Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mniejsza objętość a procent wina.
#1
Witam, jeśli powielam temat to przepraszam.

Panowie robię swoje 2 winko i mam parę pytań:

Zrobiłem wino wiśniowe którego planowo miało wyjść 30l i na taka ilość robiłem swoje obliczenia (16%= 18,5 l soku+ 7,6 l wody + 6,5 kg cukru) wszystko ładnie przefermetowalo wiec dodałem jeszcze 1,2 kg cukru i 0.5 l wody aby drożdże padły od nadmiaru alkoholu.

I teraz mój problem:

Zlałem winko które wytraciło bardzo dużo osadu i zostało mi tego teraz około 25 L, blg teraz cukromierz pokazuje 3 Blg.

1. czy dobrze liczę poprawkę na alkohol i niecukry???

alkohol:
P=18% (tyle powinno być po dosłodzeniu) x 0,295 + 1,07=5,7 blg
niecukry:
rozcieńczone w około 50 % czyli wynosi około 2,6 Blg

Czyli cukru w winie zostało mi: 3+5,7-2,6= 6,1 blg

czyli mam cukru ok 60 g/l, czyli w całości 1500g.

2. Ile procent ma moje wino ?

Cukru w moszczu oraz w sumie dodanego było : 9360 g
Pozostało: 1500g
Przerobiło: 7860 g

Przekształcając wzór na potrzebny cukier: c=%*17*litry
wyszło mi ze: %= cukier/(17*litry)

czyli 7860/(17*25)= 18,5 %

Nie wiem czy logicznie to wszystko opisałem, ale jeśli ktoś mógł by mi pomoc to chciał bym zapytać:

1. Czy moje obliczenia są dobre, czy faktycznie moje winno powinno mieć 18% ???

2. Jaki wpływ na moc wina i dodany cukier ma to ze po pierwszym zlaniu odeszło mi aż 5 l ??
Odpowiedz
#2
Nie jestem mocny z obliczeń ale tak sobie czytam i czytam i mam pytanie: jakich drożdże użyłeś? Bo wiesz nie każde dociągnął do 18% jak im cukrem zagrasz.
Pod koniec obliczeń wydaję mi się, że powinieneś liczyć 7860/30/16,9= 15,5%.

Liczysz tak jakby nie było tych 5l, one co prawda odeszły ale policzyłeś tak jakby to była sama woda, te 5l to (alkohol+cukier+woda) więc dla tej ilości liczysz %.

Jak dodasz do 1l wody 100 gram cukru to zawartość procentowa wyniesie 10%. Jeżeli odleje od tego np. 0,2l to odejdzie woda+cukier, ale zawartość w tym co zostało to dalej 10% cukru. :)
Odpowiedz
#3
Drożdże których użyłem miały tolerancje na alkohol do ok 15% i na tyle planowałem nastaw, na forum doradzono mi żeby nie kończyć fermentacji mocnym siarkowaniem tylko "podsypać" im jeszcze cukru to padną naturalnie. Ja tego nigdy nie liczyłem i dlatego własnie pytam jak to powinno wyglądać. Twoja wersja chyba była by bliższa prawdzie bo % wychodził by mniej więcej w granicach tolerancji drożdży.

Może ktoś bardziej biegły w tych obliczeniach mógł by się jeszcze wypowiedzieć żeby rozwiać wątpliwości ??? :)

Czyli z tego wynikało by ze w winie mam jeszcze 60 g/l cukru, to na półsłodkie nie trzeba by już dosładzać??
Odpowiedz
#4
@pawelek ma racje:
- objętość Twojego nastawu wynosi 30l i dla takiej objętości powinieneś liczyć moc swojego wina. Teraz masz mniej, ale właśnie z osadem nie usuwałeś samej wody, tylko mieszaninę wody, cukru i alkoholu.
- obliczenia masz dobre, za wyjątkiem samego końca. Powinno być 7860/30/17=~ 15,5%. Z tym, że powinieneś się wrócić do poprawki na alkohol i obliczyć ją do 15%, bo teraz ilość przerobionego cukru 7860g wynika z poprawki do 18%
Odpowiedz
#5
Ok dzięki, czyli licząc ze wzoru P=% x 0,295 + 1,07, poprawka na 15%= 5.5

cukier: 3+5.5-2.6=5,9 blg

Czyli w sumie jest to minimalna zmiana, bo w tamtych obliczeniach zaokrągliłem do 6.

Tylko pewnie pozostały cukier muszę przeliczyć na 30 l nie na 25 jak to zrobiłem wcześniej.

59 g/l *30 l = 1770g

przerobiony cukier= 9360-1770 = 7590 g

%= 7590/(17*30)= 14,9 %

Czyli wychodzi ze miał bym 25 l około 15 % wina.

Czy teraz obliczenia są dobre ???
Odpowiedz
#6
Myślę, że tak, ja bym się nie zagłębiał tak w szczegóły. Powiem więcej, ja nie liczę procentów w winie tylko jak zamoyskimi działam to rodzinie mówię, że to wino ma około 16% czy ma 15,5 czy 16,5 i tak nie robi większej różnicy w smaku.

PS. 18,5l soku+4,8l cukru+8,1l wody=31,4l i myślę, że wzór jaki też często jest używany na poprawkę alk to 0,3x+1. Po za tym drożdże nie przerabiają równo 17g cukru, każdy szczep ma inny metabolizm, więc jak sam widzisz jest dużo jeszcze szczegółów, a czy to ważne dla smaku w kieliszku?
Odpowiedz
#7
Wiem ze to wszystko są szacunkowe dane, nigdy tego nie obliczałem i jak się za to wziąłem to chciałem to po prostu zrobić dobrze. Teraz już będę wiedział jak to liczyć, a chodziło mi bardziej o to ile mam cukru jeszcze w moim winie żeby wiedzieć czy dosładzać.

Dzięki za wszystkie wskazówki i pozdrawiam. :)



Skocz do: