Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miód pitny - przepisy ogólne -
Czy mogę utopić cukromierz w nastawie czy CO^2 za bardzo wpłynie na pomiar..?
Odpowiedz
Możesz utopić.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Próbować możesz , ale utopić się na pewno nie da .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Ok. Zamoczyłem :D
Kolejne głupie pytanie:
Wystartowałem około 15l /7.2kg miodu niesycony/ 35BLG ale niestety? zgodnie z przepisem z opakowania dałem do baniaka przed dodaniem drożdży całą paczkę pożywki Spiritferm z witaminą B1.
Drożdże tej samej firmy Bayanus G995 - cała 1paczka.
Fermentacja ruszyła w sobotę czyli dziś 5. doba.
PH 3.2 a BLG 32 - chyba trochę wolno...?
Czytałem, że dodanie pożywki czasem potrafi tak obniżyć PH /niestety nie mierzyłem po dodaniu, tylko przed - było +4/.
Kredę dostanę pewnie najwcześniej w piątek.
Wstrzymać się do tego czasu, czy może jeszcze jedną MD na G995 lekko zahartowaną nastawem?
Rurka ładnie 'pracuje', po zamieszaniu mam 'gwizdek' a w nastawie piana i widać unoszące się bąble.

To mój drugi raz i ten sam problem chyba będzie :<
Poprzedni miodek startowany z enovini a restartowany na G995 aktualnie ma przyjemne 10BLG i sobie jeszcze powoli bulka.
Odpowiedz
Bayanusy są bardzo wytrzymałe i trudne do ubicia. Więc jeśli fermentuje, to ja bym nic nie robił. Do podniesienia pH, nie kreda, tylko węglan potasu.  A tak w ogóle polecam http://klubwiniarzy.pl/index.php/miodosytnictwo
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
Miodki po pierwszym zlaniu poszly do 18l Corneliusów, czy powinienem co jakis czas luzowac zawory?  Nie chcialbym musujacego alkoholu. 
Dwa klarowaly podczas zlewania, jeden dosc metny ale blg juz raczej stabilne...
Juz 3kegi, fermentuje 34l baniaczek a w kolejce 12kg rzepaku i odsklepiny z tego roku.   :D
Odpowiedz
Nigdy nie zamykaj nieodgazowanego miodu szczelnie. Jak najbardziej trzeba luzować zawory do czasu całkowitego odgazowania.

PS
Proszę o poprawną pisownię.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Witam Wszystkich,

Kilka dni temu nastawiłem pierwszy trójniak - litweski, poniżej krótki opis i dane, na samym dole pytania, na które bardzo proszę o odpowiedź

nastaw 12l - miód 4kg, wliczona objetość MD
MD na Zamojscy Johannisberg m35, zrobiona 4dni wcześniej, 250ml wody na 3 solidnych łyżkach miodu, o ile dobrze pamiętam wyszło ok. 11*Blg dla MD, + szczypta pożywki

Czas i datę nastawu liczę od momentu dodania drożdży tj 12/09 00:01. Matka drożdżowa była "hartowana" nastawem przez ok. 2h tj. 11/09 22:00 dodałem 100ml nastawu, o 23:00 dodałem kolejne 150ml nastawu, przy nieco wyższej tempraturze(ok. 30*C) intensywnie pracowała
Nie dodawałem kwasku, nieco ponad 35.5*Blg

12/09 9:00 dodałem 3.5g DAP i 3.5g pożywki Kombi
12/09 ok. 14:00 dodany wywar z 15g jagód jałowca i 15gkwiatów czarnego bzu, gotoway w 300ml nastawu przez ok. 1h. Brakującą wodę uzupełniałem na bierząco.
13/09 34*Blg
14/09 31.5*Blg
15/09 28*Blg, dodałem DAP i 3.5g pożywki Kombi
16/09 24*Blg
17/09 22*Blg

Nastaw mieszam każdego dnia, na pask ido pH czekam, gdyż obecne zostały prawdopodobnie zgubione przez moją córkę.

Czy dodawać jeszcze pożywki Kombi lub DAP?
Czy siarkowanie trójniaków, zakładając że ładnie odfermentuje, jest konieczne?

pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
Nie dodawaj pożywki, siarkowanie nie jest koniecznością ale osobiście polecam. Stabilizuje i zabezpiecza.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Witam,

Wcześniejsze dane dwa posty wyżej

1/10 12*Blg
8/10 9*Blg

czyli przerobione 26.5g cukru. Pojemnik jest wciąż bardzo nagazowany.
Liczyłem że fermentacja po 4tyg będzie na poziomie ok. 5 *BLG, jest więcej.

Co powinienem dalej zrobić, zlać znad osadu i zalać pod korek czy trzynać jeszcze 1-2 tyg w pojemniku fermentacyjnym?

pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
Nie zlewaj, czasem ingerencja w nastaw, taka jak zlanie, zatrzymuje całkowicie fermentację. Jeśli miód nadal pracuje to pozwól mu spokojnie dokończyć fermentację.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Miód pitny z przyprawami jak do Ryżowca. Ma sens? Celowałbym w trójniaczek ~37BLG na Bayanusach.
Ktoś testował?
Został mi jeszcze hobok odsklepin i się zastanawiam czy taki eksperyment czy może przy okazji listopadowego piwa nastawić wg sprawdzonego przepisu Braggot..
Odpowiedz
(14-10-2020, 17:26)Tuptuś napisał(a): Miód pitny z przyprawami jak do Ryżowca. .............

Ciężko powiedzieć bo osobiście spotkałem kilkanaście różnych zestawów do ryżowego a zapewne ilu wykonawców tyle kombinacji. Podaj konkrety.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Wg. Skrzycha czyli
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

(Na 25l).
Robiłem na cukrze i wychodziło b.smaczne.
Gałke dałbym tartą, imbir świeży, cynamon w kawałku i laskę wanilii zamiast cukru.
Odpowiedz
Witam,

Trójniak litweski, 8/10 9*Blg (po ok. 4tygodniach) . Ponownie Blg zmierzę w weekend, wciaż w baniaku sporo CO2. Proszę o odpowiedź na kila pytań:

1. Obecnie mam 11.5l miodu, podczas zlewania zrobić to do baniaka 12l czy 10l? W pierwszym troche brakuje, dla drugiego aż nad to, ale jakoś zutylizuje/wypiję ten nadmiar :)
2. Siarkowanie - korzystając ze strony http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mio...cji-miodow

w zależności od pH nastawu , użyć irosiarczyn potasu w dawce podwójnej zalecanego wolnego SO2 czy po prostu wrzucić 1g/10l?

3. Kwasów nie dodawałem w ogóle. Jaka powinna być kwasowość g/l dla trójniakłów i jak ją osiągnąć. Na stronie http://www.klubwiniarzy.pl zalecają użyciw kwsu cytr, jabłk. i winow. w celu wzbogaceemnia smaku. Czy ktoś to próbował i może podać jakieś proporcje?

dzięki za odp
pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
Tuptuś skoro Ci smakuje to rób. Ja jedynie zmniejszył bym ilość goździków i ziela angielskiego.
Wino w odróżnieniu od miodów nie dojrzewa tak długo a te przyprawy w czasem zaczynają dominować w smaku, zwłaszcza goździki.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Nawet jeżeli pozbywam się ich /przypraw/ po 1szym zlewaniu..?
Do kegów zlałem "czysty" płyn.
Jutro dolewam sok z cytryn i idą do piwniczki - około 5st.
Do mocniejszych dorzucam kostki dębowe.
Wydają się gotowe, przedostatni 36BLG zszedł do 6BLG w 7tyg.
Odpowiedz
Mój pierwszy trójniak z 35.5*Blg spadł do 9*Blg i raczej juz za wiele nie spadnie. Czy jest sens zrestartować go na drożdżach Lalvin EC 1118 ?

dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
Praktycznie przy tych parametrach nie ma szans na restart ale końcowe Bllg na poziomie 9 nie jest zły. Jak się ułoży będzie dobry. Możesz dodać kwasku aby zrównoważyć podwyższoną słodycz.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Nie dodawalem żadnego kwasu, mam zestaw kwasomierza browinu. W takim przypadku liczę kwasy jak dla cytrynowego, jabłkowego czy winowego?

pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
W miodach daje się najczęściej kwasek cytrynowy około 10 - 20 g na 10 l.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: