Liczba postów: 283
Liczba wątków: 5
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: 3City +25km
Nastrój: amniam mniam ☺
(29-05-2017, 22:11)monika7 napisał(a): Jeśli już upłynął przewidywalny czas maceracji, to przefiltruj nalewkę i zapomnij o niej na 6 miesięcy.
Odstała trochę krócej po filtrowaniu.
Po spróbowaniu stwierdziłem, że zapach zniknął. A za to jaki smak się pojawił!
Szkoda, że nastawiłem eksperymentalną ilość..
Za rok zrobię więcej
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Liczba postów: 8.411
Liczba wątków: 394
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
(04-11-2017, 05:51)zarowix napisał(a): Pytanie
Jaki % uzyskam przy takich proporcjach ..................
....................i ile wyjdzie mniej więcej czystego produktu ? ? Jeżeli wyciśniesz z bananów 0,15l to uzyskasz moc około 36%.
Po filtrowaniu powinieneś mieć 0,9l, a może trochę więcej.
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
04-11-2017, 18:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2017, 18:57 przez zarowix.)
Dzięki za szybką odpowiedź, przeczytałem wczoraj cały ten temat tak mnie zainteresowały mleczno-owocowe
Pytanie z innej beczki z kolei. Nalewkę można robić mieszając spiryt z mlekiem/śmietanką...
Jak to wygląda w przypadku popełnienia winka z dodatkiem mleka/śmietany ? :O Czy są jakieś przeciwwskazania ?
Lubie eksperymentować stąd takowe pytanie. Pozdrawiam
edit.
1. co myslicie o dodaniu do tych proporcji jeszcze 1 soku z cytryny i z 1 pomaranczy, pol laski wanili i 10dg kakao (nie za duzo?) ?
polaczenie banana wanili i kakao wydaje mi sie ze moglo by byc bezbledne 
2. oraz o dodaniu skórki banana cytryny i pomarańcza po sparzeniu ?
(04-11-2017, 18:29)zarowix napisał(a): Dzięki za szybką odpowiedź, przeczytałem wczoraj cały ten temat tak mnie zainteresowały mleczno-owocowe
Pytanie z innej beczki z kolei. Nalewkę można robić mieszając spiryt z mlekiem/śmietanką...
Jak to wygląda w przypadku popełnienia winka z dodatkiem mleka/śmietany ? :O Czy są jakieś przeciwwskazania ?
Lubie eksperymentować stąd takowe pytanie. Pozdrawiam
edit.
1. co myslicie o dodaniu do tych proporcji jeszcze 1 soku z cytryny i z 1 pomaranczy, pol laski wanili i 10dg kakao (nie za duzo?) ?
polaczenie banana wanili i kakao wydaje mi sie ze moglo by byc bezbledne 
2. oraz o dodaniu skórki banana cytryny i pomarańcza po sparzeniu ?
O winie nic nie mogę powiedzieć, bo żadnego nie robiłam, ale bananowa nalewka na mleku to w zasadzie jedyna, którą mi smakuje z nalewek mleczno-owocowych i ja zawsze dodaje do niej cytryny.
Moja była robiona wg poniższej receptury:
- 0.7 kg. bananów (po obraniu ze skory)
- Sok i pulpa z jednej cytryny
- 0.2 kg. cukru trzcinowego
- 0.2 kg cukru białego
- 0.5 l. spirytusu
- 0.5 l. mleka
- 0.2 l wody
Wszystko wymieszane i odstawione na 3-4 tygodnie. Nalew odcedzony od owoców i dwukrotnie przefiltrowany. 100 ml brandy dodane do nalewki, która została odstawiona do dojrzewania.
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
04-11-2017, 21:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2017, 19:10 przez zarowix.)
I po robocie
bardzo sie napaliłem na tą nalewkę
Proporcje:
- 1,130 l spirytu
- 1,050 l śmietanki 12%
- 0,500 kg cukru - co daje 0.300 l rozpuszczonego w śmietance
- 0,300 l soku z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
- 0,045 kg skórek sparzonych z jednej cytryny i dwóch pomarańczy
- 1,300 kg obranych bananów, w tym 4 banany sparzone ze skórką bez końcówek
- 1 laska wanili
Czy ktoś może mi z tego wyliczyć % jaki wyjdzie ? i od razu podać wzór i wyjaśnić jak to liczyć., aby ew. jeszcze nanieść poprawki
I teraz wpadłem na pomysł, że po 2-3 tygodniach zrobię pierwsze zlanie i po dzielę ilość na pół i dodam kakao do jednej z nich.
Tylko tu pytanie:
1. Ile go dodać ?
2. I czy to się wyklaruje
Chciałem od razu wstawić w dwóch słojach osobno z kakaem... niestety miałem tylko jeden i muszę kombinować
@monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie  co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi
Pozdrawiam
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): @monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi
Pozdrawiam
Moja nie jest super słodka (pewnie jest to zasługa cytryny). Natomiast co do kakao, to pomyśl o dodaniu pokruszonych ziaren (jeśli możesz je zdobyć), o których właśnie napisałam w świeżym wątku. Wtedy Ci się na pewno wyklaruje.
Powodzenia.
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
05-11-2017, 19:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2017, 19:15 przez zarowix.)
(04-11-2017, 22:16)monika7 napisał(a): (04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): @monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi
Pozdrawiam
Moja nie jest super słodka (pewnie jest to zasługa cytryny). Natomiast co do kakao, to pomyśl o dodaniu pokruszonych ziaren (jeśli możesz je zdobyć), o których właśnie napisałam w świeżym wątku. Wtedy Ci się na pewno wyklaruje.
Powodzenia.  Dzieki za podpowiedz.
Zobacze czy uda sie znalesc u mnie ziarno kakao a jak nie to pewnie i tak spróboje z kakao sypkim  tylko nadal się zastanawiam ile ew. sypać go na 100ml produktu ?
Jakaś podpowiedź ktoś moze ?
Aaaa i czy ktoś mi może pomóc z tym ?
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): Czy ktoś może mi z tego wyliczyć % jaki wyjdzie ? i od razu podać wzór i wyjaśnić jak to liczyć., aby ew. jeszcze nanieść poprawki  Poprzedni post
Pozdrawiam
Liczba postów: 8.411
Liczba wątków: 394
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
Tu zerknij na ten bardzo prosty i przydatny kalkulator: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...Kalkulator
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
(06-11-2017, 07:26)drajla napisał(a): Tu zerknij na ten bardzo prosty i przydatny kalkulator: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...Kalkulator
Jeszcze raz dzięki
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Chorzów
07-07-2019, 07:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2019, 07:49 przez Lucek.)
Wczoraj zrobiłem sobie kolejny nastaw wg tego przepisu.
Zamiast czerwonej porzeczki dałem czarną i nie dodałem soku z cytryny.
Wyszło to naprawdę zacnie
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2020
Lokalizacja: Warszawa
Mam pytanie o starzenie się nalewek owocowych na mleku, czytałem na na tym forum o jagodach i chyba czerwonej porzeczce, że początkowo nalewka wychodzi bardzo dobra, ale po ok pół roku coraz bardziej smakuje mlekiem a coraz mniej owocem. Czy ktoś to potwierdzi? Czy jest to ogólna zasada dotycząca nalewek na mleku? Czy dotyczy też cytrynówki / farmaceutów?
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Chorzów
Moja porzeczka ma już przeszło rok i ma się świetnie.
Mleka w tym nie wyczujesz.
Liczba postów: 8.411
Liczba wątków: 394
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
06-09-2020, 17:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2020, 17:13 przez drajla.)
(04-09-2020, 23:41)staslaw napisał(a): Mam pytanie o starzenie się nalewek owocowych na mleku, czytałem na na tym forum o jagodach i chyba czerwonej porzeczce, że początkowo nalewka wychodzi bardzo dobra, ale po ok pół roku coraz bardziej smakuje mlekiem a coraz mniej owocem. Czy ktoś to potwierdzi? Czy jest to ogólna zasada dotycząca nalewek na mleku? Czy dotyczy też cytrynówki / farmaceutów?
Mogę powiedzieć o moich, robionych na śmietanie w 2009 roku.
I takie mam odczucia po tych "paru" latach :
bananowa - paskudna,
malinowa, truskawkowa i czerwona porzeczka - smak średni, kolor prawie czarny,
aronia, czarna porzeczka - smak dobry, wyczuwalne owoce,
tarnina i wiśnia - smak bardzo dobry.
W żadnej nie czuje się zapachu śmietany i podobnych aromatów.
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2020
Lokalizacja: Warszawa
Z tego co piszesz to wyleżakowane nalewki na śmietanie nie są jakieś specjalnie wyśmienite. Jedna paskudna, inne średnie, niektóre dobre, niektóre bardzo dobre. Czy to znaczy że nalewki na samych owocach lepiej się starzeją?
Liczba postów: 8.411
Liczba wątków: 394
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
(13-10-2020, 19:08)staslaw napisał(a): Czy to znaczy że nalewki na samych owocach lepiej się starzeją?
Zdecydowanie tak.
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2020
Lokalizacja: Warszawa
A czy to że nalewki na samych owocach lepiej się starzeją, czyli te mleku/śmietanie gorzej, dotyczy również nalewki farmaceutów? Przymierzam się do niej i zastanawiam się czy ona będzie taka do szybkiego spożycia czy jak poleży kilka lat to się pogorszy czy polepszy?
Liczba postów: 8.411
Liczba wątków: 394
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
Moim zdaniem, nalewki na mleku lub na śmietanie są do szybszego spożycia.
|