćby goździki, imbir czy miętę. Tak czy owak, ja na Twoim miejscu bym się skusił na eksperyment :)
Odpowiedz
#3
(10-04-2014, 11:17)THG304 napisał(a): Uważam, że może to być świetna kompozycja na wermut.
Tak właśnie pomyślałem.
(10-04-2014, 11:17)THG304 napisał(a): Ja bym najpierw sobie zaparzył taką herbatkę aby zobaczyć jaka jest w smaku, czego można się spodziewać.
Tak też naturalnie uczyniłem.
(10-04-2014, 11:17)THG304 napisał(a): Zawsze możesz oprócz tego dodać inne przyprawy, choćby goździki, imbir czy miętę.
No właśnie za wermutami nie przepadam, bo nawet pół-słodkie są za słodkie, a zbyt wytrawne pewnie niepijalne, a ta ziółko-herbatka ma świetny smak (w kontekście potencjalnego winka, bo jako taka nie jest szczególnie dobra).
(10-04-2014, 11:17)THG304 napisał(a): Tak czy owak, ja na Twoim miejscu bym się skusił na eksperyment :)
Już nastawione (4l, docelowo 5). Zaczekam jeszcze do wieczora, by temperatura się zrównała z pokojową, wleję drożdże i będę obserwował. Gdyby wyszło w smaku podobne do samego naparu z herbaty, tylko z alkoholem, to byłbym zachwycony. Oczywiście dominuje pomarańcza, ale nie jest zbyt nachalna, czuć to całe tło ze składu.
Dzięki za odpowiedź. :)
Odpowiedz
#4
Ja bym się nie zrażał na Twoim miejscu do wermutów. Może masz jakieś złe doświadczenia. ;)

Zawsze możesz sam przygotować esencję i dodawać ją porcjami, aż uzyskasz dostatecznie "wermutowy" trunek, który Ci przypasuje/
Podobnie ze słodyczą.

Zwykle warto próbować.



Skocz do: