Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mieszanie win
#1
Witam!
Mam taki oto problem. Zrobiłem wino porzeczkowe, zrobiłem też wino z żyta. Oba sklarowałem za pomocą grawitacji wspomaganej filtrowaniem. Wyszło nieźle, ale porzeczkowe, jak na mój gust jest trochę za słodkie, natomiast żytnie jest w porządku - wytrawne. No to postanowiłem je zmieszać. Na szczęście zrobiłem tylko próbkę, bo w efekcie otrzymałem coś co przypomina zupę owocową, lekko zabieloną śmietaną. Osad dość szybko opada i wino po ściągnięciu bardzo ładnie się filtruje. Smak w porządku. To samo się dzieje po zmieszaniu żyta z winem gronowym. Wygląda to tak, jakbv wino z żyta stanowiło środek do klarowania innych. Obawiam się jednak, czy nie tworzy się w tym przypadku jakaś szkodliwy związek chemiczny. Wina nie były siarkowne.
Jeśli ktoś miał podobne doświadzczenia, to proszę o radę.
Pozdrawiam
b0ka



Skocz do: