Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mleczno-owocowa
(29-05-2017, 22:11)monika7 napisał(a): Jeśli już upłynął przewidywalny czas maceracji, to przefiltruj nalewkę i zapomnij o niej na 6 miesięcy.

Odstała trochę krócej po filtrowaniu.
Po spróbowaniu stwierdziłem, że zapach zniknął. A za to jaki smak się pojawił!

Szkoda, że nastawiłem eksperymentalną ilość..
Za rok zrobię więcej :)
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
(04-11-2017, 05:51)zarowix napisał(a): Pytanie

Jaki % uzyskam przy takich proporcjach ..................
....................i ile wyjdzie mniej więcej czystego produktu ? ?
Jeżeli wyciśniesz z bananów 0,15l to uzyskasz moc około 36%.
Po filtrowaniu powinieneś mieć 0,9l, a może trochę więcej.
Odpowiedz
Dzięki za szybką odpowiedź, przeczytałem wczoraj cały ten temat tak mnie zainteresowały mleczno-owocowe ;)


Pytanie z innej beczki z kolei. Nalewkę można robić mieszając spiryt z mlekiem/śmietanką...
Jak to wygląda w przypadku popełnienia winka z dodatkiem mleka/śmietany ? :O Czy są jakieś przeciwwskazania ?

Lubie eksperymentować stąd takowe pytanie. Pozdrawiam


edit.
1. co myslicie o dodaniu do tych proporcji jeszcze 1 soku z cytryny i z 1 pomaranczy, pol laski wanili i 10dg kakao (nie za duzo?) ?
polaczenie banana wanili i kakao wydaje mi sie ze moglo by byc bezbledne :)
2. oraz o dodaniu skórki banana cytryny i pomarańcza po sparzeniu ?
Odpowiedz
(04-11-2017, 18:29)zarowix napisał(a): Dzięki za szybką odpowiedź, przeczytałem wczoraj cały ten temat tak mnie zainteresowały mleczno-owocowe ;)


Pytanie z innej beczki z kolei. Nalewkę można robić mieszając spiryt z mlekiem/śmietanką...
Jak to wygląda w przypadku popełnienia winka z dodatkiem mleka/śmietany ? :O  Czy są jakieś przeciwwskazania  ?

Lubie eksperymentować stąd takowe pytanie. Pozdrawiam


edit.
1. co myslicie o dodaniu do tych proporcji jeszcze 1 soku z cytryny i z 1 pomaranczy, pol laski wanili i 10dg kakao (nie za duzo?)  ?
polaczenie banana wanili i kakao wydaje mi sie ze moglo by byc bezbledne  :)
2. oraz o dodaniu skórki banana cytryny i pomarańcza po sparzeniu ?

O winie nic nie mogę powiedzieć, bo żadnego nie robiłam, ale bananowa nalewka na mleku to w zasadzie jedyna, którą mi smakuje z nalewek mleczno-owocowych i ja zawsze dodaje do niej cytryny.

Moja była robiona wg poniższej receptury:

  • 0.7 kg. bananów (po obraniu ze skory)
  • Sok i pulpa z jednej cytryny
  • 0.2 kg. cukru trzcinowego
  • 0.2 kg cukru białego
  • 0.5 l. spirytusu
  • 0.5 l. mleka
  • 0.2 l wody 
Wszystko wymieszane i odstawione na 3-4 tygodnie. Nalew odcedzony od owoców i dwukrotnie przefiltrowany. 100 ml brandy dodane do nalewki, która została odstawiona do dojrzewania.
Odpowiedz
I po robocie :D
bardzo sie napaliłem na tą nalewkę :)

Proporcje:
- 1,130 l spirytu
- 1,050 l śmietanki 12%
- 0,500 kg cukru - co daje 0.300 l rozpuszczonego w śmietance
- 0,300 l soku z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
- 0,045 kg skórek sparzonych z jednej cytryny i dwóch pomarańczy
- 1,300 kg obranych bananów, w tym 4 banany sparzone ze skórką bez końcówek :)
- 1 laska wanili

Czy ktoś może mi z tego wyliczyć % jaki wyjdzie ? i od razu podać wzór i wyjaśnić jak to liczyć., aby ew. jeszcze nanieść poprawki :P
I teraz wpadłem na pomysł, że po 2-3 tygodniach zrobię pierwsze zlanie i po dzielę ilość na pół i dodam kakao do jednej z nich.
Tylko tu pytanie:
1. Ile go dodać ?
2. I czy to się wyklaruje :P

Chciałem od razu wstawić w dwóch słojach osobno z kakaem... niestety miałem tylko jeden i muszę kombinować :(

@monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie :P co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi :D
Pozdrawiam
Odpowiedz
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): @monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie :P co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi :D
Pozdrawiam

Moja nie jest super słodka (pewnie jest to zasługa cytryny). Natomiast co do kakao, to pomyśl o dodaniu pokruszonych ziaren (jeśli możesz je zdobyć), o których właśnie napisałam w świeżym wątku. Wtedy Ci się na pewno wyklaruje.
Powodzenia. :pijemy:
Odpowiedz
(04-11-2017, 22:16)monika7 napisał(a):
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): @monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie :P co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi :D
Pozdrawiam

Moja nie jest super słodka (pewnie jest to zasługa cytryny). Natomiast co do kakao, to pomyśl o dodaniu pokruszonych ziaren (jeśli możesz je zdobyć), o których właśnie napisałam w świeżym wątku. Wtedy Ci się na pewno wyklaruje.
Powodzenia. :pijemy:
Dzieki za podpowiedz.
Zobacze czy uda sie znalesc u mnie ziarno kakao a jak nie to pewnie i tak spróboje z kakao sypkim ;) tylko nadal się zastanawiam ile ew. sypać go na 100ml produktu ?
Jakaś podpowiedź ktoś moze ?


Aaaa i czy ktoś mi może pomóc z tym ?
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): Czy ktoś może mi z tego wyliczyć % jaki wyjdzie ? i od razu podać wzór i wyjaśnić jak to liczyć., aby ew. jeszcze nanieść poprawki :P
Poprzedni post

Pozdrawiam
Odpowiedz
Tu zerknij na ten bardzo prosty i przydatny kalkulator: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...Kalkulator
Odpowiedz
(06-11-2017, 07:26)drajla napisał(a): Tu zerknij na ten bardzo prosty i przydatny kalkulator: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...Kalkulator

Jeszcze raz dzięki :)
Odpowiedz
   
Wczoraj zrobiłem sobie kolejny nastaw wg tego przepisu.
Zamiast czerwonej porzeczki dałem czarną i nie dodałem soku z cytryny.
Wyszło to naprawdę zacnie  :cool:
Odpowiedz
Mam pytanie o starzenie się nalewek owocowych na mleku, czytałem na na tym forum o jagodach i chyba czerwonej porzeczce, że początkowo nalewka wychodzi bardzo dobra, ale po ok pół roku coraz bardziej smakuje mlekiem a coraz mniej owocem. Czy ktoś to potwierdzi? Czy jest to ogólna zasada dotycząca nalewek na mleku? Czy dotyczy też cytrynówki / farmaceutów?
Odpowiedz
Moja porzeczka ma już przeszło rok i ma się świetnie.
Mleka w tym nie wyczujesz.
Odpowiedz
(04-09-2020, 23:41)staslaw napisał(a): Mam pytanie o starzenie się nalewek owocowych na mleku, czytałem na na tym forum o jagodach i chyba czerwonej porzeczce, że początkowo nalewka wychodzi bardzo dobra, ale po ok pół roku coraz bardziej smakuje mlekiem a coraz mniej owocem. Czy ktoś to potwierdzi? Czy jest to ogólna zasada dotycząca nalewek na mleku? Czy dotyczy też cytrynówki / farmaceutów?

Mogę powiedzieć o moich, robionych na śmietanie w 2009 roku.
I takie mam odczucia po tych "paru" latach :

bananowa - paskudna,
malinowa, truskawkowa i czerwona porzeczka - smak średni, kolor prawie czarny,
aronia, czarna porzeczka - smak dobry, wyczuwalne owoce,
tarnina i wiśnia - smak bardzo dobry.

W żadnej nie czuje się zapachu śmietany i podobnych aromatów.


   
Odpowiedz
Z tego co piszesz to wyleżakowane nalewki na śmietanie nie są jakieś specjalnie wyśmienite. Jedna paskudna, inne średnie, niektóre dobre, niektóre bardzo dobre. Czy to znaczy że nalewki na samych owocach lepiej się starzeją?
Odpowiedz
(13-10-2020, 19:08)staslaw napisał(a): Czy to znaczy że nalewki na samych owocach lepiej się starzeją?

Zdecydowanie tak.
Odpowiedz
A czy to że nalewki na samych owocach lepiej się starzeją, czyli te mleku/śmietanie gorzej, dotyczy również nalewki farmaceutów? Przymierzam się do niej i zastanawiam się czy ona będzie taka do szybkiego spożycia czy jak poleży kilka lat to się pogorszy czy polepszy?
Odpowiedz
Moim zdaniem, nalewki na mleku lub na śmietanie są do szybszego spożycia.



Skocz do: