Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miód pitny
#1
Witam,

czytałem tyle przepisów na miód pitny, że można dostać oczopląsu.:podstep:

Jakie wy polecacie miodki pitne? Owocowe czy zwykłe...?

Który wam najbardziej smakuje??:niewiem::pomocy:
Odpowiedz
#2
Witam, WinoConfusedorry, pytanie jest w stylu:"ktory obiad smakował Ci najlepiej w ciągu roku?" - Osobiściei wole półwytrawny jakby nie mocny trójniak....
Pozdrawiam::big:
Odpowiedz
#3
Najlepiej zacznij od trójniaka syconego, bez przypraw i bez soków.


arek
Odpowiedz
#4
jak masz kilka balonów to możesz zrobić i miód zwykły i owocowy ( ewentualnie kup z dwa balony 5l) Nie mniej najważniejsze przy pierwszym robieniu miodu jest to aby nie porywać się na dwójniaka czy półtoraka - trójniak to jest to co warto zrobić - a czy to będzie zwykły czy owocowy - to już twój wybór i twój miód, bo o gustach się podobno nie dyskutuje - jedni wolą miody owocowe, drudzy zwykłe a trzeci korzenne. Musisz pamiętać też, że do miodów trzeba użyć dobrych drożdży, które wytrzymają początkowy BLG w granicach 32-35st. ( oczywiście chodzi o trójniak) i jeszcze kwestia jaki miód masz? :big:
Odpowiedz
#5
A ja polecam dwójniaczek owocowy, sycony z sokiem z ulubionych owoców, tylko daj porządne drożdże i będzie super. Trójniaczej jest- jak dla mnie- za mało "miodowy"...:slinka:
Odpowiedz
#6
Ja bym sie na dwojnaika nie porywal na poczatek. Ma te wade ze dla bezpieczenstwa lepiej fermentowac go na raty dosladzajac partiami miodu po kazdorazowym zjedzeniu przez drozdze poprzedniej. Ilosc pozostalego cukru mozna mierzyc organoleptycznie. Bezpieczniej jednak za pomoca cukromierza za kazdym razem biorac poprawke na alko. Ja mieze organoleptycznie bo jestem leniwy a stac mnie czasowo i sprzetowo na utrate 5l miodu - w ostatecznosci pozostaje z niego 3niak. Ostatnio udalo mi sie poczynic w ten sposob prawie dwojniaka wisniowego poprzez dosladzanie moszczu winnego miodem.
Jednym slowem jak chcesz sprawdzic ktory ci odpowiada to zrob 3 nastawy na trojniaki sycone - czysty, ziolowy i owocowy. Na koszta nie patrz bo to wychodzi w cenie sklepowego piwa a wciaga wiec bedziesz dazyhl do coraz wiekszych wiec drozszych nastawow.
Powodzenia
P.S. Zaopatrz sie koniecznie w drozdze aktywne ponoc anka jest w sam raz do miodow choc ja uzywam Fermichampow z BA. Mozna uzyc tez Zamojskich, Biowin odradzam.
Odpowiedz
#7
ta dwójniak jest ekstra ale trudno go zrobić dlatego ( z własnego doświadczenia wiem) przy robieniu pierwszego miodu polecam trójniak, a jak wyjdzie można próbować z dwójniakiem.
Odpowiedz
#8
Przeczytaj uważnie ten wątek, zobaczysz jakie miałam problemy z pierwszym miodem - trójniakiem. http://www.wino.org.pl/forum/showthread....257&page=2
Doczytując do końca przekonasz się, że wszystko dobrze się skończyło, a miód wyszedł całkiem, całkiem. Po wlasnych doświadczeniach mogę Ci poradzić: zacznij od trójniaka lub czwórniaka, ktróry jest miodem wytrawnym, ale daj sobie spokój z dwójniakiem. Do miodów trzeba dojrzewać, zdobywać doświadczenie zaczynając od łatwiejszych. Sukces uskrzydla, porażka jest trudna do zaakceptowania i zazwyczaj zniechęca, dlatego daj sobie szanse na sukces.
Powodzenia



Skocz do: