Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mleko od krowy we Wrocławiu
#1
Dzień dobry wszystkim. Chciałbym się dowiedzieć, czy gdzieś we Wrocławiu można dostać mleko od krowy w rozsądnej cenie, wiem, że jest w mlekomacie ale jest ono bardzo drogie?
Odpowiedz
#2
Mleko na forum?.

Coś podobnego- to nie bazar?
Odpowiedz
#3
(21-06-2013, 21:00)gynek63 napisał(a): Mleko na forum?.

Coś podobnego- to nie bazar?

Sprawdź jaki to dział . Sera z soku nie zrobisz.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
To wie ktoś?:D
Odpowiedz
#5
Pozwolę sobie doradzić: koniec języka za przewodnika. Niemożliwe, żeby pod Wrockiem na wsi gospodarz nie sprzedał Ci mleka. Tylko dogadać się musisz. Ja tak przez kilka lat kupowałem w Gliwicach mleko do picia.
Odpowiedz
#6
Widziałem krowy na Kiełczowie, spróbuję tam podjechać.
Odpowiedz
#7
Akamis.
od grudnia 2012 klepiesz bezproduktyjne posty na WD o mleku i nic nie wnosisz, po co tutaj Nam zaśmiecasz ???
Odpowiedz
#8
Jak nic nie wnoszę. Przecież otwieram nowy temat do dyskusji, żeby większe grono serowarów mogło dowiedzieć się skąd ma brać surowiec.
Odpowiedz
#9
To zacznij pisać dzieciaku na Forum Mleczarskim.
Na WB już Cię Cię próbowano wychowywać, widać skutki były marne.
Odpowiedz
#10
akmis blado wygląda twoja wiedza. Po co większej liczbie osób takie informacje. Jeden rolnik, do którego przyjeżdża mlekowóz nie zacznie nagle go sprzedawać komuś innemu. Kwoty mleczne musi wyrobić. Poza tym sera można się nauczyć robić na pewnym mleku UHT. Działkowcy którzy mają po jednej krowie najcześciej nie dbają o higenę, czy jakość mleka. Czystością bakteriologiczną nie ma co porównymać z UHT.

akmis, popraw się bo twoja historia na tym forum może być równie krótka jak na innych.
Odpowiedz
#11
Dlaczego krótka na innych forach jestem cały czas aktywny i o co chodzi z tą poprawą? Ps. Mleko UHT jest gorsze jeśli chodzi o wyrób serów, ponieważ białka w nim zawarte zdenaturowały podczas przetwarzania.
Biotit do tej pory znalazłem kilka forów mleczarskich, jednakże prawie nikt tam nie zagląda. Czemu jesteś nieuprzejmy wobec mnie?
Odpowiedz
#12
Nie wiem co chesz robić, ale sporo serów robi się wcześniej pasteryzując mleko (czyt. denaturując przy okazji białka). Co to za różnica czy ktoś zrobi to za nas w mleku UHT.
Odpowiedz
#13
Nie robię serów, więc nie wiem czy mleko musi być UHT, czy nie. Ale jeśli @Akmis978 szukasz takiego "prosto od krowy", to szukaj w okolicznych wsiach wśród rolników, takich którzy mają po 5-10 krów i sprzedają mleko do mleczarni. Wtedy masz pewność, że dba o wspomnianą przez @kilisa higienę, bo inaczej mleczarnia by go ścigała. "Większych" rolników raczej nie szukaj, bo nie będzie mu się chciało bawić w sprzedaż "po kilka litrów", a taki "mały" policzy Ci po kilkadziesiąt groszy więcej niż sam dostaje i oboje będziecie zadowoleni.
Odpowiedz
#14
Po co komplikowac sobie i innym zycie - prosto od gospodarzy, szybko i prosto jest wlasnie mleko z mlekomatów. Pysznie, naturalnie i zdrowo :)
Za duze ryzyko w ciemno jezdzic na male potrzeby, czy i gdzie i jesli w ogole jakis gospodarz nam zehchce sprzedac male porcje mleka.
Osobiscie mam hodowlé od 10 lat oraz wlasny mlekomat i w gospodarstwie sprzedaje niewiele taniej niz w mlekomacie, bo zwyczajnie nie oplaca sié fatygowac.
Moim zdaniem szukanie dziury w...serze.



Skocz do: